Päivi Halttunen, Pia Kärkkäinen-Hannikainen ja Juho Ryhänen yhteiskuvassa Otto Mannisen ja Anni Swanin Kotavuoren huvilalla.

Essotelaiset Otto Mannisen poluilla

Kangasniemen hyvinvointikeskuksessa työskentelevä Päivi Halttunen tanssii näyttämöllä Anni Swanina. Oton poluilla -näytelmässä esitellään Kangasniemellä 1872 syntyneen Otto Mannisen tarinaa.

Kangasniemellä on juhlittu menneenä kesänä paikkakunnan suurmiehen, kirjailijan, runoilijan ja suomen kielen kääntäjän Otto Mannisen syntymän 150-vuotisjuhlaa. Heinäkuun lopulle ajoitetussa pääjuhlassa kunnantalon Kangasniemi-salissa sai kantaesityksensä näyttämöteos Oton poluilla. Teoksen on käsikirjoittanut, tuottanut ja ohjannut Pia Kärkkäinen-Hannikainen tilaustyönä Otto Mannisen seuralle. Essoten hallintopalvelujen sihteeripalveluissa Kangasniemeltä käsin työskentelevälle Kärkkäinen-Hannikaiselle kyseessä on jo kuudes käsikirjoitus. Otto Mannisen tekstit ovat puhutelleet häntä vahvasti kaksivuotisen tuotannon aikana.

Tanssijattaren unelma pienestä pitäen

Tositapahtumiin ja faktoihin perustuvan Oton poluilla -näyttämöteoksen avainhahmoja Otto Mannista ja puolisoaan Anni Swania esittävät tanssin ja liikkeen kielellä Juho Ryhänen ja Päivi Halttunen. Teosta kuljettavat kertojat Kimmo Pylvänäinen ja Susanna Manninen.

Päivi Halttunen on produktion toinen essotelainen, joka saa toteuttaa näyttämöllä unelmaansa ilman vuorosanoja.

– Kantaesitys oli todella jännittävä paikka, koska tämä on minulle vasta toinen näytelmäesiintymiseni. Eniten minua jännitti se, että osaanko tuoda liikkeellä ja tanssilla Anni Swanin oikealla tavalla esiin, Päivi Halttunen kertaa.

Tanssista aina iloa ja valoa elämäänsä saanut Halttunen iloitsee siitä, että teatterillekin löytyy nyt aikaa. Pikkutytöstä asti hän on haaveillut tanssijana esiintymisestä koristellessaan mummon alushameista itselleen mitä kauniimpia tanssiasuja.

– Nyt unelma toteutuu. Saan hetken olla tanssijatar ja ylittää itseni, siitä olen erittäin ylpeä.

Kangasniemen kunnantalon Kangasniemi-salissa nähtiin heinäkuussa 2022 Oton poluilla -teoksen kantaesitys.

Kangasniemeläisten perinnössä riittää syvyyttä

Syntyperäisenä kangasniemeläisenä Halttunen tietää jo 1950-luvulla kuolleiden Otto Mannisen ja Anni Swanin perinnöstä. Silti hänelle, kuten myös monelle muullekin, on Oton poluilla -projekti avannut uusia näkökulmia kirjailijapariskunnan elämänvaiheisiin ja tuotantoon. Otto Manninen on osa kangasniemeläisyyttä, sillä kesäasunnolla Puulan saaressa on syntynyt hyvin merkittävä osa suomalaisen kirjallisuuden historiaa.

– Varmasti moni ikäisistäni on lukenut myös Anni Swanin lastenkirjoja. Tässä projektissa kävimme myös Kotavuoren huvilalla kuvaamassa osia näytelmään ja se oli vaikuttava kokemus. Aion lukea lisää niin Mannisen kuin Swanin tuotantoa, Halttunen vakuuttaa.

Reilun tunnin mittainen näyttämöteos on tiivistys pariskunnan ja erityisesti Otto Mannisen elämästä. Pia Kärkkäinen-Hannikainen on kirjoittanut Oton poluista eheän kokonaiskuvan, jossa tanssi, runot ja musiikki sidotaan yhteen kerrontaa sekä kuva- ja videomateriaalia hyödyntäen.

– Tanssilla ja liikkeellä tulkitseminen on joka kerralla pikkuisen erilaista, vaikka kuinka paljon harjoitellaan. Välillä on rankkaakin, kun tätä on päivätyön ohella tehty, mutta kyllä tämä niin paljon minulle antaa voimaa, myös siihen arkityöhön osastonsihteerinä. Jo kantaesityksen jälkeen olen saanut töissä asiakkailtakin aivan ihanaa palautetta, Halttunen kertoo.

Hän on saanut toteuttaa omaa luovuuttaan Kärkkäinen-Hannikaisen ohjauksessa. Molemmat kuuntelevat toisiaan ja tuloksena on yhteinen luomus, joka elää koko ajan.

– Olen todella kiitollinen, että Pia pyysi minut tähän mukaan. Tunnen olevani turvassa hänen ohjauksessaan.

Ilona kutsuu Oton poluille

Oton poluilla sai kantaesityksestään pelkästään kiittävää palautetta. Se lumosi katsojan mukaansa, sai keskittymään uusilla näkökulmilla kirjailijan ja runoilijan työhön sekä kosketti tunteillaan. Maantieteellisesti teoksessa liikutaan Kangasniemen lisäksi myös Helsingissä ja Mikkelissä.

Kangasniemen Teatteri Ilona järjestää kolme näytöstä Oton poluilla -teoksesta syys-lokakuun vaihteessa. Jo kulttuuriperinnön siirtämisen vuoksi näytelmä sopii helposti omaksuttavalla tavalla myös nuorille.

Oton poluilla -näytökset Teatteri Ilonassa Kangasniemellä

  • ke 28.9.2022 klo 19
  • pe 30.9.2022 klo 19
  • su 2.10.2022 klo 13

Lisätiedot: www.ilonateatteri.com

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *