Essoten ykkösjoukkueen joukkuekuva mitalit kaulassa mustissa peliasuissa
Suomen mestarit 2022. Essoten ykkösjoukkue voitti turnauksen häviämättä otteluakaan.

Essote palasi Suomen mestariksi

Sairaalajalkapallon Suomen mestaruuksista oteltiin Mikkelissä Hänninkentällä 19.–20. elokuuta. Essoten ykkösjoukkue oli nälkäinen koronavuosien tauon jälkeen ja nappasi tyylipuhtaan mestaruuden.

Sairaalajalkapallon SM-turnauksella on pitkä historia. Alun perin psykiatristen sairaaloiden kesken käyty turnaus on laajentunut sairaaloiden keskiseksi. Essote on ottanut osaa SM-turnauksiin jo 1980-luvulta lähtien. Vain parina vuonna eteläsavolaisten osallistuminen on jäänyt väliin.

Mikkeli sai odottaa turnauksen järjestelyvuoroa pari vuotta, kun koronan vuoksi kesinä 2020 ja 2021 ei pelattu SM-turnausta. Turnauksen isännyys on kiertävä, edellisen kerran Mikkelissä pelattiin vuonna 2011.

Nyt Mikkeliin saapui Essoten vieraaksi neljä joukkuetta. Se oli noin puolet vähemmän kuin koronaa edeltävinä vuosina. Toinen turnaukseen ilmoittautuneista helsinkiläisjoukkueista joutui perumaan viime hetkillä osallistumisensa, mutta Essoten laajasta jalkapalloilijoiden rintamasta saatiin pikaisesti kasattua myös kakkosjoukkue, jotta SM-turnauksen otteluohjelma säilyi suunnitelmien mukaisena.

”Kotona ei hävitä”

Essote voitti SM-kultaa viimeksi vuonna 2017. Ykkösjoukkueessa on vuosien varrella vakiintunut runko pelaajia, jotka pelaavat ja treenaavat omilla tahoillaan, muun muassa Mikkelin alueen harrastesarjoissa, Savilahden Urheilijoiden ikämiehissä ja Porrassalmen Urheilijoissa. Turnaukseen valmistauduttiin harjoituspeleillä Mikkelin Jalkapalloklubia ja Otavan viestiä vastaan.

– Kesällä 2017 voitettiin mestaruus Lahdessa ja sen jälkeenkin ollaan oltu mitaleilla. Kyllä se tietysti vähän kaiveli, että nyt kotiturnauksessa ei ainakaan voida hävitä, Moision sairaalan kuntoutuksessa työskentelevä Jouni Haatainen kertoo.

Joukkueen kapteenina toimii perinteisesti joukkueen vanhin, nyt Heikki Lähde.

PU-62:n edustusjoukkueen riveistä mukana ovat fysioterapeutti Aino Vartiala ja terveydenhoitaja Ciia Hokkanen. Hokkanen vartioi Essoten ykkösjoukkueen maalia, hänen selkänsä taakse pallo livahti vain viisi kertaa kuudessa ottelussa.

Finaaliottelun joukkueet valokuvauksessa palkintojenjaon jälkeen, Niuvanniemen joukkue vaaleanpunaisissa peliasuissa, Essoten ykkösjoukkue mustissa asuissa
Finaalijoukkueet palkintojenjaon jälkeen. Niuvanniemi Kuopiosta (vaaleanpunaisissa) ja Essoten ykkösjoukkue mustissa.

33 tehtyä, 5 päästettyä

Ykkösjoukkueen turnaus alkoi mairittelevasti 10–0 voitolla Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä. Alkusarjassa voitot lohkesi myös Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä ja Essoten kakkosjoukkueesta. Tiukimman vastuksen tarjosivat kuopiolaiset, Niuvanniemen sairaalan joukkuetta vastaan tuloksena oli 1–1 tasapeli.

Finaalissa Niuvanniemi kohdattiin uudelleen ja lähtökohdat olivat lämpimät jo Hänninkentällä porottaneen helteen ansiosta.

– Se oli kyllä jännä paikka, mutta saatiin kaivettua finaaliin vielä yksi lisävaihde, keskikenttäpelaaja Haatainen kertoo.

34 minuutin peliajan jälkeen lopulliset numerot olivat Essoten ykkösjoukkueelle 6–1 ja näin pokaali jäi Mikkeliin. Kakkosjoukkue sijoittui turnauksen kolmanneksi.

Ensi kesänä sairaalajalkapallon mestaruudesta otellaan Helsingissä, sitten Lahdessa ja Seinäjoella.

Essoten ykkösjoukkueen pelaajat rivissä vastaanottamassa mitaleja kaulaansa
Jouni Haatainen (19) ja Mika Viinikainen kunniatehtävässä ripustamassa kultaisia SM-mitaleita Essoten ykkösjoukkueen pelaajien kaulaan.

Essoten ykkösjoukkueen ottelut

Alkusarja

Essote – PHHYKY 10–0
Hyks – Essote 1–7
Essote – Essote (2) 4–1
Niuva – Essote 1–1
Essote – EPSHP 5–1

Finaali

Essote – Niuva 6–1

Essoten ykkösjoukkue

Ilari Kuitunen
Lasse Pulkkinen
Ciia Hokkanen
Niko Teräsalmi
Marko Gadding
Pirkka Multaharju
Jouni Haatainen
Sami Siitari
Heikki Lähde
Mikko Mutka
Jani Voutilainen
Heikki Honkanen
Aleksi Liikanen
Aino Vartiala
Matti Helske
Jari Paasonen, valmentaja
Mika Viinikainen, GM

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *