Taidemaalari maalaa taulua telineessä yllään kukallinen paita ja essu
Lääkäri Karel Liinaharja maalaamiseen uppoutuneena Minäkuva-taidepajassa.

Minäkuvaa maalaamassa

Moision sairaalassa on syksyn aikana syntynyt abstraktia taidetta osastojen potilaiden ja hoitohenkilökunnan yhteisissä Minäkuva-taidepajoissa. Maalaustuokiot ovat osoittautuneet ainutlaatuisen opettavaisiksi tilaisuuksiksi oman minuuden ja vuorovaikutuksen kannalta.

Kolmetuntinen taidepaja on jälleen alkanut Moision sairaalan taideterapiatilassa. Maalaustelineillä lepää puhtaan valkeita kangaskehyksiä. Taidegalleristi Anna-Katri Hännisen antamien ohjeiden jälkeen tilassa on mietteliäs hiljaisuus. Akryylivärin pistävä tuoksu leijailee ilmassa. Sitten siveltimet aloittavat tanssinsa kankailla. Sinistä, punaista ja yhtäkkiä monia violetin eri sävyjä. Toisella puolen huonetta syntyy vihreään ja oranssiin taittuvaa maalaustaidetta.

Kaksi naista vierekkäin valokuvassa, molemmilla kasvomaskit, vasemmanpuoleisella naisella kaulassaan järjestelmäkamera
Anna-Katri Hänninen ja Anna-Maija Koivisto ovat toimineet ohjaajina taidepajoissa. Hänninen on myös valokuvannut kaikki taidepajojen teokset.

Syksyllä Moisiossa toteutettu Minäkuva-taidehanke sai alkunsa elokuussa. Osastojen potilaille ja henkilökunnalle tarkoitetut taidepajat ovat auttaneet oman minuuden esille tuomisessa ja sanoittamisessa. Minäkuva on abstrakti taideteos, jonka aiheen, värit ja muodot kukin maalaaja valitsee itse. Mitään aiempaa maalauskokemusta ei tarvita taidepajaan osallistuakseen.

– Kaikki osallistujat ovat uskaltaneet tarttua rohkeasti siveltimiin ja maalaamisen vaikutus on ollut lopuksi hämmästyttävä, hoitaja Anna-Maija Koivisto kertoo.

Hän on toiminut Minäkuva-taiteen kehittäjän Anna-Katri Hännisen kanssa taidepajojen ohjaajana. Maalaamisen avulla voi luoda väylän oman minuuteensa tarkasteluun visuaalisen kokemuksen kautta. Tavoitteena on värien ja muotojen avulla peilata juuri omaa sisintään. Mahdollinen osaamattomuuden tunne vaihtuu maalaamisen aikana usein elämykseksi, ”hei, mä osaankin maalata”!

– Osallistujat ovat kokeneet maalaamisen hyvänä tapana ilmaista tunteitaan ja kuvata sisäistä maailmaansa. Koko teos saattaa maalaamisen aikana muuttua jopa täysin. Melkein kaikki ovat lopuksi halunneet kertoa taulustaan ja keskustella toisten maalaamista tauluista, ja sehän on aivan upeaa, Anna-Maija hehkuttaa.

Hänen mielestään taidepajan paras hetki onkin lopuksi juuri valmistuneessa taidenäyttelyssä.

Maalaustelinelleellä keskeneräinen maalausteos, villapaitaan pukeutunut käsi maalaa tauluun siveltimellä vihreää alaosaa, taulun yläosa on oranssia.
Minäkuva-taide on abstraktia taidetta, jossa maalaaja itse valitsee värit ja muodot omaa minuuttaan kuvaaviksi.

– Osa on pohtinut valmiin taulunsa ääressä jopa taiteen myöhempää vaikuttavuutta elämäänsä ja sairaalahoidon jälkeiseen aikaan. Joku taas aikoo maalata itse myöhemmin uudestaan. Taiteen tekemisen kokemus on osoittanut tarpeellisuutensa oman minuuden hahmottamisessa, Anna-Maija vakuuttaa.

Taidepajatoiminta on täysin vapaaehtoista. Syksyn neljällä taidepajakerralla on ollut mukana niin potilaita kuin hoitohenkilökuntaa lääkäreitä myöten, mikä on tehnyt pajoista mielenkiintoisia ja suoria kohtaamisia. Kaikki ovat saaneet omat taulunsa mukaan ja Anna-Katri Hänninen on myös valokuvannut taiteilijat teostensa vierellä muistoksi osallistujille.

Minäkuva-taidehanke on saanut rahoitusta Etelä-Savon Kulttuurirahastolta.

Tummansiniseen suojaessuun pukeutunut nainen sekoittaa pöydällä kuppeihin maaleja, vieressä maalausteline, jolla tyhjä taulu
Anna-Maija Koivisto sekoittaa maaleja taidepajassa. Hän työskentelee Moision sairaalassa hoitajana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *