Piristäjät partioivat kesässä

Mikkelin Laurinpuiston asumispalveluyksikön sisäpihalta kuuluu iloinen puheenpälpätys. Piristyspartio on käymässä ja nyt tehdään yhdessä saunavastoja. Aiemmin on pelattu mölkkyä ja valmiista vastoista pelataan myöhemmin vielä bingoa.

Piristyspartio koostuu nuorista kesätyöntekijöistä, joiden tehtävänä on nimensä mukaan piristää asiakkaiden arkea. Essote palkkasi kesätöihin 20 nuorta iältään 15-17 vuotta ja kiinnostus paikkoja kohtaan oli suuri. Työkokemusta ei vaadittu, mutta kiinnostusta alaa kohtaan ja soveltuvuutta edellytettiin. Nuorten tehtävä on järjestää yhteistä tekemistä vieraillessaan vanhus- ja vammaispalvelujen eri yksiköissä, myös kotihoidossa. Herkällä korvalla kuunnellaan myös asiakkaiden toiveita, mitä haluttaisiin tehdä. Toisinaan voidaan vain jutella ja juoda pullakahvit.

– Tää on kiva kesätyöpaikka, eikä ole tylsää hetkeä. Oman työn panoksen näkee, kun huomaa miten toiminta piristää esimerkiksi vanhusten päivää. Vaikka vain juteltais, sanoo Elisa, yksi partiolaisista.

– On kiva, kun tapaa paljon erilaisia ihmisiä, kun kierretään eri paikkoja. Se on tosi opettavaista, kertoo Katja.

Laurinpuiston asukkaat Anja ja Pertti näyttävät vastojen teon mallia. Sitomisen lomassa jutellaan niitä näitä ja samalla nautitaan iltapäiväkahvit.

– Vasta pitää tehdä kovemmista vanhemmista oksista ja kestävät vastat tehdään nousevan kuun aikaan, tietää Anja.

Vastat alkavat näyttää valmiilta. Myös yksi nuorista, Iiro, saa kehuja, että on onnistunut tekemään kauniin vastan.

– Äiti laittoi aikoinaan vastoja pakkaseen kesällä ja käytti niitä sitten joulusaunassa, vinkkaa Pertti.

Kahvihetken jälkeen alkaa bingo ja kaikille jaetaan bingoa varten pelilaudat ja nappulat. Yhdessäolo on leppoisaa ja juttu lentää. Kelikin on mitä mainioin ja idylli Laurinpuiston pihalla kutsuu jäämään istuskelemaan.

Niin mukavaa ja tarpeellista kuin piristyspartion toiminta onkin, on se vain kuukauden kestävää ja viime vuonna partio oli tauolla koronan takia.

– Moni toiminnassa mukana oleva on tosi pettynyt, kun sanomme, että tämä on nyt viimeinen kerta tänä kesänä, kun tullaan käymään, sanoo Elisa.

– Olisi mukavaa, kun toiminta jatkuisi talvikuukausinakin, sanoo Anja.

– Ennen koronaa meillä oli korttiporukkakin, pelattiin korttia, kuunneltiin musiikkia ja juotiin kahvia, jatkaa Pertti.

– Karaokevehkeet mukaan, sitä olisi kiva harrastaa, ehdottaa Pertti vielä, kun kysyn toiveista toiminnan suhteen.

Kiertävä Essoten oma karaokebussi. Siinäpä vinkkiä toimintaa suunnitteleville.

Mari haluaa hoitajaksi

Seuraavaksi vierailen Kangasniemellä kyselemässä, miten Essoten palkkaaman 16-vuotiaan Marin työkuukausi on sujunut ryhmäkoti Männikössä.

– Hain tänne jo aikaisemmin, mutta koronan takia ei palkattu ketään. Nyt onnistuin ja koska tähtään lähihoitajaopintoihin, halusin tulla tutustumaan paikkaan ja työhön ja mahdolliseen tulevaan harjoittelupaikkaan. Minulta odotetaan asiakkaiden avustamista, viihdyttämistä ja seuranpitoa, mutta koska tähtään alalle, pyysin, että saisin olla mukana hoitotilanteissa enemmän. Ja se on toteutunutkin.

– Hoitajat on sanonut, että minusta on ollut iloa asukkaille, kun olen ehtinyt heidän kanssaan tekemään juttuja, kuten leipomaan, laulamaan ja ulkoiluttamaan. Pienet asiat ovat usein merkityksellisiä. Kuten pelkästään se, että laittaa radion soimaan keittiössä ja kuunnellaan musiikkia yhdessä, on saanut monet syvästi ilahtumaan. Saatiin täällä myös uusi ulkoilualue käyttöön tänä kesänä ja olen huomannut, miten iso vaikutus sillä on ollut olemiseen. Olisi todella tärkeää, että kaikilla olisi mahdollisuus ulkoiluun. Hoitajilla ei vain ole aikaa paljoa muulle kuin hoitotyölle, pohdiskelee Mari.

– Itselle on jäänyt tästä kesästä käteen hyvä fiilis, kun on huomannut miten voi vaikuttaa muiden hyvinvointiin. Ja tietenkin olen oppinut alasta paljon. Pitäisi olla erikseen palkattuja ihmisiä juuri siihen seuran pitämiseen, joilla on aikaa kuunnella ja keskustella ja tehdä juttuja. Sillä olisi suuri vaikutus kaikkien hyvinvointiin, kiteyttää Mari ajatuksiaan vielä lopuksi.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *