Perttu Noponen on vetänyt essotelaisille ryhmiä hyvinvoinnin ja työssäjaksamisen edistämiseksi.

Essotelaiset kondiksessa -hanke porskutti läpi korona-ajan

Essote on toteuttanut yhteistyössä Etelä-Savon Työterveyden kanssa hankkeen työntekijöiden hyvinvoinnin ja työssäjaksamisen edistämiseksi.

Hankkeessa on vetänyt henkilöstölle hyvinvointiin painottuvaa ryhmätoimintaa puolisen vuotta liikuntatieteiden maisteri Perttu Noponen.

– Urheaa porukkaa on ollut meillä osallistumassa. Rajoitusten puitteissa on luovittu ja osallistujille voisi kirjoittaa CV:hen kyvyn sopeutua muuttuviin tilanteisiin myös näiden ryhmätilanteiden osalta, Noponen kehuu.

Hanke on koostunut 2 – 3 viikon välein järjestettävistä ryhmätapaamisista sekä henkilökohtaisista haastatteluista ja vaikuttavuusmittauksista.

– Porukka on raapinut itsensä ryhmätapaamisiin, vaikkei aina ihan paras fiilis ole välttämättä ollut ja toteutustapaa tapaamisissa on täytynyt muuttaa alkuperäisestä suunnitelmasta. Silti on hymyäkin irronnut – eihän tätä voi kuin arvostaa. Toisaalta jos joku on joutunut jutun jättämään kesken, on se itsensä tuntemista.  Jos on arvostus ollut muutenkin jo suurta sosiaali- ja terveysalan toimijoita kohtaan, on se jos vielä mahdollista, entisestään vahvistunut teitä kohtaan nykyisessä tilanteessa sekä ryhmien osallistujien toimintaa ja tuntemuksia seuratessa, Noponen sanoo.

Osallistujina on ollut yhteensä noin 60 Essoten työntekijää. Ryhmätapaamisia on järjestetty kolmelle ryhmälle Mikkelissä, yhdelle ryhmälle Kangasniemellä sekä yhdelle ryhmälle kokonaan digitaalisena palveluna. Kiinnostusta on ollut myös muiden kuntien alueella mm Juvalla, Mäntyharjulla ja Puumalassa, mutta osallistujia ryhmien toteutuksen mahdollistamiseksi olisi tarvittu vielä hieman lisää.

Toiminnassa on keskitytty erityisesti tuki- ja liikuntaelinvaivojen ennaltaehkäisyyn sekä jaksamisen ja vireystilan edistämiseen.

Ryhmätapaamisten teemoja ovat olleet mm. tavoitteenasettelu, ravinto, uni ja palautuminen. Osallistujia on aktivoitu erityisesti pohtimaan omaa toimintaansa suhteessa jokaisen omiin lähtökohtiin ja elämänarvoihin.

– Lajikokeiluista on ajan hengen mukaisesti pitänyt hieman joustaa, mutta paljon on myös ehditty kokeilla, Noponen kertoo.

Riippuen ryhmästä on käyty läpi mm. sauvakävelyn tekniikkaa, lumikenkäilyä, kuntosaliharjoittelua, tanssia, ryhmille sopivia yleisurheiluharjoitteita ja harjoittelun periaatteita yleisesti mm. intervalliharjoittelun osalta. Videotapaamisissa on keskitytty mm. ryhtiin ja tuki- ja liikuntaelimistön kuntoon liittyviin harjoitteisiin.

– Teimme Intraan viime kesän lopulla ilmoituksen asiasta ja tuota kautta sai ilmoittautua mukaan täytettyään esitietolomakkeen. Myös Työterveyshuollon kautta on tullut osallistujia mukaan. Jatkossa nämä ovat varmasti edelleen mahdollisuudet ilmoittautumiseen, mikäli toimintaa vain Essotessa jatketaan, Noponen kertoo aloituksesta.

Uusien ryhmien perustaminen riippuu hankkeen jatkosta. Nykyinen hanke on päättymässä toukokuun lopulla.

– Jatkosta en voi varmaksi sanoa, miten ryhmiin pääsee ja millä aikataululla. Seuraavan ryhmän mahdollisuus voisi olla kesällä/heti kesän jälkeen, mikäli vain tekijä järjestyy. Olen tehnyt mallin toiminnan jatkon järjestämisestä ja esittelen tuon ohjausryhmän kokouksessa maaliskuussa, Noponen kertoo.

Hankkeeseen on saatu avustusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Hanke on jatkoa vuonna 2019 toteutetulle Essotelaiset kondiksessa – Työhyvinvointia liikkumalla- hankkeelle.

Lisätietoja

Perttu Noponen
Hankekoordinaattori
Essotelaiset kondiksessa – Työhyvinvointia liikkumalla -hanke
perttu.noponen [at] essote.fi
040 359 9438

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.