Terhi Pietarinen, Teija Posti, Annakaisa Muttilainen, Maarit Varis ja Ursula Ylönen ovat kehittäneet potilaiden kotiuttamista.

Operatiivinen osastoalue kehittää kotiutumisen laatua

Operatiivinen osastoalue on kehittänyt potilaiden kotiutusta Mikkelin keskussairaalla.

Operatiivinen osastoalue käynnisti tammikuun alkupuolella erityisen kotiutustoiminnan leikkausten ja muiden hoitojen jälkeisen kotiutumisen laadun kehittämiseksi. Osastolla 1 toimii arkena kaksi kotiutushoitajaa ja osastolla 5 yksi kotiutushoitaja.

Osastolla 1 kotiutushoitajina toimivat Terhi Pietarinen ja Annakaisa Muttilainen, joka on myös vastannut toiminnan kehittämisestä. Osastolla 5 kotiutushoitaja toimii Ursula Ylönen.

Uudessa toimintatavassa potilasta hoitava hoitaja tekee kotiutuspaperit valmiiksi ja kotiutushoitaja vastaa ohjauksesta.

– Alkuun kotiutushoitajille ohjautuvat kotiin lähtevät potilaat. Jatkossa toiminta ulotetaan myös jatkohoitoon lähtijöihin. Osastolla 5 tätä jo kokeillaan, kertoo kokeilusta vastaava sairaanhoitaja Annakaisa Muttilainen.

Potilaalle kilautetaan seurantapuhelu

Samalla aloitettiin kokeilu, jossa kotiutuneille potilaille soitetaan seuraavana päivänä voinnin seurantapuhelu.

– Kotiutus on monesti jännittävä hetki ja moni asia jää kysymättä. Seurantasoitolla varmistetaan potilaan turvallinen kotiutuminen, kertoo Muttilainen.

Potilaat ovat ottaneet toiminnan hyvin vastaan ja varsinkin seurantasoitto on koettu erittäin hyväksi uudeksi palveluksi. Toiminta myös poistaa painetta osastolla toimivilta hoitajilta, jotka näin voivat keskittyä uusien potilaiden vastaanottamiseen.

– Meillä on nyt hyvä hetki tarkastella työn uudelleen organisoimista ja toiminnan vahvaa kehittämistä. Osaston kehittämistä viedään eteenpäin vahvana tiiminä jossa ovat mukana osaston esimiehet ja osaston hoitajat, sanoo Muttilainen.

Kotiutushoitajat toimivat osastoilla arkena liukuvin työajoin. Työaikaa voidaan muuttaa osaston tarpeiden mukaan.

Herko-toiminta: heräämöstä kotiin

Operatiivisella osastoalueella osastolla 1 aloitettiin herko-toiminta 11.1. Herko tulee sanoista heräämöstä kotiin.

Herko-potilas viettää sairaalassa maksimissaan 24 tuntia ja kotiutuu viimeistään klo 8 leikkauksen jälkeisenä aamuna. Toiminta on käynnissä useissa sairaaloissa ympäri maan.

Herko-potilas voi kotiutua missä kohdassa prosessia vain, joko heräämöstä tai osastolta.

– Hoitaja kotiuttaa potilaan, kun kotiutuskriteerit täyttyvät. Potilas ei tapaa kotiutusvaiheessa lääkäriä, Muttilainen kertoo.

Aamuisin herko-toiminnasta ja potilaiden kotiuksesta vastaavat kotiutushoitajat Annakaisa Muttilainen ja Terhi Pietarinen.

Herko-toimintaa on kehitetty tiiviissä yhteistyössä leikkausalueen kanssa.  Herko-potilaiden kohdalla korostuu ohjaamisen tärkeys, kun kyseessä on näin lyhyt hoitoaika.

Herko-toimintaan on ensimmäisenä lähtenyt mukaan naistentautien ja gastroenterolgian potilasryhmiä. Lääkäri tekee päätöksen soveltuuko potilas herko-prosessiin.

– Potilas voi siirtyä herko-potilaaksi myös päiväkirurgisen operaation jälkeen, jos vointi ei salli suoraan heräämöstä kotiutumista. Tällä mallilla selkiytetään osaston toimintaa, kun potilaita ei hoideta monella erilaisella prosessilla, Muttilainen kertoo.

Potilaat ovat ottaneet toiminnan positiivisesti vastaan.

Lisätietoja

Annakaisa Muttilainen
Sairaanhoitaja
Herko ja Kotiutus
Operatiivinen osastoalue
annakaisa.muttilainen [at] essote.fi
0403598935

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *