Ruskahovin asukkaat tekevät kalakuvilla matkan muistoihin.

Luovat menetelmät tuovat sisältöä ikäihmisten arkeen

Ruskahovin asukkaat nostivat virikepakista kalakuvien avulla muistoja. Ruskahovi on Essoten asumispalveluyksikkö Mäntyharjulla.

On luonto hyvin kaunis syksyllä. Puista putoaa lehdet, varisevat hiljalleen. Sitten ei mitään ole puissa enää.

Sieniä, puolukoita kasvaa metsässä. Niitä keräämään, kori pullollaan metsän satoa, voi sitä iloa!

Polttopuita hakataan ja kerätään. Pellot kynnetään, kaikki kasataan. Perunoita, juureksia talletetaan talven varalle.

Kipin, kapin karpalosuolle poimimaan ja hyvää kiisseliä keittämään.

Rippanaa eli tikkutolloa puolukoista ja ruisjauhoista uuniin laittamaan! Nam, se on ihanan hyvää, jos sitä imellytetään. Se tulee makeaksi, jos kauan saa viipyä uunin lämmössä.

Harava heilumaan ja lehtikasat kasvamaan, kottikärryillä kompostiin ne kärrätään. Siellä maatuvat ja hyvää multaa saadaan aikanaan!

Muuttolintuja saatellaan ja sitten talvea ja lumia odottelemaan!

Runo Syksy syntyi lause kerrallaan Ruskahovin asukkaiden syksyisistä muistoista. Ohjaaja Anne Väisänen luki ensin inspiraatioksi syksyn runoja Virikepakista.  Sen jälkeen asukkaat jokainen vuorollaan täydensivät runoa omilla lauseillaan.

Virikepakki-idea syntyi keväällä Parasta Etelä-Savoon hankkeessa, kun koronan ensimmäinen aalto sulki asumispalveluyksiköt vierailijoilta ja rajoitti kokoontumisia. Virikepakki on kokoelma erilaisia taide- ja luontolähtöisiä menetelmiä materiaaleineen ja ohjeineen.

Menetelmät on tarkoitettu tuottamaan iloa, yhteistä tekemistä, virikkeitä mielelle ja aisteille sekä jutun juureksi kohtaamiseen ja muistelutyökaluksi. Useimpien menetelmien yhteyteen on myös määritelty keskeiset asiasanat eli mihin tarkoitukseen menetelmää tai harjoitusta voi käyttää.

Osa aineistoista sopii sekä lapsille että aikuisille, osa on suunnattu ikäihmisille, joilla on muistisairaus tai afasia. Pakkiin on koottu myös kuva- ja keskustelukortteja ohjeineen. Tavoitteena on, että materiaalia hyödyntäisi yksikössä niin henkilökunta kuin omaisetkin oman läheisensä kanssa.

Pakkeja tuotettiin keväällä tehdyn kyselyn perusteella ja niitä on käytössä palvelukeskuksissa Mäntyharjun lisäksi Anttolassa, Puumalassa ja Mikkelissä eri yksiköissä.

Omat muistot ovat arvokkainta pääomaa

Ruskahovissa, Essoten asumispalveluyksikössä Mäntyharjulla, ohjaaja Anne Väisänen lähti testaamaan pakin sisältöä ikäihmisten kanssa heti kesäkuussa.

– Elämän puu on ollut paras ja suosituin. Siinä oppii tuntemaan asiakasta ja jos hän antaa sen laittaa seinälle tai oveen, niin myös hoitajat oppivat tuntemaan häntä. Myöskin asiakas tulee ajatelleeksi asioita ja se on hänelle kahden keskistä aikaa, joka voi poikia muuta hyvää. Hän innostuu keskustelemaan muutakin, Väisänen kertoo.

Tampereen kaupungin kehittämä Elämän puu -juliste on tarkoitettu vanhuksen ja hänen hoivastaan vastaavien ihmisten tutustumisen avuksi. Julisteen otsikot ovat virikkeitä keskusteluun, jonka aikana ikäihmisellä on mahdollisuus kertoa itselle tärkeistä asioista. Elämän puulla tavoitellaan mahdollisimman hyviä hoito- ja palvelusuunnitelmia.

Kustakin menetelmästä löytyy pakista kirjalliset ohjeet. Menetelmistä on tehty myös lyhyet ohjevideot YouTubeen. Pakkiin valitut menetelmät on koottu eri lähteistä tai eri lähteitä hyödyntäen. Väisäsen mukaan erityisesti valmiit runot kuvineen ovat olleet Ruskahovin asiakkaiden keskuudessa suosittuja.

– Sen jälkeen olemme ryhmänä tehneet yhtenäisen runon esimerkiksi ”Kesä”, ”Kissa” ja ”Kesäilta”. Heistä on tosi kivaa, kun jokainen saa keksiä aiheesta lauseen tai pari ja siitä on tullut yhtenäinen niin kuin sen olisi yksi ihminen tehnyt. Heistä on mukava olla osallisena. Ja runoa voi esittää hoitajille tai muille asiakkaille, Väisänen kuvailee.

Myös luontokuvat herättävät muistoja lähes jokaisessa.

– Siitä on syntynyt mahtavia muistoja ja tarinoita! Luonto on ikäihmisen sydäntä lähellä.

Onkivavalla matka makumuistoihin

Arvoituskalojen avulla palataan monelle lapsuudesta tuttuihin arvoituksiin. Menetelmän tavoitteena on viettää mukava yhdessäolohetki leikkisästi onkien.

Arvuuttelu kehittää myös muistia. Arvoituskalojen avulla tulee harjoiteltua samalla myös motoriikkaa, kun onkivavalla tähdätään kalan magneettisilmään ja nostetaan kala ylös.

Ruskahovin asukkaat pääsivät muistelemaan onkimista.

Suomalaisten järvikalojen kuvista ja onginnasta voi helposti myös herättää muisteluharjoituksen: millaisia muistoja onginta tai kalastus tuo mieleen lapsuuden kesistä? Missä ongittiin? Kenen kanssa? Millaisia saaliita saatiin? Kerrottiinko kalavaleita? Millaisia herkkuja kaloista valmistettiin?

Näin tehtiin Ruskahovissakin.

– Se onkiminen oli melkein kaikille mieluisaa! Miehet välillä kilpailivat, kuka ehtii ensin sanoa, mikä kala oli kyseessä. Kalastaminen on kuulunut lähes jokaisen elämään jossain vaiheessa ja siitä on tehty ruokaa, esimerkiksi matikkakeittoa, särkiä paistettuna ja haukea uunissa sekä savustetut muikut tai silakat! Oikein ilmeet kirkastuivat, kun he muistelivat kalajuttujaan, Väisänen iloitsee.

Arvoituskalojen äärellä muisteltiin mato-onkireissuja lasten kanssa, lihamyllyllä jauhetuista kaloista tehtyjä kalapullia tai itse tehtyä ahvenkukkoa.

– Parikin mummoa muisteli vesi kielellä niitä herkullisia kalapullia. Hoitaja kertoi, että yksi puhui vielä myöhemmin uudestaan kalapullista ja niiden tekemisestä, hänelle oli niin jäänyt mieleen pitkäksi aikaa, Väisänen iloitsee.

Parasta Etelä-Savoon –hankkeen tavoitteena on lisätä taide- ja kulttuurityön ja luontolähtöisen toiminnan menetelmien hallintaa ja lisätä tietoisuutta niiden hyvinvointivaikutuksista. Hankkeen tuloksena syntyy uusia palvelujen tuottamisen malleja.

1.1.2019 – 31.12.2020 toteutettavaa hanketta hallinnoi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (XAMK), kumppaneina ovat Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essote, Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) ja Savonlinnan Kolomonen ry. Hanketta rahoittaa Etelä-Savon ELY-keskus Euroopan Unionin sosiaalirahaston tuella.

Teksti: Jatta Juhola
Kuvat: Anne Väisänen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.