Lastenpsykiatrian esimies Päivi Vesanen iloitsee hyvistä väliaikaistiloista. Parakit sijaitsevat vastapäätä Moision psykiatrista sairaalaa.

Lastenpsykiatrian päiväosasto muutti Moisiossa kontteihin

Lastenpsykiatrian päiväosasto on muuttanut entisestä Lammenrannan kiinteistöstä Moisiontien varresta psykiatrisen sairaalan päärakennuksen eteen.

Uudessa osoitteessa Moisiontie 10 sijaitsee myös sairaalakoulun ala-aste.

– Muuton taustalla ovat sisäilmaongelmat ja Lammenrannan tilojen sopimattomuus lastenpsykiatriseen hoitotyöhön. Entinen osasto oli sokkeloinen ja kahdessa tasossa, mikä toi turvallisuusriskejä, kertoo lastenpsykiatrian esimies Päivi Vesanen.

Osaston lapsilla on omat huoneet, joista löytyy hauskoja pieniä yksityiskohtia. Sairaanhoitaja Lasse Pulkkinen esittelee.

Uudet, väliaikaiset tilat ovat konteissa. Konttiratkaisut ovat Vesasen mukaan terveydenhuollossa uutta.

– Konttiratkaisu soveltuu terveydenhuollon osastotoimintaan, mikäli suunnitteluvaiheessa otetaan käyttäjien arki tulevissa konteissa huomioon. Uudet tilat ovat valoisat ja puhtaat, suoraan tehtaalta tulleet, Vesanen kehuu.

Kontit näyttävät hieman karuilta ulkoa käsin. Sisätiloihin on saatu tunnelmaa ja pehmeyttä monin tavoin. Seiniltä löytyy hauskoja tarroja ja erilaisissa huonetiloissa voi esimerkiksi levähtää tai purkaa oloaan.

Sairaanhoitaja Antti Putkinen käyttää työssään musiikkia terapiavälineenä.

Lapset tulevat päiväosastolle klo 8 tienoilla ja lähtevät viimeistään klo 17.30. Viikonloppuisin tämä 6-12-vuotaiden lasten osasto on suljettu.

– Lapselle on suunniteltu yksilöllinen päiväohjelma, jonka ympärille päivä rakentuu. Koulua tavallisesti 1-3 tuntia. Lisäksi on ryhmiä tarpeen mukaan, kuvataidetta, liikuntaa ja musiikkia. Tällä hetkellä meillä ei tosin ole musiikkiterapeuttia, kertoo sairaanhoitaja Lasse Pulkkinen.

Tila- ja tukipalvelujohtaja Veli Matti Thure kertoo, että osastolle etsittiin tiloja eri puolilta kaupunkia, mutta sopivia tiloja ei löytynyt ja kuntayhtymä joutui turvautumaan parakkeihin.

– Esimerkiksi Moision psykiatrisen sairaalan tiloja emme voineet tähän toimintaan käyttää. Neliöitähän siellä olisi riittänyt, Thure kertoo.

Tässä huoneessa lapset voivat rauhoittua. Sairaanhoitaja Lasse Pulkkinen näyttää mallia.

Lastenpsykiatrian päiväosaston uusissa tiloissa valmentaudutaan myös jo siirtymiseen tulevaan Mielen ja kuntoutuksen taloon. Uudet tilat ovat neliömäärältään samat kuin Mielen ja kuntoutuksen talossa, joka on parhaillaan päättäjien pohdinnassa.

Essoten hallitus lähetti (21.11.) Mielen ja kuntoutuksen talon hankesuunnitelman kuntayhtymän valtuuston käsiteltäväksi. Valtuusto tekee päätöksiä 4.12.

Lisätietoja

Päivi Vesanen
Lastenpsykiatrian esimies
Essote
paivi.vesanen [at] essote.fi
040 359 7203

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.