Vuoden lähihoitaja tulee Moisiosta

Milad Masudi syntyi Afganistanissa. Suomen Lähihoitajat ry valitsi tämän Essoten työntekijän lokakuun lopussa vuoden lähihoitajaksi.

Saamaansa tunnustukseen Milad Masudi, 26, suhtautuu vaatimattomasti. Hän jakaa kunniaa työkavereilleen Moision psykiatrisessa sairaalassa.

– Hyvä tunnustushan tämä on ja varmasti olen tehnyt jotain oikein. Varmasti tässä on auttanut, että minulla on hyvä porukka taustalla. Kovasti olen tehnyt töitä, vaikka olen vaikeista oloista lähtöisin, Masudi pohtii.

Masudin äiti työskenteli toimittajana Afganistanissa. Olot kävivät tukaliksi, kun uskonnolliset ääriryhmät saivat valtaa 90-luvulla ja syttyi sota. Masudin perhe pakeni vuosia 1996-1997. Ainakin kaikkiaan noin kolme miljoonaa afganistanilaista on joutunut jättämään kotimaansa.

Perhe päätyi Iraniin, jossa asuu noin pari miljoonaa Afganistanista paennutta.

– Iranissa meillä ei ollut mahdollisuutta elää tai käydä koulua. Töihin jouduin kymmenvuotiaana. Afganistanista tulleisiin suhtaudutaan todella rasistisesti, vaikka meillä oli sama kieli ja kulttuuri, Masudi kertoo.

Milad Masudi kävi koulut pääosin Mikkelissä.

Teheranista Haukivuorelle

Masudin perhe pääsi kiintiöpakolaisina vuonna 2004 Suomeen. Teheran, 8,7 miljoonan asukkaan kuhiseva jättikaupunki vaihtui hitusen hiljaisempaan Haukivuoreen.

– Talvi oli juuri loppunut, mutta lunta oli vielä maassa. Ihmettelin, miksi täällä on niin hiljaista, Masudi kertoo 11-vuotiaan pakolaisen ensi hetkistä Haukivuorella.

Kotoutumista helpotti, että samaan aikaan Haukivuorelle sijoitettiin kymmenen pakolaisperhettä, joissa oli suunnilleen saman ikäisiä poikia parikymmentä. Muuta seuraa löytyi jalkapallon kautta.

– Meille järjestettiin heti kielikurssi. Opin nopeasti, koska olen aina ollut hyvä kielissä. Päivisin pelasimme fudista ja sitä kautta tuli muitakin kavereita. Olimme aktiivisia. Halusimme oppia ja kehittyä, kun meille annettiin mahdollisuus, Masudi kertoo.

Lähihoitajaksi kiitettävin arvosanoin

Pääosan koulutuksestaan Milad Masudi on saanut Suomessa. Yläasteen ja lukion hän kävi Mikkelissä, mutta ylioppilaaksi hän ei kirjoittanut.

Lähihoitajaksi hän valmistui Esedulta kiitettävin arvosanoin 2017.

– Päivän kuluttua valmistumisesta pääsin Moisioon töihin, Masudi paljastaa.

Yhdeksi syyksi nopeaan työllistymiseen hän arvelee jalkapalloseuransa Savilahden Urheilijoiden kakkosvalmentajaa Heikki Lähdettä, joka työskentelee Moisiossa osastonhoitajana.

– Henkka kyseli, että milloin valmistun. Hain Moisiosta paikkaa, pääsin haastatteluun ja minut valittiin. Henkka varmaan suositteli, Masudi arvioi.

Moisiossa Masudi on ansioitunut erityisesti monipuolisen kielitaitonsa avulla.

– Miladin kielitaito (persia ja dari) on ollut meille suuri etu. Sen avulla olemme monesta vaikeasta tilanteesta selvinneet. Milad on pystynyt tuomaan ymmärrystä työyhteisöömme maahanmuuttajataustaisten asiakkaiden tilanteesta ja kulttuurista. Asiakkaat ovat myös tulleet kuulluksi tätä kautta paremmin, kehuu osastonhoitaja Taija Saalasti Moisiosta.

Irakin ja Afganistanin sodat ovat tuoneet traumatisoituneita potilaita Moisioon saakka varsinkin vuonna 2015. Enemmänkin asiakkaita saattaisi olla.

– Afganistanissa ja Irakissa trauma on monille miehille tabu. Omalla äidinkielelläni olen potilaiden kanssaan pystynyt toimimaan. Olen saanut heiltä palautetta, että olen helpottanut heidän asiointiaan, Masudi kertoo.

”Askel kerrallaan”

Masudi ylistää työkavereitaan Moisiossa ja Saalasti kiittelee puolestaan häntä.

– Koko meidän työryhmän puolesta voin todeta, että hän on pidetty työkaveri, ystävällinen, toisia huomioiva ja positiivinen. Hoitajana Miladista tulee erityisesti esille kunnioitus toista ihmistä kohtaan. Hän on kiinnostunut omasta työstään, hakee tietoa ja perehtyy asioihin. Hän haluaa kehittää itseään, Saalasti kehuu.

Masudi kertoo haluavansa jatkaa terveydenhuollossa ja seuraava etappi on sairaanhoitajan tutkinto.

– Muutakin on mielessä, mutta askel kerrallaan. Toivon myös, että voin olla esimerkkinä muille maahanmuuttajana. Minähän tosin olen jo täysin suomalainen, koska olen täällä asunut suurimman osan elämääni. Mikkelissä jo joka kolmas vastaantulija tunnistaa minut, Masudi virnistää.

Vuoden lähihoitajan valitsee Suomen Lähihoitajat ry. Se on ammatillinen yhdistys, joka tekee yhteistyötä Tehyn kanssa.

Teksti: Jouni Vauhkonen
Kuvat: Antti Kääriäinen

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.