Teatteri Ilonan essotelaiset näyttelijät ja ohjaaja valmistautuvat ensi-iltaan: kuvassa vasemmalta Terttu Laitinen, Olli-Pertti Kojo, ohjaaja ja käsikirjoittaja Pia Kärkkäinen-Hannikainen, Päivi Halttunen, Anne Koljonen ja istumassa Sari Ravolainen.

Teatteri Ilonan ”Potilas” vie essotelaisia näyttämölle

Kangasniemeläisen Teatteri Ilonan syysohjelmistossa pyörii marraskuusta lähtien fiktiivinen kantaesitys Potilas. Käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaa Essoten sihteeripalveluissa työskentelevä Pia Kärkkäinen-Hannikainen.

Näyttämöllä nähdään viisi essotelaista: osastonsihteeri Päivi Halttunen, lähihoitaja Terttu Laitinen, sairaanhoitajat Sari Ravolainen ja Anne Koljonen sekä terveyskeskuslääkäri Olli-Pertti Kojo. Kaikkiaan mukana on 13 näyttelijää.

”Potilas” sijoittuu saattohoitoon

Kärkkäinen-Hannikainen on toiminut aktiivisesti Teatteri Ilonan riveissä syksystä 1998 alkaen, joista 12 ensimmäistä vuotta näyttelijänä. Potilas on hänen seitsemäs ohjaustyönsä ja viides oma käsikirjoitus, joka tuotetaan näyttämölle.

Potilas-draamassa eletään yksi aamuvuoro saattohoidettavan, 40-vuotiaan Siskon huoneessa sairaalamiljöössä. Yhden aiheen ympärille nivoutuu useita teemoja eri henkilöiden vieraillessa vuoteen äärellä. Koska näytelmä sisältää voimakkaita kohtauksia, sitä ei suositella alle 13-vuotiaille. Perussanomana tässä kantaesitysnäytelmässä on kuitenkin lohtu.

– Toivon, että katsoja löytää sen sieltä rivien välistä, summaa käsikirjoittaja-ohjaaja Kärkkäinen-Hannikainen.

– Tämä käsikirjoitus uinui pitkään tietokoneeni kovalevyn uumenissa. Aloitin Potilaan käsikirjoittamisen loppuvuodesta 2012 jatkaen sitä vuoden 2013 kevättalven. Rankan aiheensa vuoksi en ollut tuolloin valmis tuomaan sitä estradille. Käsikirjoitusluonnos kävi tuolloin myös kahden ammattidramaturgin luettavana ja sain rohkaisevaa palautetta jatkaa tekstin työstämistä, kertoo Kärkkäinen-Hannikainen.

Keväällä 2018 Kärkkäinen-Hannikainen tiivisti alun perin kaksinäytöksiseksi tarkoitetun käsikirjoituksen yksinäytöksiseksi ja päätös estradille viemisestä syntyi.

”Nämä teemat koskettavat suurinta osaa”

– Näytelmän miljöö, tapahtumat ja siinä esiintyvät henkilöt ovat täysin mielikuvitukseni tuotetta. Minulla oli myös ilo saada tähän produktioon mukaan useita uusia teatterin harrastajia, Kärkkäinen-Hannikainen toteaa.

Yksi heistä on Kangasniemen lähikuntoutusosastolla työskentelevä osastonsihteeri Päivi Halttunen.
Hän kertoo teatterin tekemisen olevan hänelle uusi ja mielenkiintoinen haaste. Halttunen kokee, että näytelmän teemojen myötä hän voi peilata myös omaa elämän tilannettaan uudessa valossa ja käsitellä omia, menneitä tapahtumia tämän fiktiivisen draaman työstämisen ohella. Kokemus on ollut Halttuselle voimaa antava.

– Näytelmän aihe on pysäyttävä ja todellinen, kaikkine tunteineen ja tapahtumineen. Nämä teemat koskettavat suurinta osaa ihmisistä. Kaiken lisäksi meillä on huipputiimi tekemässä tätä proggista!, kertoo tunnelmistaan Halttunen.

Ensikertalaisia teatterilavalla ovat myös sairaanhoitajat Anne Koljonen sekä Sari Ravolainen, joka on tällä hetkellä Essoten vanhuspalvelujen kotihoidosta äitiyslomalla kaksikuukautista Iivo-poikaa hoivaamassa. Kangasniemen hyvinvointikeskuksen vastaanotossa työskentelevää Anne Koljosta taas on pitkään kiehtonut kokeilla teatteriharrastusta ja hän tuli pari vuotta sitten maininneeksi siitä Pia Kärkkäinen-Hannikaiselle. Kun Potilas-draaman roolitus tuli ajankohtaiseksi, Kärkkäinen-Hannikainen kysyi Koljosta mukaan produktioon.

– Lähdin mukaan innolla ja jännityksellä, miten pärjäisin noviisina teatterikonkareiden rinnalla, oppisinko vuorosanat. Käsikirjoitus eli ns. plari jäi kuitenkin ensimmäisten harjoituskertojen jälkeen pois ja sain keskittyä varsinaiseen ohjaukseen, mikä loi uskoa itseeni ja innostus vain kasvoi, iloitsee Koljonen.

Kovia kokenut, mutta elämänmyönteinen karjalaisrouva Hilda Rivakka on ollut toimenpiteessä. Sari Ravolainen auttaa jälkihoidossa.

Koljonen kertoo myös solahtaneensa hyvin Potilas-produktion porukkaan ja työryhmän ottaneet kannustaen uudet tulokkaat ryhmään mukaan. Hän myös korostaa näytelmän aiheen olevan monin tavoin ajankohtainen ja vaikuttava.

– Nyt ollaan tärkeällä asialla liikkeellä. Mikäpä olisi parempi tapa kokea oma näyttämödebyytti kuin olla osa tällaista teosta, summaa Koljonen.

Teatteri Ilonan vanhoihin konkareihin kuuluva Terttu Laitinen on pian jäämässä eläkkeelle Ryhmäkoti Männiköstä. Teatteriharrastus on ollut antoisan lähihoitajan työn vastapainona vuodesta 2005 alkaen.

Jo kolmannessa Teatteri Ilonan näytelmässä esiintyvä terveyskeskuslääkäri Olli-Pertti Kojo nähdään tällä kertaa aivan toisenlaisessa roolissa kuin mitä normaali toimenkuva ja näytelmän aihe antaisi odotuttaa. Teatteri Ilonan näyttämöllä hän kertoo olleensa mukana statistina kirkkonäytelmässä vuonna 2015 sekä Suomen kunniaksi kiristellyt sisällissodan hahmona ”punaisia” hampaitaan Suomi100-juhlanäytelmässä Sinivalkoinen.

– Potilas on paras näytelmä, missä olen ollut mukana. Koetan sopeutua digitaalibyrokratiaan omaksumalla hahmoni tinkimättömän asenteen, ettei tarvitse itse tehdä kaikkia päätöksiä. Roolini moderni realismi iskee kuin 100 amppeeria verkkovirtaa, sanailee Kojo.

Kärkkäinen-Hannikaisen aiemmat tuotannot

Kärkkäinen-Hannikaisen omien käsikirjoitusten lisäksi (farssi Amerikanperintö v. 2011, musiikillinen komedia Aleksin lipas v. 2012, musiikillinen satunäytelmä Vinksinvonksinmaa v. 2013, musiikillinen komedia Kypsä Kyky v. 2014) hän on sovittanut ja ohjannut Teatteri Ilonan 20-juhlavuotisnäytelmänä vuonna 2016 esitetyn Hella Wuolijoen käsikirjoittaman draamakomedian Juurakon Hulda sekä Reijo Paukun käsikirjoittaman Suomi100-näytelmän Sinivalkoinen vuonna 2017.

Kirjoittamis- ja ohjaamistyön ohella Kärkkäinen-Hannikainen on toiminut useissa produktioissa tuottajana, tehnyt näytelmiin ja markkinointiin videomateriaalia sekä myös äänisuunnittelua ja sen toteutusta.

Lue lisää teatteri Ilonasta

 

Ohjaaja ja käsikirjoittaja Pia Kärkkäinen-Hannikainen.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.