Fysioterapeutti Riikka Kohvakka ja lähihoitaja Virpi Tasa iloitsevat aistimatkalaukun monipuolisuudesta.

Aistimatkalaukusta saa nopeasti virikkeitä hoitotyön arkeen

Kyyhkylän jaksokuntoutusosastolla kokeiltiin moniaistipakkia, joka sisältää erilaisia virikkeitä aistityöskentelyyn asiakkaiden kanssa.

Hämärä huone, mukava istuma-asento, päällä viltti lämmittämässä ja kädessä huovutettu pallo tai paperinaru köynnös kosketeltavana. Suljetaan silmät ja hengitellään rauhassa. Taustalla kuuluu erilaisia luonnon ääniä ja hoitaja johdattelee luonnon äänimaiseman säestämänä mielikuvamatkalle luonnon keskelle. Monen matka vie lapsuuden muistoihin ja maisemiin.

Aistimatkalaukusta löytyy pintamateriaaleja tunnusteltavaksi, luontoääniä sisältäviä CD-levyjä, paljon erilaisia kuvakortteja ja muuta materiaalia. Fysioterapeutti Riikka Kohvakka toteutti matkalaukun sisällöillä rentoutushetkiä asiakkaille. Osalla on vaikea muistisairaus, toisilla toimintakyky on heikentynyt muulla tavoin.

– Jokainen koki hirmu vahvana tuntemukset ja aistimukset. Heräsi syviäkin muistoja ja tuntemuksia. Luontoäänet vei lapsuuden muistoihin ja monet herkistyivät mielikuvamatkasta onnellisiin kyyneliin, Kohvakka kertoo.

Luonto on osa ihmistä ja ihmisen elämää. Yhteys luontoon on olemassa silloinkin, kun syystä tai toisesta luonnon äärelle on mahdotonta päästä, kuten esimerkiksi osastohoidossa.

Kohvakan mukaan matkalaukku oli hyvä väline helppoudessaan.

–  Muutamissa minuuteissa sai tilanteen rakennettua, kun laukussa on kaikki valmiina ja on monenlaista vaihtoehtoa.

Luontokuvan katselu vaikuttaa positiivisesti

Parhaimmillaan aistityöskentely tarjoaa mahdollisuuden esimerkiksi muistisairaalle hetkittäin päästä eristyneisyydestään ja kokea erilaisia tunnetiloja. Aistityöskentely voi toimia myös uudenlaisena vuorovaikutuksen välineenä hoitajan tai omaisen ja dementoituneen välillä. Luonnon tuottamat virikkeet herättävät muistoja ja positiivia tunteita.

Kyyhkylän jaksohoidossa lähihoitajana työskentelevä Virpi Tasa kokeili matkalaukusta muistelukuvakortteja virittämään keskustelua eri kokoonpanoilla, yleensä ryhmässä oli 6-8 henkilöä.

– Marjastus- ja sienestysretket on mieluisia muistoja kaikille. Aika kului, toista tuntia oltiin pöydän äärellä. Jokainen ryhmän jäsenistä aktivoitui muistelemaan. Sellaiset, jotka yleensä vain seuraavat olivat nyt aktiivisia, Tasa hymyilee.

Veijo Roivainen osallistui rentoutus- ja mielikuvahetkeen Kyyhkylän jaksokuntoutuksessa.

Kyyhkylän jaksokuntoutusosastolla tavoitteena on pitää viriketunteja joka arkipäivä. Ohjausvuorot vaihtuvat ja jokainen ohjaa viriketoimintaa vuorollaan. Kohvakka iloitsi aistimatkalaukun monipuolisuudesta, sieltä löytyi virikkeitä suunniteltuihin hetkiin tai otettavaksi käyttöön hyvin nopeastikin.

–  Tunteiden ja muistojen herättelyllä on iso ja voimaannuttava merkitys, ihminen koostuu muistoista. Ja rentoutuminen on tosi tärkeää erityisesti, kun ärsykkeitä ympärillä on paljon, Kohvakka painottaa.

Virpi Kukkosen ja Tytti Leskisen Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun (XAMK) opinnäytetyönään kokoamasta moniaistipakista on tarkoitus kehittää edelleen työkalu, joka kiertäisi Essoten eri yksiköissä. Kyyhkylän jaksohoidon kokemuksia kerättiin Parasta Etelä-Savoon -hankkeessa. Hankkeen tavoitteena on lisätä ja vahvistaa taide-, kulttuuri- ja luontolähtöisen toiminnan osaamista sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Teksti: Jatta Juhola

jatta.juhola [at] essote.fi

Kirjoittaja on Parasta Etelä-Savoon -hankkeen Essoten osuuden hankekoordinaattori.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *