Essoten työntekijä Samuli Kaasalainen on yksi Mikkelin Palloilijoiden uusista vahvistuksista. Hän pelaa numerolla 29.

Samuli Kaasalainen pelaa Essotelle

Essote sai nimikkopelaajan Mikkelin Palloilijoista. Samuli Kaasalainen, 27, myös paiskii päivät töitä Essoten varahenkilöstössä keskussairaalalla.

Mikkelin Palloilijat tähtää juhlavuotenaan nousuun Miesten Ykköseen. Essotelaiset saavat jännittää oman pelaajan puolesta, sillä numerolla 29 kentän laidoilla hyökkääjänä toimiva Kaasalainen on yksi 90-vuotisjuhlien kunniaksi hankituista vahvistuksista.

Mikkelin Palloilijoiden kausi alkoikin menestyksekkäästi 2-0 Nurmijärveä vastaan (5.5.) Urpolan kentällä. Kaasalainen tosin istui avausottelun vaihtopenkillä: kilpailu joukkueen sisällä on kovaa, erot pieniä ja useita laadukkaita miehiä löytyy eri pelipaikoille.

– Koko joukkue on kasattu nousua varten. Kunnosta se ei tule jäämään kiinni. Valmentaja Janne Wilkman on pistänyt meidät koville. Oksennuksen maku suussa on juostu halleissa talvi. Meillä kaikilla on sykevyöt, että nähdään missä kukakin menee, Kaasalainen kuvaa valmistautumista kauteen.

Samuli Kaasalaisen päivätyöt löytyvät muun muassa näistä päivystyksen maisemista.

”Olen kasvanut hoitotyöhön”

Kaasalaisen ja seuran kanssa Essote on solminut kumppanuussopimuksen. Kaasalaisen pelipaidasta myös löytyy Essoten logo.

– Kumppanuussopimuksella haemme hyötyjä sekä Essotelle että seuralle. Käytämme Samulia apuna uusien osaajien rekrytoinnissa ja innostamaan nuoria sote-palvelujen alalle. Pystymme myös jossain määrin työllistämään näitä puoliammattilaisia, kertoo rekrytointipäällikkö Mika Viinikainen.

– Haluan olla esimerkkinä nuorille ammatinvalinnassa. Urheilu-ura tukee lähihoitajan työtäni ja että nämä on mahdollista yhdistää. Kerron mitä hoitajana oleminen on. Rekrytointikoordinaattori Hannele Muhosen kanssa katsomme tapahtumia ja rekrytointiasioita, Kaasalainen kertoo.

Kaasalainen on kotoisin Ikaalisista Pirkanmaalta. Kiinnostus hoito- ja hoivatyöhön alkoi kotitilalta, jossa kunnan ensimmäiset palvelutalojen ulkopuoliset ikäihmisten sijoitukset tehtiin Kaasalaisten päätilalle.

– Olen kasvanut hoitotyöhön. Jo 14-vuotiaana aamupaloja viedessäni tiesin, että hoitotyö tulee olemaan alani. En osannut ajatella muuta työtä kuin sosiaali- ja terveysalaa, Kaasalainen paljastaa.

Kodin perintöä on sen verran, että äiti ja sisko ovat hoitajia tälläkin hetkellä. Lisäksi äiti on toiminut muun muassa Superin piirin puheenjohtaja Pirkanmaalla.

Hetken Kaasalainen, reservin lääkintäkersantti tosin mietti armeijauraa koulutettuaan varusmiehiä puolustusvoimissa. Paremmat palkat kuitenkin houkuttelivat pois armeijan kapean leivän parista.

Ammattilainen sairaalalla, puoliammattilainen MP:ssa

Kaasalainen kiittelee vuolaasti Essoten esimiehiään Petri Jetsua ja osastonhoitajia sekä työkavereita kahden työn yhdistämisen mahdollisuudesta. Myös työilmapiiri on osoittautunut todella hyväksi.

– Moniammatillisissa hoitoryhmissä keskustellaan, eikä ole koskaan tullut tunnetta, että ei uskaltaisi kysyä. Tuemme toisiamme vaikeissa ja muuttuvissa tilanteissa. Täällä puhutaan oikeilla nimillä ja ammattilaisten kesken. Työ on raskasta, mutta kun tsempataan ja kehutaan, niin ne auttavat työilmapiiriä, Kaasalainen kehuu.

Puoliammattilainen pelaaja joutuu järjestelemään pelejä ja työvuoroja ainakin kuukautta aiemmin, sillä harjoituksia on kuusi kertaa viikossa. Joustoja vaaditaan niin työnantajalta, seuralta kuin pelaajalta itseltäänkin.

– Pomot ja työkaverit ymmärtävät, että on muuttuvia tilanteita. Olen kiitollinen, että Essote joustaa asioiden suhteen. Hyvin on mennyt niillä pohjilla, kun työkavereiden kanssa katsoo vuorot. Olen tietysti itsekin joustanut, jos työmaalla on tarvittu. Joskus jää aamutreenejä väliin, mutta seura ymmärtää siviilityötä tekeviä hyvin. Aamutreenit ovat yleensä hieman kevyempiä, Kaasalainen kertoo.

Yksi päivä viikossa on kuitenkin yleensä varattu palautumiseen niin työstä kuin treenaamisestakin.

Kuopion bussiturman hoitoketjussa

Pelaajanura on tuonut vuonna 2011 lähihoitajaksi valmistuneelle Kaasalaiselle kokemusta monenlaisesta työpaikoista, suurista sairaaloista ja pienistä terveyskeskuksista ja yksityiseltä puoleltakin. Viimeksi hän työskenteli KYSissä ja sai kokemusta muun muassa suuronnettomuudesta Kuopion bussiturman yhteydessä.

– Oli todella opettavaista olla mukana bussiturman hoitoketjussa, Kaasalainen muistelee.

Kuopiossa Kaasalainen kiersi varahenkilönä traumatologian ja ortopedian vastaanotoilla, osastoilla  sekä päivystyksessä ja leikkaussaleissa.

Sopimusneuvotteluja hän kävi Kuopion Palloseuran organisaation kanssa. kanssa, mutta vastuuta olisi tullut vain KUPSin reserveissä.  Lopulta hän päätyi Atik Ismailin ja hänen poikiensa Alin ja Pelen suosituksesta hän teki sopimuksen Iisalmen PK 37 pelaajaksi.

–  Kauden alkuun tein paljon maaleja. Nivelsidevamma toi pienen loukkaantumiskierteen. Se söi loppukautta, enkä päässyt enää rytmiin kiinni. Alkoi kuitenkin hahmottua, että rahkeita olisi isompaan seuraan ja hain Mikkeliin. Sopimus syntyi muutamassa viikossa, kertoo Kaasalainen.

Hän päässyt pari kertaa tutustumaan myös asiakkaana Essoten palveluihin. Marraskuussa Kaasalainen päätyi päivystykseen loukattuaan harjoituksissa polvensa. Sivuside oli hajonnut.

Muutama viikko töihin tulon jälkeen aamuaurinko häikäisi 6.40 työmatkalaisen Hänskin risteyksessä.

–  En huomannut autoa ja pamautin sen kylkeen. Työkaverit ottivat asian hyvin ammattimaisesti. Minut tutkittiin ja niskaan oli tullut pieni revähdys. Kauluri oli muutaman viikon. Julkisen sektorin hoidosta puhutaan paljon kaikenlaista, mutta kyllä täällä saa äärimmäisen hyvää hoitoa, Kaasalainen kiittelee asiakkaan näkökulmasta.

Maineikas MP saa myös vuolaat kehut.

– On suuri kunnia yhdistää nämä kaksi ammattia seuran 90-vuotisjuhlavuotena Mikkelin kaupungissa.

Teksti: Jouni Vauhkonen
Kuvat: Antti Kääriäinen

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *