Auttajatahot kriiseihin löytyvät läheltä

Vastoinkäymiset ovat osa kaikkien elämää. Joskus ne yltyvät kriiseiksi. Essoten alueella kriisiapua tarjoaa monta toimijaa.

Toisinaan vaikeudet pääsevät yllättämään meidät niin, että omat voimavaramme eivät tahdo riittää ongelmien kohtaamiseen ja käsittelyyn. On hyvin yksilöllistä, miten esimerkiksi menetykset, elämänmuutokset tai työpaineet vaikuttavat meihin. Kriisi voi syntyä äkisti tai se saattaa tavoittaa meidät vastoinkäymisten pikkuhiljaa kasautuessa.

Vaikeuksia ei tarvitse kohdata yksin. Kriisiapua on saatavissa eteläisessä Savossa vuoden kaikkina päivinä.  Essoten sosiaali- ja kriisipäivystys, Essoten mielenterveys- ja päihdepalvelujen akuuttityöryhmä, Mikkelin kriisikeskus ja Viola ry tarjoavat palveluja vaikean elämäntilanteen kohdanneille paitsi kukin tahollaan toimien myös tiivistä keskinäistä yhteistyötä tehden.

Apu voi olla tarpeen mitä erilaisimmissa elämänkriiseissä. Parisuhdeongelmat, hankaluudet lasten kanssa, työuupumus, kuolema lähipiirissä, onnettomuudet tai muut ennakoimattomat, järkyttävät tapahtumat – mikä tahansa vastoinkäyminen voi suistaa meidät äkilliseen kriisiin.

Kriisiavun tarve ei katso kelloa

Akuuteissa kriiseissä Essoten monitoimijapäivystyksen kautta voi saada kriisiapua vuorokaudenajasta riippumatta.

Kriisiapua saa vuorokaudenajasta riippumatta.

Sosiaali- ja kriisipäivystyksen sosiaalityöntekijät työskentelevät Mikkelin keskussairaalan monitoimijapäivystyksessä. Sosiaalipäivystäjän tavoittaa äkillisen kriisin hetkellä ympäri vuorokauden. Sosiaalipäivystyksen sosiaalityöntekijät tekevät tarvittaessa myös kotikäyntejä ja jalkautuvat esimerkiksi surukoteihin tai onnettomuuspaikoille.

Kriisityöhön kouluttautuneina mielenterveyden asiantuntijoina mielenterveys- ja päihdepalvelujen akuuttityöryhmän psykiatriset sairaanhoitajat ottavat asiakkaita vastaan sekä kiireellisesti suoraan päivystyksestä että ajanvarauksella.

Sosiaali- ja kriisipäivystys sekä akuuttityöryhmä ohjaavat asiakkaita akuutin kriisiavun jälkeen mm. Mikkelin turvakodin, Mikkelin kriisikeskuksen tai Viola ry:n palveluihin, jos kriisin luonne ja asiakkaan avuntarve edellyttävät kriisistä ulospääsyn jatkotyöstämistä.

 

 

Matalan kynnyksen kriisiapua

Mikkelin kriisikeskus tarjoaa matalan kynnyksen keskusteluapua vaikeissa elämäntilanteissa. Asiakkaan kokemus avun tarpeesta on lähtökohta työskentelylle, lähetteitä ei tarvita.

Mikkelin kriisikeskuksessa voi arkipäivisin asioida täysin luottamuksellisesti ja halutessaan nimettömänä. Palvelu on maksutonta. Tavoitteena on ennaltaehkäistä pitkittyneiden vaikeuksien syntymistä tarjoamalla järjestölähtöistä apua nopeasti.

Keskusteluapua pyritään antamaan 1–5 käyntikertaa. Kriisityöntekijät tekevät tarvittaessa myös kotikäyntejä. Työntekijän voi tavata myös verkkovälitteisesti tai puhelimella.

Kriisikeskus järjestää myös ammatillisesti ohjattuja vertaistukiryhmiä. Ryhmiä on mm. surua läpikäyville sekä itsemurhan tehneiden omaisille. Nuorille suunnattu Löydä Oma Tarinasi -ryhmä ja maahanmuuttajille räätälöity traumaoireiden tunnistamiseen ja hallintaan auttava Tasapainovalmennusryhmä ovat nekin osa Suomen Mielenterveysseuran ryhmätoimintaa. Ryhmät käynnistyvät, kun niihin on riittävästi osanottajia.

Asiakasta voi rohkaista ottamaan itse yhteyttä Mikkelin kriisikeskukseen, mutta hyvä käytäntö on myös pyytää kriisiin ajautuneelta asiakkaalta suostumus tämän yhteystietojen välittämiseen kriisikeskukseen.

Väkivallasta eroon

VIOLA – väkivallasta vapaaksi ry tarjoaa kriisi- ja keskusteluapua perhe- ja lähisuhdeväkivallan eri osapuolille matalalla kynnyksellä. Vertaistuki on tärkeä osa Violasta saatavaa apua ja tukea. Violassa on myös erilaisia ryhmätoimintoja. Viola kouluttaa, konsultoi ja tuottaa erityisosaamista perhe- ja lähisuhdeväkivallan ehkäisyyn.

Violassa voi asioida ilman lähetettä ja halutessaan nimettömänä. Palvelut ovat maksuttomia Essoten alueen asukkaille.

Violassa voi asioida ilman lähetettä ja halutessaan nimettömänä. Palvelut ovat maksuttomia Essoten alueen asukkaille. Ulkopaikkakuntalaiset sekä alle 18-vuotiaat tarvitsevat maksusitoumuksen. Keskusteluapua tarjotaan keskimäärin 5–8 käyntikertaa. Lapsille käyntikertojen määrä räätälöidään.

Violassa toimii Tukikeskus Varjo, jonka tehtävänä on eron jälkeisen väkivaltaisen vainon kohteena elävien perheiden turvallisuuden lisääminen ja vainon ennaltaehkäisy.

Palvelut tavoittavat myös muuta tukea tarvitsevia perheitä ja yksilöitä. Kieppi – kiertävä perhekeskus tarjoaa lapsiperheille mahdollisuuden osallistua ryhmämuotoiseen päivätoimintaan Mikkelissä ja lähikunnissa. Miesten asemalle voivat hakeutua haastavissa elämäntilanteissa olevat miehet ja heidän läheisensä.

Mikkelin turvakoti auttaa, jos kotiin jääminen on väkivallan tai sen uhan takia vaarallista. Turvakoti tukee ja neuvoo myös väkivaltatilanteiden selvittelyssä.

Ennen turvakotiin saapumista on hyvä olla puhelinyhteydessä työntekijöihin. Turvakodin työntekijät ovat kouluttautuneet väkivaltatyön osaajiksi ja heiltä voi kysyä neuvoa läheissuhdeväkivallan asioissa silloinkin, kun välitöntä tarvetta hakeutua turvakotiin ei ole.

Yhteystietoja:

Essoten sosiaali- ja kriisipäivystys 24/7
p. 044 794 2394

Essoten mielenterveys- ja päihdepalvelujen akuuttityöryhmä 24/7
p. 044 351 6313

Mikkelin kriisikeskus
Ma -pe ajanvaraus klo 9–16, palveluaika ma-pe klo 9–18  p. 015 214 401 tai kriisikeskus@mikkelinkriisikeskus.fi.
Myös kotisivujen http://www.mikkelinkriisikeskus.fi/ kautta saa yhteyden.
Osoite: Porrassalmenkatu 19 B, Mikkeli

VIOLA – väkivallasta vapaaksi ry
Ma -pe klo 8 -16 p. 015 365 330
http://www.violary.fi/
https://www.facebook.com/violary/
Osoite: Savilahdenkatu 24, Mikkeli

Mikkelin turvakoti 24/7
turvakoti@essote.fi
p. 040 129 4799

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *