Laboratoriohoitaja Riina Kanerva ja laboratoriotyöntekijä Pirjo Nykänen (takana) ovat Idyllan pääkäyttäjiä Mikkelin keskussairaalan Patologian laboratoriossa.

Mutaatioanalyysin avulla paremmin kohdennettuja syöpähoitoja

Mikkelin keskussairaalan Patologian laboratorioon hankittiin mutaatioanalyysilaite Idylla. Idyllan keskeisimpiä tehtäviä on syövän DNA-muutosten, esimerkiksi mutaatioiden tutkimus. DNA-muutosten tunnistamista käytetään hyväksi valittaessa potilaalle nykyaikaisia syöpähoitoja, joiden tehoon jokin tietty DNA-muutos vaikuttaa.

Loppuvuonna 2018 Idyllan hankinta alkoi vierailulla Kuopion yliopistollisen sairaalan Patologian osastolle, jossa tutustuttiin siellä jo käytössä olevan Idyllan eri työvaiheisiin ja laitteen validointiin.

Idyllan valtti on nopeus ja luotettavat tutkimustulokset.

Kun oma Idylla -laite saatiin Mikkelin keskussairaalan Patologian laboratorioon, kävi edustaja Miika Palviainen Algol Diagnostics Oy:stä kertomassa laitteen toimintaperiaatteet ja antoi käyttökoulutuksen

– Ensimmäiset kaksi kuukautta teimme validointia eli ajoimme Idyllassa testeinä jo aiemmin vastattuja näytteitä ja selvitimme onko vastaus sama kuin ns. käsintehdyssä tutkimuksessa. Joulukuun loppupuolella pääsimme analysoimaan Idyllan avulla uusia potilasnäytteitä, kertoo laboratoriohoitaja Riina Kanerva.

 

Kudosnäytteen valmistelu mutaatioanalyysiin

Paraffiiniin valetusta kudosnäytteestä mitataan näytteen kokonaistilavuus.
Mikrotomilla leikataan ohuita kudosleikkeitä. Tarvittava leikemäärä lasketaan näytteen kokonaistilavuuden ja tuumorisoluprosentin avulla.
Näyte laitetaan näytekasettiin ja kasetti Idyllaan, tulos on selvillä kahden tunnin kuluessa.

Mitä on molekyylipatologia?

Molekyylipatologia tutkii sairauksia DNA- ja RNA-tasolla. Molekyylipatologian merkitys on korostunut, kun uusia kohdennettuja lääkehoitoja on kehitetty ja saatu käyttöön. Idylla -laitteella pystytään tekemään mutaatioanalyyseja luotettavasti ja nopeasti.

– Käsin tehtynä mutaatioanalyysin vaiheet ovat työläitä ja aikaa vieviä. Aiemmin tulosten saaminen saattoi kestää kaksi viikkoa. Nyt tulos saadaan jopa alle kahdessa tunnissa ja syöpäpotilaat saavat huomattavasti nopeammin ja paremmin kohdennetun syöpähoidon, toteaa laboratoriotyöntekijä Pirjo Nykänen.

Tällä hetkellä yksikössä tutkitaan mutaatioita keuhkosyöpä-, suolistosyöpä- ja melanooma-potilaiden näytteistä. Jatkossa tutkimusvalikoima tulee laajenemaan mm. plasmasta tehtäviin mutaatioanalyyseihin.

– Tarkoituksena on, että me koulutamme myöhemmin yksiköstä lisää osaajia laitteen käyttöön. Kokonaisuutena tämä uuden tutkimusmenetelmän käyttöönotto on ollut mielenkiintoinen projekti, toteavat Nykänen ja Kanerva.

Lisätietoja

Riina Kanerva
laboratoriohoitaja
Patologian laboratorio
Mikkelin keskussairaala
p. 040 359 6441
riina.kanerva [at] essote.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *