Omatori ja siellä sijaitseva Palveluneuvo mainittiin palkinnon perusteissa. Niina Kaukosen ja palveluohjaajien Tarja Raatikainen (keskellä) ja Ulla Jäppinen (oikealla) taustalla näkyy Palveluneuvon puhelinnumero.

Niina Kaukonen sai työstään vanhuspalvelujen kehittäjänä Arjen turvaaja -palkinnon

Essoten vanhus- ja vammaispalvelujen johtaja Niina Kaukonen on saanut huomattavan tunnustuksen työstään vanhuspalvelujen kehittäjänä.

Kaukonen on palkittu Kunnallisalan kehittämissäätiön vuoden Arjen turvaaja -palkinnolla. Palkinnot jakoi presidentti Tarja Halonen Helsingissä Finlandia-talolla 13.2.

Arjen turvaaja -palkinnon myöntämisen perusteina ovat muun muassa poikkeuksellinen sitoutuminen ja omistautuminen työlle sekä vähintään kymmenen vuoden työkokemus alalta. Pitkä työkokemus ei sinänsä ole valinnan peruste, mutta se varmistaa, että näyttöjä on ennättänyt syntyä. Palkinnon voi saada myös muulla erityisen painavalla perusteella.

Kehittämissäätiö antoi tunnustusta, koska Kaukonen on kehittänyt ennakoivaa ja etsivää vanhustyötä Kangasniemellä ja sittemmin myös koko maakunnassa. Hänen vauhdittamaan on syntynyt muistisairaiden osaamiskeskus Männikkö Kangasniemelle vuonna 2006 ja matalan kynnyksen paikka Palveluneuvo, jossa toimivat kaikki vanhus- ja vammaispalveluiden ja omaishoidon palveluohjaajat.

Myös muualle Suomeen on levinnyt Kaukosen johdolla aloitettu Huoli-ohjelma, jossa kuka tahansa voi tehdä ilmoituksen palvelua tarvitsevasta vanhuksesta. Kaukosen johdolla osana maan hallituksen kärkihanketta on luotu lisäksi OmaTori-malli, jossa yhdistyvät julkinen, yksityinen, yritystoiminta, järjestötoiminta ja vapaaehtoistoiminta. Hän on esimerkillinen käytännön arjen työn uudelleen innovoija, Kehittämissäätiö kuvailee Kaukosen toimintaa.

Kaukonen iloitsee, että vanhustyötä nostetaan sille kuuluvaan arvoon. Hän pitää palkintoa huomionosoituksena koko Etelä-Savossa tehdylle vanhuspalvelujen kehittämistyölle.

– Nöyrä kiitos tästä palkinnosta. Palkinto tuli kaikille, joiden kanssa minulla on ollut kunnia saada tehdä yhteistyötä jo 80-luvulta alkaen.  Kiitos kuuluu kaikille yhteistyötahoille, päättäjille ja etenkin arjen työtä tekeville. Kehittämistyötä ei koskaan kukaan te yksin. Me kaikki ikäännymme ja yhä useampi suomalainen käyttää vanhuspalveluita tulevaisuudessa. Tarinoita hyvistä käytännöistä löytyy paljon. Toivon, että niitä nostetaan esille yhä enemmän jotta käytännöt leviävät, Kaukonen sanoo.

Kaukonen on tällä hetkellä virkavapaalla Essoten vanhus- ja vammaispalvelujen johtajan virasta. Hän toimii maakunta- ja sote-uudistuksen Etelä-Savon sote-koordinaattorina.

– Kun keskustelu vanhuspalveluista käy

vilkkaana, on hienoa saada Essoteen tunnustusta nimenomaisesti kehitystyöstä. Lämpimät onnittelut Niina Kaukoselle ja kaikille Etelä-Savossa vanhuspalvelujen kehittämiseen osallistuneille, sanoo kuntayhtymän johtaja Risto Kortelainen.

Arjen turvaaja -veistos.

Arjen turvaajia valittiin kolme

Muut vuoden 2019 Arjen turvaajat ovat kulttuurisihteeri, kirjastovirkailija tiedottaja Helena Hjerppe Savitaipaleelta ja lähimmäisistään huolehtiva Lauri Lahtinen Kyyjärveltä.

Kunnallisalan kehittämissäätiö on jakanut Arjen turvaaja -palkintoja vuodesta 2004 ansioituneille kuntien etulinjan työntekijöille. Palkintoja jaetaan kolme ja jokaisen arvo on 2500 euroa. Palkittavat saavat lisäksi kuvanveistäjä Matti Peltokankaan suunnitteleman Arjen turvaaja – veistoksen.

Palkinnon avulla halutaan osoittaa arvostusta kuntien järjestämisvastuulla olevaa työtä kohtaan ja nostaa esille pitkään arvokasta työtä tehneitä ihmisiä. Näitä henkilöitä on paitsi kuntien palveluksessa, myös kolmannella sektorilla, järjestöissä ja yksittäisinä toimijoina.

Nykyisistä essotelaisista Arjen turvaaja -palkinnon on saanut ylilääkäri Jarmo Lappalainen. Hänelle annettiin tämä tunnustus vuonna 2009 Juvalla tehdystä perusterveydenhuollon pitkäjänteisestä kehittämisestä, jonka käytännön esimerkkejä olivat lääkäri-hoitaja -työparimallin kehittäminen ja Kuopion yliopiston kanssa tehty lääkäri-tutkijakoulutuskokeilu.

Lisätietoja

 

Antti Mykkänen
Asiamies
Kunnallisalan kehittämissäätiö
040 057 0087

 

Niina Kaukonen
Vanhus- ja vammaispalvelujen johtaja
Essote
niina.kaukonen [at] essote.fi
044 79 44003

Risto Kortelainen
Kuntayhtymän johtaja
Essote

risto.kortelainen [at] essote.fi
050 522 8677

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.