Kuvassa vasemmalta: sairaanhoitaja Taina Päivärinta, sairaanhoitaja Minna Kunttu, osastonylilääkäri Outi Koskivirta, osastonsihteeri Jaana Paappanen, osastonylilääkäri Anna-Reetta Vauhkala, sairaanhoitaja Anu Hyyryläinen ja ylilääkäri Tiina Ilves, edessä sairaanhoitaja Kirsi Laatikainen ja erikoistuvalääkäri Meri Tikka.

Mikkelin keskussairaalan ihotautien yksikkö juhlii

Mikkelin keskussairaalan erikoisalavalikoima täydentyi 40 vuotta sitten, vuonna 1978 ihotautien erikoisalalla. Ihotautien yksikkö juhlii nyt 40 vuotista taivaltaan.

Tiina Ilves aloitti ihotautiyksikön ylilääkärinä 2016.

– Kuten alkuvuosina, on toimintamme edelleen perusdermatologiaa, johon kuuluvat mm. pienkirurgiset toimenpiteet, haavavastaanotot ja allergiatestaukset. Järjestämme alueellisia koulutuksia ja pyrimme vahvistamaan yhteistyötä perusterveydenhuollon kanssa. Olemme mukana lääketutkimuksessa, kertoo ylilääkäri Tiina Ilves.

Ihotautien erikoisala on osoittautunut tarpeelliseksi ja näyttää siltä, että ihotautipotilaat eivät ainakaan ole vähentymässä.

– Nyt meillä on 2,5 erikoislääkärin virkaa, yksi erikoistuva lääkäri, kolme sairaanhoitajaa ja osastonsihteeri. Käyntejä on vuodessa noin 6000. Keväällä 2016 toiminta laajentui Pieksämäen aluesairaalaan, jossa käydään noin kerran viikossa, sanoo Ilves.

Keskussairaalan suuri uudistamisprojekti on vaikuttanut ihopoliklinikan toimintaan. Sairaanhoitopiirin muuttuminen Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymäksi eli Essoteksi, muutti samassa yhteydessä ihotautien poliklinikan, ihotautien vastaanotoksi.

Väistötilojen ja lopullisten tilojen suunnittelu on ollut kiinteä osa arkea.

– Kohta kolme vuotta olemme toimineet väistötiloissa, niitäkin on jo kerran vaihdettu. Tärkeämpi kuin tilat on kuitenkin vastaanottomme hyvä yhteishenki, joka on säilynyt muutoksista huolimatta, Ilves kertoo.

Historiaa

Ihotautien erikoislääkärinä aloitti elokuussa 1978 Raimo Suhonen ja syyskuussa aloitettiin ihotautien poliklinikan toiminta. Vuoden 1978 toimintakertomuksen mukaan ensimmäisen toimintakuukauden aikana oli 296 ensi- ja 298 uusintakäyntiä. Osastopotilaiden aiheuttamia potilastutkimuskertoja oli 109.

Erikoislääkärin virka muutettiin ylilääkärin viraksi 1980. Aluksi lääkärin työpanoksesta osa käytetiin Savonlinnan keskussairaalan hyväksi, kunnes Savonlinnaan saatiin oma ihotautilääkäri syksyllä 1981. Ylilääkärinä Raimo Suhonen toimi 31.5.2004 saakka.

Syyskuussa 2004 ylilääkärinä aloitti Tuula Sihvonen ja vuoden 2015 vt. ylilääkärinä toimi Outi Koskivirta, hänen jälkeensä tammikuussa 2016 aloitti nykyinen ylilääkäri Tiina Ilves.

Yksi kommentti “Mikkelin keskussairaalan ihotautien yksikkö juhlii

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *