Kokoontumispaikan vastuuhenkilö Sari Lokka osallistui harjoitukseen huomioliiveissä.

Hälytyskellot pärisivät Kiiskinmäen päiväkeskuksessa – katso video

Kiiskinmäen päiväkeskuksessa toteutettiin (29.8.) rivakka poistumisturvallisuusharjoitus.

Poistumisturvallisuusharjoitusten ja poistumisturvallisuusselvityksien tavoitteena on, ettei yksikään asukas/asiakas tai hoidettava kuolisi tai loukkaantuisi mahdollisessa tulipalossa. Tavoitteen saavuttamisesta Essotessa pidetään huolta jatkuvilla poistumisturvallisuusselvityksillä, poistumisturvallisuusharjoituksilla, palokoulutuksilla ja turvallisuuskävelyillä.

Kiiskinmäen päiväkeskuksessa asioi asiakkaana kerrallaan arkipäisin yli 60 henkilöä, joista osalla on mm. liikuntakyky heikentynyt siinä määrin, että he tarvitsevat liikkumisen apuna rollaattoria tai pyörätuolia.

Katso video harjoituksesta

– Tämä asettaa haasteita poistumisturvallisuudelle onnettomuustilanteessa. Asia on myös hyvin tiedostettu niin pelastusviranomaisen kuin Kiiskinmäen päiväkeskuksen henkilökunnan keskuudessa, kehuu Essoten turvallisuuspäällikkö Jukka Aho.

Vuoden 2018 palotarkastuksessa päätettiin, että poistumisturvallisuusselvityksen lisäksi järjestetään poistumisturvallisuusharjoitus, joka toimii samalla paloharjoituksena.

– Kiiskinmäen päiväkeskuksen esimies Aija Laasonen oli asiasta heti innostunut. Kiiskinmäellä poistumisturvallisuusharjoituksia on tehty jo aiemminkin ja ne on koettu paremmin mieleenpainuviksi kuin pelkät teoriatunnit paloturvallisuudesta, Aho sanoo.

Harjoitus oli päätetty suorittaa ns. opetusharjoituksena eli harjoituksen aika oli etukäteen tiedossa. Henkilökunta olikin kerrannut laadittuja palo-pelastusohjeita tarkkaan ja vielä harjoitusaamuna tarkistivat joitakin asioita niin, että kaikki sujuisi suunnitelmien mukaan.

– Jokaiselle työntekijälle oli määritelty oma tehtävä, siitä huolimatta harjoitukseen virittäytyminen ja pienoinen jännitys oli selvästi aistittavissa, Aho kuvailee tunnelmia.

Hälytys soi aiottua aiemmin

Harjoitus oli määrä alkaa klo 9.30, mutta pieni yllätys suunnitelmaan tehtiin ja harjoitus alkoikin klo 9.25 palokellojen pärähtäessä soimaan korvia särkevästi.

– Tästä huolimatta ei hämmennystä syntynyt vaan henkilökunta toimi määrätietoisen päättäväisesti ja hätäilemattä, Aho kiittelee.

Aija Laasonen ja Jukka Aho keskustelevat harjoituksesta.

Asiakkaat evakuoitiin rakennuksen molemmille puolille määritellyille kokoontumispaikoille, joilla oli omat tilannejohtajansa. Tilannejohtajat olivat puhelinyhteydessä toisiinsa jatkuvasti puhelimella ja vastasivat siitä, että koko rakennus tulee tyhjennettyä turvallisesti.

Asiakkaat kokivat siirtymisen kokoontumispaikoille tapahtuneen turvallisesti ja ripeästi. Koko rakennus olikin tyhjennetty kokoontumispaikoille ajassa 4 min. 30 s., joka on erinomainen aika.

– Laskennallisessa poistumisturvallisuusanalyysissa ko.aika oli arvioitu yli kahdeksaan minuuttiin. Eli aika alitettiin lähes puolella. Tässä täytyykin todeta, että harjoitus tekee mestarin, tästä kiitos turvallisuusorientoituneelle lähiesimiehelle Aija Laasosella ja hänen aktiiviselle työväelleen, Aho kehuu.

Missä palokunta viipyy?

Kaikkien asiakkaiden päästyä kokoontumispaikoille eräs mies kysyi heti, että ”missähän se palokunta viipyy”. Samassa kaartoikin pihaan ESPL:n johtoauto, josta astui ulos palomestari Eero Aho. Palomestari varmisti, että rakennus on tyhjennetty ja tilanne hallinnassa.

Palomestari Eero Aho ilmestyi paikalle juuri, kun palokuntaa alettiin kaivata harjoitukseen.

Tämän jälkeen voitiin harjoitus päättää ja todeta sen onnistuneen hyvin muutenkin kuin opetuksellisesti. Tarkempi analyysi harjoituksesta tehdään henkilökunnan kanssa myöhemmin.

Palomestari Eero Aho jakoi lopuksi pelastuslaitoksen edustajana harjoitukseen osallistuneille asiakkaille ja henkilökunnalle heijastimet pimenevien iltojen turvaksi.

Lisätietoja
Jukka Aho
Turvallisuuspäällikkö
jukka.aho [at] essote.fi
044 351 4500

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *