Taidekoordinaattori Riitta Moisander ja näyttelijä Risto Kopperi.

ArtEssoten -pilottihanke tuo esittäviä taiteita ja taidelainaamoa sairaalaan

Mikkelin teatterin näyttelijä Risto Kopperi on esiintynyt Mikkelin keskussairaalan dialyysiosastolla ja hoitokeskuksessa. Taidekoordinaattorit ja taidelainaamokärry kiertävät sisätauti- ja keuhkosairauksien osastoilla.

Nämä ovat näkyvää ja kuuluvaa osaa ArtEssote -pilottihankkeen taide- ja kulttuuripalvelujen juurruttamisessa osaksi sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaa. ArtEssote on osahanke yhdessä maakuntaliiton kanssa toteutettavassa 2017 – 2018 pilotoinnissa.

Risto Kopperi on helmikuun lopusta lähtien käynyt viikoittain esiintymässä dialyysi- ja hoitokeskuksessa. Kopperin vierailut ovat osa ArtEssoten pilotointi hankkeessa.

– Olen siinä käsityksessä että sekä henkilökunta että varsinkin potilaat ovat olleet tyytyväisiä ja ilahtuneita vierailuistani, sanoo Kopperi.

Risto Kopperi esiintymässä Dialyysiyksikössä.

Maaliskuussa on näkynyt hankekokonaisuudesta myös Taidelainaamo-kärry. Tämä osa kokonaisuutta tehdään yhteistyössä Galleria GalleriArin kanssa.

Taidekoordinaattorit Riitta Moisander ja Heidi Huovinen kiertävät taidelainaamovaunun kanssa päivittäin sisätauti ja keuhko-osastoilla.  Vaunussa noin 40 teosta, joista potilas voi valita mieluisan teoksen omaan potilashuoneeseen. Kuva toimii porttina avaamaan muistelua, keskustelua ja tietysti toimii myös esteettisenä elämyksenä katsojalle.

 

– Teokset ovat pieniä, niissä ovat tiedot taiteilijasta sekä vuokra ja ostohinnasta, mutta osastolla teokset ovat korvauksetta asiakkaan ilona ja virkistyksenä, sanoo Moisander.

ArtEssote pilotin mielipiteet ja kokemukset kootaan yhteen jatkosuunnittelun pohjaksi. Tavoitteena on, että taide ja kulttuuri nähdään aktiivisen vuoropuhelun osana, kun on kysymys ihmisen kokonaisvaltaisesta terveyden tuottamisesta.

– Keskusteluissa kysymme: Miten taide vaikuttaa, miten tiede tutkii, miten muualla edetään taiteen ja terveyden vuoropuhelussa? Tietoa seurataan ja kerätään kansainvälisiä kumppanuuksia, kokeiluohjelmia ja tutkimusta unohtamatta, kertoo Moisander.

Tässä pilotissa on vielä tulossa mm. pienten lasten äitien valokuvaus -pilotti toteuttajana valokuvaaja Pihla Liukkonen. Sairaalakouluun menee Pikku Ketun sirkus, synnytys- ja lastenosastolla vierailee musiikkipedagogi Katja Suomalainen, nukketeatteritaiteilija Aapo Repo valmistaa lastenosaston tarpeisiin nukketeatterimatkalaukun, jne.

Olemme koonneet eri esittävien taiteiden sisältö- ja taitokokonaisuuksia kokeiltavaksi ja pohdittavaksi millä ehdoilla ne sopivat sairaalaympäristöön.

Lisätietoja

Riitta Moisander
Taidekoordinaattori
ESPER-hanke, Essote
riitta.nastapimu [at] gmail.com
040 543 1434

Heidi Huovinen
Taidekoordinaattori
ESPER-hanke, Essote
heidi.huovinen [at] gmail.com
050 577 9618

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *