Perushoitaja Seija Ripatti vie Vaarinsaaren asiakasta musiikin ja tunteiden pyörteisiin koulutuksessa nimeltä lauantaitanssit.

Ilopillereitä ja kulttuurin kipinöitä tuottaa kulttuurikummeja

Sukat ovat pyörineet ja aivot rullanneet syksyn lähtien, kun Ilopillereitä ja kulttuurin kipinöitä -koulutukset ovat olleet vauhdissa Essotessa. Tavoitteena on saada hoitohenkilöstöstä 100 - 120 kulttuurikummia kevään loppuun mennessä.

Voimapaikkaa koulutettiin muun muassa tekemällä kierrätysmateriaaleista kuva. Ruskahovin lähihoitaja Merja Hämäläinen esittelee yhtä kuvaa.

Kulttuurikummilla tarkoitetaan työntekijöitä, joiden tehtävänä on käyttää luovia menetelmiä hoitotyössä yhdessä työtovereiden, luovien alojen ja kulttuurin ammattilaisten sekä vapaaehtoisten kanssa. Käytännössä pilottiyksiköissä jokainen hoitohenkilöstössä voi toimia työssään kulttuurikummina.

Ilopillereitä ja kulttuurin kipinöitä soveltaa taiteen ja kulttuurin menetelmiä arjen hoitotyöhön ja Essoten asukkaisiin ja asiakkaisiin.  Pilotteina hankkeessa ovat toimineet Essoten yksiköistä toimintakeskus Kipinä sekä tehostetun palveluasumisen yksiköt Mikkelin jaksohoito Kyyhkylä sekä Ruskahovi ja Vaarinsaari.

– Kulttuurikummin tavoitteena on toimia lähettiläänä hoitohenkilöstön, asukkaiden ja taiteen ja kulttuurin tekijöiden välillä. Haluamme saada hoitohenkilöstön ja asukkaiden omat ideat kukoistukseen ja käytäntöön sekä sen jälkeen levitykseen laajemmalti, kertoo hankevastaavaa Eija Piispa Essotesta.

Tähän mennessä koulutuksen menetelminä on käytetty muistokuvaa, lauantaitansseja, runopajaa ja voimapaikkaa, jotka ovat rakennetun ympäristön ja arkkitehtuurin, prosessidraaman, kirjallisuuden ja kuvataiteen sekä tanssin ja draaman sovelluksia. Kehosta ja liikkeestä saadaan vielä kaksi koulutusta kevään 2018 aikana.

– Teemme pieniä kokeiluja, mistä kasvaakin suuria juttuja. Kynnys taiteen soveltamiseen työssä ja arjessa tehdään mahdollisimman matalaksi, sanoo koulutuksesta vastaava Tuija Toivakainen Etelä-Savon ELYstä.

Ilopillerit leviävät hankkeen jälkeenkin

Ilopillerit eivät jää pölyttymään ainutkertaiseksi kokeiluksi, vaan tavoitteena on tehdä koulutuksesta säännöllisesti toistuva ja muovautuva tapa oppia omaan työhön uutta.

– Tavoitteena on laajentaa opittuja menetelmiä käytäntöön pilottien lisäksi myös Essoten muihin yksiköihin kouluttautuneen henkilökunnan avulla. Näin jatkamme ja toteutamme Ilopilleri-sanomaa, Piispa kertoo.

Palaute pidetyistä koulutuksista on ollut yhtä pirteää kuin hankkeen nimikin:

Helposti toteutettava idea ilman suurta ennakkosuunnittelua, hyvä keskustelun avaus

Tuli hyvä mieli, koska asukkaat lähtivät mielellään työskentelemään kuvien perusteella

Hyvää asiaa, tätä lisää enemmän alueelle

Tästä pidin erityisesti: asukkaiden kohtaamisesta, vuosien ideoiden vahvistamisesta

Lisää näitä

Innostun tällaisista kuin tämä päivä oli

Helppoja, käytäntöön vaivatta sovellettavia harjoitteita

Oli ilo huomata, kuinka runot voivat toimia keskustelun avaajana

Voimaannuin itse runoista ja itsessäni aukesi jotain.

Ilopillereitä ja kulttuurin kipinöitä -hankkeen päätoteuttaja on Essote ja sen kumppaneita ovat Etelä-Savon ELY-keskus ja Mikkelin kaupungin kulttuuritoimi.  Hankkeen ohjausryhmässä toimii esimiehiä Essoten vanhus- ja vammaispalveluista sekä kehittämisyksiköstä.

Koulutus kuuluu laajempaan maakunnallista Hyvinvointia kulttuurista Etelä-Savoon -hankkeeseen.  Sitä rahoittaa puolestaan Taiteen edistämiskeskus hankkeesta Prosenttitaiteen periaatteen laajentaminen.

Kuvat ja teksti: Tuija Toivakainen

Lisätietoja

Eija Piispa
Asumispalveluiden esimies
Kyyhkylä jaksohoito, Essote
eija.piispa [at] essote.fi
044 794 4501

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *