Porrassalmenkadun puoleinen seinä sai uuden elementin: perhosspiraalin. Kuva: Lauri Nykopp.

Koivupuisto sai perhospyörteen – Lauri Nykopp loihti uusia sävyjä Perhetalolle

Helmikuussa 2017 julkaistut Koivupuiston luonnokset olivat vasta lähtökohta taitelija Lauri Nykoppin työlle. Nyt valtavan taideteoksen voi sanoa valmistuneen, ainakin taiteilijan puolesta. Aikanaan se peittää liki kokonaan Porrassalmenkadun varteen tulevan Perhetalon.

Taiteilija Lauri Nykopp tarkastaa lasilevyjen läpinäkyvyyttä. Kuva: Riitta Moisander

– Luonnokset olivat vasta 1:10 mittakaavassa.  Siitä alkoi valtava työ niiden täyteen kokoon viemisessä. Ja luonnokset tietysti muuttuvat niitä työstettäessä, Nykopp kertoo.

Nykopp teki Porrassalmenkadun varteen tulevan Perhetalon pohjoisseinän oikean puolen viimeisiä kuvia vielä tammikuussa 2018. Ensimmäiset osat olivat valmiita jo elokuussa.

Seinä koostuu kaikkiaan 634 lasilevystä, joista jokainen on yksittäinenkin taideteos. Jokainen pala on tehty tietokoneella ja tiedostot valtavia.

Julkisivulasin kokonaispinta-ala on noin 2400 neliömetriä.

Itäseinä sai uuden väriskaalan ja sinertävän ”koivuauringon” oikeaan yläosaan. Mittaluokka paljastuu klikkaamalla kuvaa suuremmaksi: oikeassa alareunassa on ihminen. Kuva: Lauri Nykopp

– Luonnosten jälkeen aloin sovittaa julkisivun lasikaaviota ja leikkasin irti jokaisen yksittäisen lasin.  Kun kaikki oli leikattu oikeaan kokoonsa, niin aloin raaputtaa ikkunoiden kohtia auki että valoakin tulee läpi, Nykopp kertoo työprosessista.

Taideteoksen lasi päästää valon sisäpuolelleen ilman teokseen sisältyvää väriä.

Valtavia perhosia

Porrassalmenkadun puoleinen seinä sai kokonaisen uuden kuvion: perhosspiraalin. Alun perin luonnoksessa oli länsisivun vasemmassa reunassa tiheälehtinen koivupusikko, mutta kuvat eivät kestäneet täyteen kokoon suurentamista.

– Resoluutio ei riittänyt eli se oli toteutuskelvoton. Piti keksiä joku elementti, jolla koko kuvan balanssi säilyy. Aloin miettiä, että satupuistossahan voi lentää valtavia perhosiakin, Nykopp paljastaa.

Idea tuli lapsuudesta. Nykopp oli 10–11-vuotiaana harrastanut perhosten keräilyä. Hän etsi laatikot isänsä kellarista.

Pohjoisseinän vasemman osan teokseen Lauri Nykopp piirsi ja maalasi sinisen pohjan. Luonnoksissa se oli vain tasaista väriä. Kuva: Lauri Nykopp

– Kuvissa olevat perhoset on noin 50 vuotta vanhoja. Ne on nostettu makrokuvauslaitteeseen suoraan perhoslaatikosta. Ne ovat ihan oikeita, mutta todella isoja, Nykopp kertoo.

Värit suuri haaste

Rakenteeltaan Perhetalon julkisivu on kaksoisjulkisivu. Puurunkoisen pellitetyn ulkoseinän etupuolelle tulee noin 30 sentin etäisyydelle lasiseinä.

Taideteos tulostetaan lasilevyihin digitaalisesti, minkä jälkeen väri kiinnitetään kuumentamalla lasi 600 asteeseen. Mikäli yksittäinen lasilevy särkyy, se on helppo tulostaa uudelleen.

Teknisesti suurimmaksi haasteeksi osoittautui värien hallinta. Normaalisti näytöllä näytetyn ja tulostetun kuvan värit ovat lähellä toisiaan.

– Väriskaalaa joutui miettimään hyvin tarkkaan. Tietokoneruudulla näytti hyvältä ja uunista tuli aivan toista. Lasille printtaaminen tapahtuu keraamisille väreille ja kun polttouunissa poltetaan väri kiinni, niin värit ovat erilaiset kuin valokuvauksessa, Nykopp kertoo.

Nykopp kertoo tehneensä paljon töitä Perhetalon ulkopinnan lasit toimittaneen Rakla Oy:n kanssa, jotta värit toteutuisivat mahdollisimman hyvin kaikissa lasilevyissä.

Tulostettavien värien määrää testattiin tällaisilla lasilevyliuskoilla. Kuva: Riitta Moisander

Jokaisen seinän kuvassa printteriin on tehty omanlaisensa säädöt, jotta kyseisen seinän värit toistuvat mahdollisimman hyvin.

Suurin osa lasilevyistä on kokoa 358×119 cm. Nurkissa osa levyistä on kavennettuja ja yläreunassa korkeus on vain metrin verran.

Porrassalmenkadun varressa oleva lasilevyjen kokeilu ei ole paljastanut yllätyksiä. Kiinnitystapa tosin vaihtuu Perhetaloon toteutukseen mentäessä.

Perhetalon kustannusarvio on noin 26 miljoonaa euroa, josta julkisivun taidelasien toteuttamiseen käytetään alle 200 000 euroa eli alle prosentin.

Lue aiempi artikkeli Koivupuistosta

Katso lisää kuvia Lauri Nykoppin kotisivuilta (sivu ei aukea Essoten työasemilta)

Teksti: Jouni Vauhkonen

Koivikosta ideansa ammentava julkisivuteos korvaa puiston Porrassalmenkadun ja Pirttiniemenkadun kulmauksessa. Mikkelin kaupunki edellytti Essotelta, että suojellun puiston tilalle rakennettavan Perhetalon julkisivussa korvataan kuvataiteen keinoin rakennushistoriallisesti merkittävän puiston menetys.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *