Pertunmaan hyvinvointiaseman terveydenhoitaja Johanna Puikkonen kuuntelee potilaan sydänääniä yhdessä Mikkelissä istuvan lääkäri Ville Miettisen kanssa

Essote testaa etälääkärin vastaanottoa

Etälääkärin vastaanottoja testataan helmikuusta alkaen noin viiden kuukauden ajan Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymässä (Essote).

Etälääkärin vastaanotoilla täydennetään lääkäreiden vastaanoton palveluja. Etävastaanotolla voidaan hoitaa lähinnä kuuntelemista ja katsomista vaativia asioita.

Käynnillä voidaan esimerkiksi

 • hoitaa silmä- ja korvatulehduksia
 • hoitaa nuhakuumetta, flunssaa
 • hoitaa iho-ongelmia
 • tarkistaa haavoja
 • uusia reseptejä
 • kirjoittaa todistuksia
 • hoitaa konsultaatioita
 • hoitaa kontrollikäyntejä
 • hoitaa akuutteja kriisitilanteita
 • ohjata omahoidossa
 • hoitaa lääkärinkiertoja

Terveydenhuollon ammattihenkilö arvioi aina yksilöllisesti soveltuuko potilas hoidettavaksi etäyhteyden välityksellä.

– Potilaalta on saatava tietoinen suostumus etävastaanottokäyntiin. Tarvittaessa potilaalle varataan myös mahdollisuus perinteiseen henkilökohtaiseen vastaanottokäyntiin, painottaa vastaanottopalvelujen ylilääkäri Hans Gärdström.

Etälääkärin vastaanottoa testataan aluksi Pertunmaan hyvinvointiasemalla ja Puumalan kotihoidossa. Jos etävastaanotto koetaan toimivaksi ratkaisuksi, niin se laajennetaan kaikille Essoten hyvinvointiasemille ja -keskuksiin.

Otoskoopilla katsotaan etänä korvaan

Koekäyttöön on hankittu CGI:n tarjoama ETTO Etätohtori -ratkaisu, jonka avulla terveydenhuollon asiakkaita voidaan tutkia reaaliaikaisesti hyödyntäen telelääketieteen kokonaisuutta. Tämä on yksi mahdollisuus tuoda lääkäripalvelut telelääketieteen avulla paikkoihin, joissa lääkäreitä ei joko ole lainkaan tai riittävästi tarjoamaan lähipalveluita. Ratkaisusta löytyy reaaliaikainen kuva- ja ääniyhteys sekä tutkimusvälineet.

Tutkimusvälineistä kokeiluun on otettu stetoskooppi, perustutkimuslinssillä oleva tutkimuskamera sekä korvakamera eli otoskooppi.

Ylilääkäri Hans Gärdström tutkii ihottumaa etävastaanotolla.

– Hienosta tekniikasta huolimatta keskeinen onnistumisen tekijä potilaan tutkimisessa etäyhteyden välityksellä on kuitenkin hoitajan ja lääkärin välinen sujuva yhteistyö, kertoo DigiSote-hankkeen hankepäällikkö Pirjo Hilama.

Sopivan laitteiston löytyminen Essoten toimintaympäristöön ei ollut Hilaman mukaan ihan ongelmatonta. Teknologiatoimittajat tukevat vain rajattuja selaimia kuten esimerkiksi Chrome tai Firefox. Essoten käyttämä Internet Explorer selain ei yleensä kuulu tähän tuettujen selainten joukkoon.

Asiakkaiden omien päätelaitteiden, kuten tabletin, läppärin tai oman tietokoneen käyttömahdollisuus etäyhteydessä vähentää myös teknologian tarjoajien määrää huomattavasti. Teknologiatoimittajat tarjoavat nimittäin pääsääntöisesti kokeiluun tuotekokonaisuuttaa, joka pitää sisällään heidän omat asiakaspäätelaitteet. Tämä rajaisi kokeiluista pois ns. omalta kotisohvalta etävastaanotolle tulijat.

Lisätietoja

Vastaanottopalvelut: Hans Gärdström p. 0447944000

Pertunmaa: Johanna Puikkonen p. 0503145857

Puumala: Susanna Lempiäinen p. 0447945682

DigiSote-hanke: Pirjo Hilama p. 0443516537

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *