Kyyhkylästä käsin työskentelevät etähoitajat Mervi Häkkinen (etualalla) ja Ulla Jäppinen.

Essote kokeilee virtuaalista kotihoitoa

Kuvapuhelinkäyntejä on testattu kotihoidossa tammikuusta 2018 alkaen kahdellakymmenellä kotihoidon asiakkaalla Etelä-Savon sosiaali-ja terveyspalvelujen kuntayhtymässä.

Etähoivakokeilu on osa DigiSote-hankkeen etäasiointi kokeiluja Essotessa ja sitä tehdään yhteistyössä OSSI-hankkeen kanssa.

– Etähoivakokeilu toteutetaan Pertunmaalla, Mikkelissä ja Juvalla. Henkilöstö on ollut mukana alusta-asti rakentamassa tätä kokeilua ja nyt eletään innokkaan odotuksen tunnelmissa, että päästään kokeilua toteuttamaan siinä mittakaavassa johon ollaan resurssoitu. Alustavat kokemukset Pertunmaalla ovat olleet rohkaisevia ja saaneet positiivisen vastaanoton, kertoo DigiSote-hankkeen projektipäällikkö Pirjo Hilama.

Etähoivassa asiakkaalla on kotona tabletti, jonka kautta häneen otetaan yhteyttä.

Käynnillä voidaan esimerkiksi:

  • – ohjata arkitoimissa kuten pukeutumisessa, ruokailussa ja lääkkeenotossa
  • – tukea päivärytmin ja arkitoimintojen säilyttämisessä
  • – muistuttaa tapaamisista esim. päiväkeskukseen lähtemisestä
  • – helpottaa yksinäisyyden ja turvattomuuden tunnetta
  • – ohjata palvelujen käytössä.

Etähoivakokeilussa käytettävä teknologia on hankittu VideoVisitiltä ns. avaimet käteen periaatteella ja yritys tarjoaa teknisen tuen kokeilussa mukana oleville asiakkaillemme ja henkilökunnalle. Kuvapuhelinkäynnit tehdään aina sovittuna aikana.

– Käynneillä toteutetaan hoito- ja palvelusuunnitelmassa sovittuja asioita. Mikäli asiakkaan voinnissa tai toiminnassa havaitaan poikkeavaa, tai asiakkaaseen ei saada yhteyttä, lähetetään hänen luokseen kotihoidon työntekijä, Hilama kertoo.

Teknisiin- ja muihin yhteysongelmiin on suunniteltu varalle toimintamalli, jonka mukaan asiat hoidetaan jos ongelmia ilmenee.

Kokeilu kestää toukokuulle 2018, tämän jälkeen tavoitteena siirtyä pysyvään toimintaan. Kehitystyö jatkuu DigiSote- ja OSSI-hankkeiden jälkeen osana Essoten vanhus- ja vammaispalvelujen toimintaa.

Lisätietoja

Pirjo Hilama
Projektipäällikkö
DigiSote-hanke, Essote
pirjo.hilama [at] essote.fi
044 351 6537

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *