Unen lääkkeetöntä hoitoa luonnossa liikkuen.

Vesote-hanke kokeili lääkkeettömiä unettomuuden hoitoja

Vesote-hanke (Vaikuttavaa elintapaneuvontaa sosiaali- ja terveydenhuoltoon) on toteuttanut pilottiasiakkaille unen lääkkeetöntä hoitoa luonnossa liikkuen ja mind fullness harjoitteita tehden. Tulokset ovat rohkaisevia ja kannustavat tuotteen jatkokehittämiseen.

– Olemme testanneet kahden kuukauden ajan uudenlaista toimintatapaa, jossa keskeisintä on ollut unen hoito ilman lääkkeitä. Toiminnassa on ollut mukana Essoten mind fullness ohjaaja, psykologi sekä Vesote-hankkeen henkilöstöä, kertoo projektipäällikkö Teemu Ripatti Vesote-hankkeesta.

Ryhmän koko pidettiin kohtuullisen pienenä. Toimintaa ilmoittautui mukaan yhteensä kahdeksan henkilöä, joista seitsemän oli mukana koko toiminnan ajan.

Ryhmä valittiin Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän (Essote) mielenterveys- ja päihdepalvelujen asiakkaista. Valintakriteereinä olivat seuraavat: ryhmäläisen oli oltava työikäinen(ei välttämättä työelämässä), uniongelma ,joko nukahtamis-, heräämis- tai valvomis-/heräilyongelma.

Ryhmän muodostumista varten haastateltiin yhteensä 23 henkilöä.

Tulokset

– Koko ryhmä sitoutui toimintaan erittäin hyvin, eikä pois jääntejä käyntikerroilla ollut juurikaan. Tapaamisia oli kaksi kertaa viikossa kahden kuukauden ajan. Pilottitoiminta päättyi 31.10.2017. Alku- ja loppukyselyn perusteella neljällä henkilöllä unettomuuden haitta-aste väheni selvästi, kertoo projektikoordinaattori Jouni Haatainen.

Henkilökohtaisessa haastattelussa kuusi asiakasta seitsemästä kertoi, että ryhmätoiminnasta oli paljon tai merkittävästi hyötyä uniongelman hoidossa.

Kyky nukahtaa oli parempi ja heidän oli helpompi rentoutua. Aamuväsymys oli vähentynyt.

Myös yölliset heräämiset ja päivittäinen väsymyksen tunne oli vähentynyt tai pysynyt samalla kaikilla ryhmän osallistujilla.

Monella asiakkailla oli ollut sosiaalista ahdistusta ja se korostui erityisesti sisätiloissa tapahtuvassa toiminnassa. Luonnossa tapahtuva keskustelu ja liikkuminen koettiin helpottavan ahdistusta.

Haastattelussa vastaajat antoivat hyvän, osa kiitettävän arvosanan pilottitoiminnalle.

Ryhmä jatkaa edelleen Vesoten tarjoamassa elintapaohjauksessa.

Seuraavina teemoina asiakkaille tarjotaan ohjausta ja neuvontaa ravinto- ja liikuntateemoista.

Uniryhmän toimintaa kehitetään edelleen testatun pilotin pohjalta ja siitä tullaan tekemään pysyvä tuote Essoteen ja uuteen maakuntasoteen. Uusi uniryhmä aloittaa maalis-huhtikuussa 2018.

Lisätietoja

Jouni Haatainen
projektikoordinaattori
Vesote-hanke, Essote
jouni.haatainen [at] essote.fi
040 357 281

Kirsi Linnala
projektikoordinaattori
Vesote-hanke, Essote
kirsi.linnala [at] essote.fi
040 359 7336

 

 

 

 

Yksi kommentti “Vesote-hanke kokeili lääkkeettömiä unettomuuden hoitoja

  1. Uusi uniryhmä? Onko se jo jotenkin ’korvamerkitty” tietylle porukalle tai paikkakunnalle? Mistä siitä saa lisäinfoa? Uniryhmää Mäntyharjuun toivoen ja odottaen Aila Munukka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *