Bertalan Galambosi toi yrttien maailman Mikkelin keskussairaalan ruokalan seinälle.

Yrttien maailma tuli keskussairaalan ruokalaan

Yrttitutkija ja valokuvaaja Bertalan Galambosi luovutti valokuvateossarjansa Yrttien maailma Essotelle. Teossarja sai paikan Mikkelin keskussairaalan ruokalan seinältä.

Galambosin pääteos on Yrttien viljely.

Bertalan Galambosin elämäntyötä ovat olleet yrttien tutkiminen ja niiden kasvattaminen niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Luostareiden yrttitarhat ovat olleet yrttiviljelyn edelläkävijöitä. Tutkiminen ja kasvattaminen ovat luoneet vankan pohjan lääketeollisuuden, maustemaailman sekä väriteollisuuden tuotteille.

Kehitystyön tuloksena tämän päivän marketin asiakas voi ostaa kotiinsa tuoreet yrtit ympäri vuoden täällä pohjoisessakin.

Päätyönsä yrttien tutkimisen ohella Galambosi on valokuvannut yrttejä. Kuvat alkoivat päätyä Mikkelin keskussairaalaan noin vuosi sitten, kun Galambosi oli hoidettavana ja huomasi, että seinillä on runsaasti tilaa.

– Viimeisen 40 vuoden aikana olen saanut täällä hoitoa milloin millekin vaivalleni. Tulin tänne vaivojeni kanssa ja läksin parantuneena. Minulle on suunnaton ilo, että valokuvaharrastukseni saa näin kunniakkaan paikan, Galambosi riemuitsi teosten luovutustilaisuudessa (24.11.).

Yrttien kuvat sopivat hänen mukaansa erinomaisesti sairaalan seinille, sillä moni nykyinen lääke on lähtöisin yrtistä.

– Galambosin kuvat johdattavat katsojat yrttien moniväriseen ja aromikkaaseen maailmaan. Kuvia katsoessa tuoksun voi miltei tuntea. Maistuukohan ruoka kuvan yrtiltä, jos siihen oikein paneutuu?, pohtii ESPER-hankkeen taidekoordinaattori Riitta Moisander teossarjan kuvia.

Moisander kertoo, että teokset on ryhmitelty ruokalan seinälle värien mukaisesti. Pöydiltä löytää laminoituna kuvien yrttien tietoja.

Galambosin hauska teosten esittely nauratti ruokalan työntekijöitä.

Tutkimustyönsä ohella Galambosi on dokumentoinut yrttikasvien maailmaa ja niiden kasvuympäristöjä. Tilaisuudessa hän esitteli myös pääteostan Yrttien viljely, jonka esteettinen oheistuote valokuvat.

Galambosi lupasi, että tarvittaessa kuvat voi myös jakaa eri osastoille.

– Rohtosormustinkukan voi laittaa kardiologian osastolle. Oopiumin kuva sopii kirurgiaan, Galambosi nauratti kuulijoita.

Valokuvat vastaanotti Essoten hallintojohtaja Pasi Marjakangas. Teosten vastaanottoon osallistui keskussairaalan ruokalan ja ESPER-hankkeen työntekijöitä.

– Olemme iloisia ja kiitollisia saadessamme tämän kokoelman Mikkelin keskussairaalan henkilöstöruokalan seinille. Uskomme niiden tuottavan paljon iloa ja hyvää mieltä aterioiville henkilöille, kiittelee kuntayhtymän johtaja Risto Kortelainen.

Teokset vastaanotti Essoten puolesta hallintojohtaja Pasi Marjakangas.

Lisätietoja

Riitta Moisander
Taidekoordinaattori
ESPER-hanke, Essote
riitta.nastapimu [at] gmail.com
040 541 434

Heidi Huovinen
Taidekoordinaattori
ESPER-hanke, Essote
mailto:heidi.huovinen [at] gmail.com
050 577 9618

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *