Sinivalkoista harjoitellaan. Lavastusta ei vielä ole ja puvustus on vielä kesken, mutta roolityö alkaa olla hiomista vaille valmista. Kuvassa osa ryhmästä, essotelaisista Sirkka Ravolainen toinen vasemmalla, Terttu Laitinen korokkeella, kädestä pitää sotilasasussa Olli-Pertti Kojo. Pia Kärkkäinen-Hannikainen ohjaa (edessä selin).

Essotelaisia näyttelee Teatteri Ilonan estradilla

Kangasniemeläisen Teatteri Ilonan harjoituksissa Kangasniemi-salissa käy kova kuhina: Suomen historian vaiheita teatterin, kuvien, musiikin ja runouden keinoin käsittelevän Suomi100-statuksen saaneen näytelmän Sinivalkoinen kantaesitys koittaa 25.11.2017 ja harjoituskausi on kiivaimmillaan.

Mukana tässä Etelä-Savon maakuntaliiton Suomi100-hankkeen tukemassa produktiossa häärää viisi essotelaista; neljä näyttelijää ja ohjaaja. Myöhemmin näytöskaudella essotelaisia tapaa talkootyössä mm. teatterikahviossa ennen näytösten alkua.

Sinivalkoinen-kantaesitysnäytelmän ohjauksesta ja video- sekä äänitehostesuunnittelusta vastaa Pia Kärkkäinen-Hannikainen, Essoten viestinnän tehtävissä ja projekteissa työskentelevä palvelusihteeri. Kärkkäinen-Hannikaisen harrastuksiin teatteritoiminta on kuulunut aktiivisesti syksystä 1998 alkaen.

Käsikirjoituksen näytelmään on tehnyt tilaustyönä kotkalainen ohjaaja-käsikirjoittaja-koreografi Reijo Paukku.

– Teatteritoiminta niin näyttelijänä, käsikirjoittajana kuin ohjaajanakin on ollut minulle voimaa antava tekijä työelämän vastapainona näiden lähes 20 vuoden aikana, jolloin olen ollut mukana Teatteri Ilonan toiminnassa, iloitsee kuudetta ohjaustyötään parhaillaan tekevä Kärkkäinen-Hannikainen.

Teatteri Ilona on kangasniemeläinen, 21 vuoden iän saavuttanut voittoa tavoittelematon harrastajateatteriyhdistys, joka tuottaa vuosittain ainakin yhden teatteriproduktion ja on mukana monenlaisessa kulttuuritoiminnassa.

– Tavoitteenamme on tuottaa monipuolista ohjelmistoa ja antaa yleisöllemme joka produktion myötä hiukan erilainen teatterielämys. Ryhmänä haluamme uudistua ja oppia uutta jokaisen teatteriproduktion myötä. Tästä syystä näyttämöllämme on nähty niin musiikkinäytelmiä, komediaa, draamaa kuin vaativaa puheteatteriakin, kertoo Teatteri Ilonan varapuheenjohtaja Sirkka Ravolainen.

Ravolainen tekee eläkepäivillään edelleen perushoitajana sijaisuuksia Kangasniemen hyvinvointikeskuksen lähikuntoutusosastolla.

Sirkka Ravolaisen lisäksi Sinivalkoisen rooleissa nähdään essotelaisista lähikuntoutusosaston lääkäri Olli-Pertti Kojo, ryhmäkoti Männikössä työskentelevä lähihoitaja Terttu Laitinen sekä Essoten ruokapalvelutyöntekijän sijaisuutta tekevä Tuula Tulla. Kaikkiaan produktiossa on mukana 14 henkeä mukaan lukien näyttämötekniikasta vastaavat henkilöt.

Voisi kuvitella, ettei lääkärin toimenkuvalla ja näyttämötyöllä ole mitään kontaktipintaa.  Lääkärin työ on faktoihin perustuvaa, tutkivaa, analyyttistä ja ihmisläheistä toimintaa. Näyttämötaiteessa taas täytyy pyrkiä päästämään irti, voittaa estot ja heittäytyä ohjauksen ja oman kehollisen ilmaisun vietäväksi, yleisön silmien eteen arvioitavaksi. Omalla tavallaan ihmisläheistä toimintaa sekin.

– Kevyempiä roolileikkejä raskaiden roolien sijaan, Kojo kiteyttää.

Teatteri Ilonan Sinivalkoisen näytöskausi on Suomen 100-vuotissyntymäpäivän alla 25.11.-5.12.2017. Näytöksiä on kaikkiaan kuusi.

– Sisällöltään näytelmä tulee herättämään varttuneemmissa sukupolvissa varmasti muistoja. Suosittelen näytelmää myös nuorille, joille maamme lähihistorian käänteet eivät ole konkreettisesti niin tuttuja, toivottaa Kärkkäinen-Hannikainen.

Teatteri Ilonan toiminnasta, Sinivalkoinen-produktiosta ja lippuvarauksista voi lukea lisää teatterin nettisivuilta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *