HNRC rakennus sijaitsee aivan meren rannalla ja kuntoutujalle avautuu lähes jokaisesta terapiatilasta mahdollisuus katsoa merelle.

Tutustuimme Haapsalun Neurologiseen kuntoutuskeskukseen

Haapsalun kuntoutuskeskus oli erittäin monipuolisesti varusteltu. Keskuksesta löytyvät mm. neurologiset robotit, Hur- kuntolaitteet ja 3D-kävelyanalyysilaitteisto.

Kuntoutuspalvelujen henkilöstön porukka vieraili syyskuun puolessa välissä Haapsalun Neurologisessa kuntoutuskeskuksessa. Haapsalu Neurological Rehabilitation Centre (HNRC) on perustettu vuonna 1958 ja sen toimintaa rahoitetaan pääasiallisesti verovaroin.

Kuntoutuskeskuksessa keskitytään selkäydin- ja aivovammapotilaiden kuntoutukseen ja siellä on 102 asiakas/ potilaspaikkaa ja se työllistää noin sata henkilöä. Hoitopäiviä vuodessa kertyy 3500.

Verovarojen lisäksi keskuksen investointeihin on saatu rahaa lahjoituksien kautta. Keskukseen on suunnitteilla uusi siipi, jonka rakennussuunnitelmat ovat jo hyvässä vauhdissa.

HNRC kehittää toimintaansa erityisesti kolmella eri pääsaralla: kävely- ja askeltamiskuntoutus, neuro-robotiikan laboratorio ja apuvälinekeskus. Kuntoutuskeskus oli erittäin monipuolisesti varusteltu. Keskuksesta löytyvät mm. neurologiset robotit, Hur- kuntolaitteet ja 3D-kävelyanalyysilaitteisto.

Ryhmässämme oli terapiahenkilöstöä, sairaanhoitaja ja esimiehet. Keskellä Indego- puettava kävelyrobotti vierellään kaksi kuntoutuskeskuksen fysioterapeuteista.

Kuntoutuskeskuksen johtaja Priit Eelmäe on koulutukseltaan fysioterapeutti ja toiminut keskuksen johtajana kahdeksan vuotta. Hän esitelmöi ryhmällemme keskuksen toiminnasta mutta myös toimintaan liittyvistä haasteista. Haapsalussa on puutetta sitoutuneista työntekijöistä. Palkat ovat suomen palkkoihin verrattuna matalat, esimerkiksi fysioterapeutin matalin palkka on 1100€/kk. Kuntoutuskeskus toimii kuitenkin täydellä volyymilla ja keskimääräiset kuormitusprosentit vuositasolla ovat olleet yli 80 prosenttia. Palveluja myydään myös ulkomaille, lähinnä Latviaan ja Saksaan.

Kuntoutuskeskuksen johtaja Priit Eelmäe on koulutukseltaan fysioterapeutti ja toiminut keskuksen johtajana kahdeksan vuotta.

Saimme seurata Lokomat Pro laiteavusteista kävelyharjoitusta ja keskuksen fysioterapeutit esittelivät meille varsin perusteellisesti mm. Indego- robotisoidun ulkoisen tukirangan käytön.

Opimme tällä reissulla kuntoutuksen toimintatavoista sen, että olipa laitteet ja välineet kuinka hienoja tahansa, tärkeintä on ammattitaitoinen ja sitoutunut henkilöstö.

Kalliit hightech- laitteet vaativat osaavan henkilöstön, jotta maksimaalinen hyöty niistä saataisiin käytäntöön. Huomioimme myös, että hoitohenkilöstön kuntouttava työote ei vierailumme aikana näyttäytynyt, eikä keskuksen johtaja sitä meille korostanut, vaikka siitä kysyimme.

Meitä mietitytti myös se, että keskuksen upeat terapiatilat pidetään virka-ajan ulkopuolella lukittuna ja kuntoutujien asukashuoneet olivat varsin karut ja pienet. Terapiaa toteutettiin pääsääntöisesti terapeutti-kuntoutuja parityönä. Ryhmiä emme nähneet, vaikka avarat tilat olisivat olleet varsin ihanteelliset ryhmäkuntoutuksiin. Lopuksi huomioimme, että ollakseen kaikenikäisten ja erittäin vaikeasti vammautujien kuntoutuskeskus, löytyy ammattihenkilöstöstä vain yksi psykologi kuntoutujia varten.

 

 

Teksti ja kuvat: Raija Hakala, vaativan kuntoutusosaston esimies,
neurologinen ja ortopedinen kuntoutus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *