Vanhustyön keskusliiton Korjausneuvoja Ismo Kortman ja Kotiturva-hankkeen projektivastaava Kaisa Eskelinen esittelivät korjausneuvonnan käyttöön tulevaa arkiteknologiasalkkua. Kuva: Pauliina Kinnunen

Härpäke-kokeilu tutustuttaa hyvinvointia lisääviin laitteisiin

Haluaisitko jonkun laitteen kotiisi, mutta et osaa käyttää? Mikkelin pääkirjastolla hyvinvointia tuetaan uudella Härpäke-kokeilulla, jonka tavoitteena on tutustuttaa ihmisiä erilaisiin arjen hyvinvointia tukeviin ja turvallisuutta lisääviin laitteisiin ja välineisiin.

Härpäke-kokeilu käynnistyi keskiviikkona 27.9. Kokeilun aikana laitteet eli ”härpäkkeet” ovat esillä kirjaston ala-aulan näyttelytilassa ja niistä on saatavissa lisätietoa esitteiden muodossa.

– Ohjausta härpäkkeiden käyttöön saa keskiviikkoisin varaamalla ajan henkilökunnalta. Joitakin laitteita voi myös lainata kirjastokortilla määräajaksi kotiin, jolloin niihin voi tutustua rauhassa ja varmistaa laitteen sopivuutta itselle, jos suunnittelee oman hankkimista, kertoo kirjaston palvelupäällikkö Pia Kontio.

Keskiviikkoisin tutustuttavana olevia laitteita ovat muun muassa kuulemista parantava kommunikaattori, liesihälytin, liesivahti, lääkekello ja paikantava turvakello.

Lääkekelloon, paikantavaan turvapuhelimeen tai muistipelilaite Memoeraan, voi tutustua paikan päällä kirjaston henkilökunnan ohjaamana. Kuva: Pauliina Kinnunen

Aloitteen Härpäke-kokeilun antoi Vanhustyön keskusliiton Kotiturva-hanke, joka pyrkii edistämään kaikille sopivan arkiteknologian käyttöä. Härpäkkeet on kirjastolle hankittu paikallisten toimijoiden kanssa yhteistyössä.

– Mikkelissä Härpäke -kokeilu osoitti monialaisen yhteistyön eri organisaatioiden kesken tuottavan hyvän tuloksen, kun jokaisen toimijatahon edustajat toivat kortensa kekoon. Mukana yhteistyössä ovat olleet Mikkelin kaupungin lisäksi, Esedu, Xamk, järjestöt, kuten Mikkelin seudun Muisti ry ja Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry sekä Essote, kertoo yhteistyöryhmää koordinoinut kaupungin hyvinvointikoordinaattori Arja Väänänen.

Kotiturva-hankkeelta on saatu kokeilulle hyvien käytäntöjen malleja ja ohjeita laitteiden käyttöön.

– Kotiturva-hankkeessa tuetaan ja opastetaan sekä ikääntyneitä ihmisiä että ikääntyneiden ihmisten kanssa työskenteleviä ammattilaisia teknologisten ratkaisujen käyttöönotossa ja käytössä, kertoo Kotiturva-hankkeen Kaisa Eskelinen.

Hankkeessa luodaan uusia ohjaus- ja yhteistyötapoja teknologian käyttöönottamiseen ja käyttöön asumisen tukena.

Arkitekonologia helpottaa päivittäisiä toimintoja, lisää turvallisuutta ja tukee käyttäjän toimintakykyisyyttä. Arkiteknologiset laitteet ovat kohtuuhintaisia, helppoja hankkia ja asentaa.

Pääkirjaston Härpäke-kokeilu kestää vuoden 2017 loppuun. Kirjaston henkilökunnalta voi varata henkilökohtaisen laitteiden esittelyajan keskiviikkoisin klo 12-15 väliselle ajalle.

Lisätietoja

Arja Väänänen
Hyvinvointikoordinaattori
Mikkelin kaupunki
puh. 044 794 4716
arja.vaananen [at] mikkeli.fi

Pia Kontio
kirjaston palvelupäällikkö
Mikkelin kaupunki
puh. 044 794 2464
pia.kontio [at] mikkeli.fi

Pauliina Kinnunen
Hyvinvointiteknologiaohjaaja
Kotiin vietävät tukipalvelut, Essote
puh. 044 794 4935
pauliina.kinnunen [at] essote.fi

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.