Vesote-hankkeen projektipäällikkö Teemu Ripatti on urheilumiehiä. Kuva: Johanna Ripatti

Vesote kouluttaa elintapaohjaajia

Hallituksen kärkihanke Vesoten (Vaikuttavaa elintapaohjausta sosiaali- ja terveydenhuoltoon) tavoitteena on rakentaa pysyvä elintapaohjauksen palveluketju jokaiseen Essoten kuntaan.

– Tavoitteen toteutumista tukee 11.9. alkanut elintapaohjauskoulutus, jossa on mukana huikea määrä osallistujia, 129 henkilöä, iloitsee projektipäällikkö Teemu Ripatti.  Suurin osa tuosta joukosta on essotelaisia (106 hlöä) eri vastuualueilta. Järjestöistä osallistujia on yhteensä 23 ja loput henkilöt edustavat kuntia tai muita tahoja.

Kehittämistehtävä apuna palvelun rakentamisessa

Tärkeä osa koulutusta on kehittämistehtävä, jossa osallistujat yhdessä verkostoituvat yli hallintorajojen ja lähtevät rakentamaan Vesoten tukemana parasta mahdollista elintapaohjauspolkua valituille kohderyhmille. Tavoitteena on tehdä Suomen paras elintapaohjauksen palvelupolku ja sisältö! Tämä tavoite konkretisoituu maaliskuussa 2018, jolloin sisällön tulisi olla valmis.

Mitä tapahtuu koulutuksen jälkeen?

Kun kaikki kolme (3) koulutuskokonaisuutta (Maaliskuussa 2018) on käyty läpi alkaa käytännön elintapaohjaus. Jokainen koulutuksessa mukana oleva ottaa 2-3 testiasiakasta ja alkaa toteuttaa elintapaohjausta yhdessä rakennetussa verkostossa ja toimintamallissa.

Elintapaohjauksen toiminnan tukena tullaan käyttämään UKK -instituutin tarjoamaa liikemittaria sekä Essoten hankkimaa 15D -mittaria. Molemmilla mittareilla tullaan arvioida toiminnan vaikuttavuutta.

– Elintapaneuvontaa tullaan toteuttamaan seuraaville kohderyhmille: Työttömät, Mipä-asiakkaat sekä 0- tason liikkujat. Hanke tulee toteuttamaan ketteriä kokeiluja mm. uniteemaan. Juuri alkanut pilotti testaa luontoliikunnan ja mind fulness -harjoittelun vaikutuksia uniongelmaisille, kertoo Ripatti.

Hankkeen työntekijät tarjoavat apua myös verkoston sparraamisessa, joka on osa kehittämistehtävää. Lisää virtaa ja osaamista tähän työhön saadaan lokakuussa, kun fysioterapeutti Kirsi Linnala aloittaa työt Vesote- hankkeessa.

 

 

Lisätietoja

Teemu Ripatti
Projektipäällikkö
Vesote-hanke Etelä-Savo
etunimi.sukunimi@essote.fi

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *