Terveydenhoitaja Johanna Puikkonen testaa etälääkäritoimintaa hankekoordinaattori Jukka Suihkosen ja lääkäri Ville Miettisen avulla.

DigiSote käynnistelee etäasiointia

Digitaalisen etäasioinnin suhteen eletään innokkaan odotuksen tunnelmissa. DigiSote-hanke kehittää ja kokeilee uusia etäpalveluja ammattilaisten väliseen konsultaatioon sekä asiakkaan ja ammattilaisen välille.

Lääkäripula ja ruuhkautuneet palvelut tarvitsevat uusia ratkaisuja ja toimintamalleja nykyisten rinnalle. Parasta aikaa on meneillään etädiagnostiikkaan tarvittavien laitteiden asennus ja yhteyksien testaus Pertunmaan ja Ristiinan hyvinvointiasemilla.

– Kesälomien aikana yhteispäivystys ja Ensineuvo ehtivät kokeilla potilaan hoitamista etäyhteyksien avulla muun muassa Saimaalla veneilemässä olleen henkilön kanssa. Alustavat kokemukset ovat olleet rohkaisevia ja saaneet positiivisen vastaanoton, kertoo DigiSote-hankkeen vetäjä Pirjo Hilama.

Etäasiointi etenee vanhuspalveluihin

Etäasioinnin toinen aalto on lähtenyt etenemään ja parasta aikaa tehdään suunnitelmia vammais- ja vanhuspalveluiden virtuaalihoivapalvelun aloitukseen. Suunnitelmissa on lähteä kokeilemaan ja rakentaman uudenlaista toimintamallia muun muassa ikäihmisen Palveluneuvossa toteutettavaan hoitajan virtuaalivastaanottoon etäyhteyttä hyödyntäen.

– Sosiaalipalveluiden etäpalvelut ovat ottamassa myös ensimmäisiä askeleitaan, toteaa hankekoordinaattori Jukka Suihkonen.

Ensivaiheen pilotissa keskitytään turvakoti Havurinteen, sosiaali- ja kriisipäivystyksen ja kolmannen sektorin toimijoiden Viola ry:n ja kriisikeskuksen yhteiseen etäasiointiin. Myöhemmässä vaiheissa on tavoitteena saada etäasiointia niihin paikkoihin, joissa ei sosiaalityöntekijä ole asiakkaan tavattavissa paikanpäällä.

Digitaalisuuden kehittämisohjelmaa työstävät Pirjo Hilama (Essote), Marja-Liisa Laitinen (Xamk)ja Maija Korhonen (Etelä-Savon maakuntaliitto).

– Etäasioinnin käyttöönotoissa ollaan hankkeen osalta vierellä kulkijana ja opettajana ensimmäisissä yhteyskokeiluissa aina tarpeen mukaan. Pyrimme näin parantamaan ammattilaistemme työhyvinvointia uuden asian opettelemisessa, kertoo Hilama.

 

Potilasruokailun älylinjasto kehitteillä

Keskussairaalassa toteutetaan tarvekartoitus toimintaympäristölle täysin uudesta teknologiasta, joka parantaa asiakkaiden (potilaiden) ruokaturvallisuutta. Tämä potilasruokailun älylinjaston suunnittelu pitää sisältää selvitystä ja määrittelyä sekä ideointiosion, mutta varsinaista kokeilua ei tehdä hankkeen aikana.

Ensimmäinen vaihe potilasruokailun älylinjaston suunnittelussa on saatu siihen pisteeseen, että sen tuloksia on esitelty ruokapalvelujen esimiehille. Ensimmäinen osio piti sisällään nykytilan selvityksen organisaatiomme potilasruokailuun liittyvässä prosessissa ja mitä digitaalisuus tässä tarkoittaa.

– Ruokapalveluista Anne Ikonen ja Xamkilta tullut TKI-asiantuntija Merja Ylönen ovat yhteistyössä henkilöstön kanssa tehneet tämän hienon selvitystyön. Tästä on hyvä siirtyä ideointiosio vaiheeseen, jossa organisaation omana toimintana laitetaan kuntoon asioita ja osa asioista siirtyy moniammatilliseen ideointityöpajaan eteenpäin työstettäväksi. Näistä tuotoksista saamme esimakua vielä tämän vuoden puolella, kertoo Hilama.

Digitaalisuuden kehittämisohjelma

Tarve Essoten digitaalisuuden kehittämisohjelmalle nousi keskusteluun vuosien 2015-2016 aikana, jolloin Etelä-Savon sairaanhoitopiiri ja Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimi (Seutusote) olivat yhdistymässä Essoteksi.

Tarve yhteisille linjauksille digitalisoituvassa sote-palvelutuotannossa on tiedostettu, ja kehittämisohjelman koostamista on lähdetty koordinoiman maakunnallisen DigiSote-hankkeen toimesta. Tavoitteena on laatia sosiaali- ja terveydenhuollolle yhteinen digitaalisuuden kehittämisohjelma, joka ohjaa päätöksentekoa eri tasoilla sekä konkreettisia sote-palvelujen kehittämistoimia tulevaisuudessa.

Tämän toimintamallin avulla voidaan tukea digitaalisten palveluiden käyttöönottoa ja siihen liittyvää oppimisen kehittymistä tulevaisuudessa, kertoo Hilama.
Digitaalisuuden kehittämisohjelma on käynyt läpi ensimmäisen ruotimisen ja etenee kirjoitusprosessissa. Toiveissa on ohjelman laajentaminen maakunnalliseksi. Keskusteluja asiasta on käyty Etelä-Savon maakuntaliiton maakunta- ja soteuudistusta vetävän projektipäällikkö Maija Korhosen ja Digisote-hankkeen hankehallinnoijan projektipäällikön Marja-Liisa Laitisen kanssa.

Lisätietoja

Pirjo Hilama
Projektipäällikkö
pirjo.hilama [at] essote.fi

Jukka Suihkonen
Hankekoordinaattori
jukka.suihkonen [at] essote.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *