LAPE Etelä-Savon tiimi pitelee käsissään lapsi- ja perhepalveuiden muutosohjelmaa kuvaavaa julistetta. Julisteessa on avattuna LAPEn neljä kehittämiskokonaisuutta, muutoksen suunta sekä arvot, jotka ohjaavat LAPEa. Henkilöt kuvassa vasemmalta oikealle: Ria Juhanpelto, Pia Marttala, Katri Manninen, Olli Humalamäki, Tiina Valjakka, Katja Saukkonen, Saara Hanhela, Mari Tuomainen.

LAPE kehittää palveluja ja lisää tukea lähellä perheitä

Lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelma LAPE on hallituksen kärkihanke, jonka tavoitteena on lisätä lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia. LAPE Etelä-Savossa työskennellään kahdeksan henkilön tiiminä alueen perheiden parhaaksi.

– LAPEn maakunnallinen rahoitus tulee Sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM), lisäksi mukana ovat Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kaikissa maakunnissa tehdään samansuuntaista muutosta perhekeskustoimintamallin, varhaiskasvatuksen ja koulun ympärillä olevien hyvinvointipalvelujen, erityisen tuen palvelujen integroinnin sekä toimintakulttuurin vahvistamisen eteen, sanoo muutosagentti Katja Saukkonen.

Essotessa työskentelevät LAPE:n maakunnallinen muutosagentti, hankepäällikkö, kaksi hankekoordinaattoria ja hankesihteeri. Lisäksi ydintiimissä työskentelevät hankekoordinaattorit Mannerheimin Lastensuojeluliitossa, Pieksämäen kaupungilla ja Viola ry:ssä.

Rakennamme perhekeskusverkostoa

Hanke tukee lasten, nuorten ja perheiden maakunnallisten palveluiden muotoutumista ja vahvistaa uudenlaisten sosiaali- ja terveydenhuollon ja sivistystoimen välisten yhdyspintojen muodostumista.

– Rakennamme perhelähtöistä, maakunnallista perhekeskusverkostoa, jossa perheiden kohtaamispaikka ja peruspalvelut ovat saatavilla matalalla kynnyksellä ja jota erityispalvelut tukevat. Kehitämme varhaiskasvatuksen ja koulun yhteisöllistä hyvinvointityötä osallisuuden, kiusaamisen ehkäisyn, vapaa-ajan toimintojen ja vanhemmuuden tuen kautta, kertoo hankepäällikkö Mari Tuomainen.

Kehitystyössä pyritään huomioimaan  lasten ja perheiden tarpeet sekä nostamaan heidän ääntään kuuluville. Maakunnan lapset, nuoret ja perheet ovat tiiviisti mukana muutosohjelman kehittämistyössä mm. erilaisten kehittäjäryhmien, päiväkoti- ja kouluvierailujen, perheiden tapahtumien, kyselyjen ja haastattelujen myötä.

– Meille tärkeää on lisätä hyvinvointia arkeen – lähellä perheitä. Hyvän arjen palaset ovat yllättävän pieniä asioita; uni, siisti koti, sosiaaliset ympyrät, mummi, perheen yhteiset hetket, leikkipuisto tai se, että kaikki moikkaa kaikkia.  Varhaiskasvatus, koulu, järjestöt ja sote-palvelut lisäävät omalta osaltaan varhaista tukea perheiden pienempiin tai suurempiin haasteisiin, sanoo hankekoordinaattori Saara Hanhela.
Lisätietoja

Katja Saukkonen
Muutosagentti LAPE-hanke, Essote
katja.saukkonen [at] essote.fi
044 351 6616

Mari Tuomainen
Hankepäällikkö LAPE-hanke, Essote
mari.tuomainen [at] essote.fi
040 359 7214

Lue lisää LAPE muutosohjelmasta

www.facebook.com/lapees/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *