Riikka Kaartilanmäki suunnitteli Kuuman sairaalan kuosit "Linnunmaidon" ja "Saariston."

Kuuman sairaalan kuosit valmistuivat – katso video

Taiteilija Riikka Kaartilanmäki on suunnitellut kuosit Mikkelin keskussairaalan rakenteilla olevalle ns. Kuumalle sairaalalle.

Kuosit ovat toistuvia kuviopintoja, joita voi käyttää monipuolisesti kuvituksena esimerkiksi tekstiileissä ja seinäpinnoilla.

Katso video Kuuman sairaalan kuoseista – klikkaa kuvaa

Mikkelin hyvinvointikeskuksen/keskussairaalan uusilla tai uusituilla taloilla on oma taiteilija tai taiteilijaryhmä, joka suunnittelee taloon sopivan taiteen. Kuuman sairaalan toimintaa ovat ensihoito, päivystys, tehohoito, tehostettu valvonta ja leikkaustoiminta.

Kuuman sairaalan taiteilijaksi lähdettiin etsimään taiteilijaa, joka voi toteuttaa teoksen, jota voidaan käyttää erilaisille pinnoille printattuna tai teipattuna. Kolmesta vaihtoehdosta ESPER-hankeen taide- ja ympäristötyöryhmä valitsi tekstiilimuotoilija Riikka Kaartilanmäen.

Kuuma sairaala sai Kaartilanmäen käsissä kaksi erilaista kuosia käytettäväksi erilaisiin tiloihin. ”Saaristo” tuo Saimaan sairaalan sisätiloihin. ”Linnunmaito” taas on yksityiskohtaisempi ja moniulotteisempi, ja sen on ajateltu tuovan katseltavaa muun muassa vuodepotilaille.

– ”Saaristossa” polveilee Saimaan saaristomaisema. Se luo kivasti syvyysvaikutelmaa, jos sitä käytetään käytävillä, kertoo Kaartilanmäki.

Kaartilanmäki kävi keskusteluja henkilökunnan ja ESPER-hankkeen kanssa ja työsti kuoseja. Viime vaiheissa hän esitteli luonnoksia ympäristö- ja taidetyöryhmälle, jonka ohjeistuksen mukaisesti hän toteutti lopulliset versiot.

– Henkilökunnan toiveena oli, että taidetaideteokset eivät ole irrallisia ja seinäpinnat pysyvät tasaisina. Kiireessä esimerkiksi taulu saattaisi tarttua vaatteisiin ohikulkiessa, kertoo ESPER-hankkeen taidekoordinaattori Heidi Huovinen.

Kaartilanmäen kuoseissa voi nähdä muun muassa koivunsiemenet, jotka tulevat itämään ensivuonna valmistuvan Perhetalon kuvamaailmassa. Perhetalon julkisivuksi tulee taiteilija Lauri Nykoppin suunnitelma ”Koivupuisto”.

Kuosia voidaan käyttää Kuuman sairaalan lisäksi myös muissa rakennuksissa tarpeen mukaan.

Lisätietoja

Riikka Kaartilanmäki
Taiteilija
riikka [at] aapiste.com

Heidi Huovinen
Taidekoordinaattori
ESPER-hanke, Essote
heidi.huovinen [at] gmail.com
050 577 9618

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *