Kuvanveistäjä Sofia Saari ja reliefi von Döbelnistä.

von Döbeln sai reliefin Porrassalmenkadulle

Sotasankari Georg Carl von Döbeln sai reliefin eli kohokuvan Mikkelin keskussairaala-alueen kulmaukseen (13.6.). Kuvanveistäjä Sofia Saaren toteuttama teos sijoittui alueen vanhaan osaan, Q-talon ikkunasyvennykseen Porrassalmenkadun puolelle.

Kunniavartio juhlisti tilaisuutta Kirkkopuistossa.

Porrassalmen taistelun vuosipäivän tapahtumat käynnistyivät puolen päivän aikaan seppeleenlaskulla Porrassalmen taistelun muistomerkille. Tilaisuudet huipentuivat klo 15 Kirkkopuistossa von Döbelnin muisteluun ja reliefin paljastukseen Porrassalmenkadun ja Vuorikadun kulmauksessa.

Juhlavassa tilaisuudessa kuultiin sotilassoittoa ja puheita. Aloitteen reliefin hankkimisesta teki mikkeliläislähtöinen historiantuntija, dosentti Osmo Pekonen, joka kertoi yksityiskohtaisesti von Döbelnin haavoittumisesta Porrassalmen taistelussa sekä hoidosta Mikkelissä nykyisen keskussairaalan alueella ja Tukholmassa.

Katso video Pekosen puheesta täältä

– Nyt paljastettava reliefi muistuttaa meitä historiasta. von Döbelnin kohokuva on näkyvä merkki tämän paikan ja tämän kaupungin menneisyydestä, muistutti kaupunginjohtaja Timo Halonen.

Osmo Pekonen puhuu.

Sofia Saari valmistui
kuvanveistäjäksi Venetsiassa

Kuvanveistäjä Sofia Saaren erityisenä haasteena oli, että von Döbelnistä ei ollut juuri kuvia. Hän hankki tietoa von Döbelnin ulkonäöstä aikalaiskertomuksista, sukulaisuuden ja asiantuntijoiden avulla.

Löytyi myös yksi hänen itsensä piirtämä osakuva hänen kasvoistaan.

– Veistämäni von Döbeln on itsetietoinen, vahvapiirteinen, ylväs ja kääntää juuri haavat sidottunakin päätään kohti vastustajaa pelotta. Kuten haavoittuessaan, ylhäällä, joukkojen edessä. Kasvonpiirteet perustuvat paitsi hänen omaan piirroskuvaansa, myös siihen arvokkaaseen tietoon, minkä olen saanut Elisbeth Goldsteinin kautta, Saari sanoi puheessaan kirkkopuistossa.

Goldstein on von Döbelnin lähisukulainen, joka on kirjoittanut hänestä kaksi kirjaa.

Kaupunginjohtaja Timo Halonen paljasti reliefin.

– Lähdin kuvaamaan Döbelniä pronssiin valettuna reliefinä. Pronssi on materiaalina iätön, arvokas, plastinen ja historiallisesti merkittävän henkilön ollessa aiheena myös sisällöllisesti perusteltu. Pronssi mahdollistaa monisärmäisen ja kerronnallisen veistojäljen, joka liittää teoksen samalla paitsi ympäristön ja miljöön kanssa yhteensopivaksi, myös osaksi nykytaiteen kenttää, Saari perusteli materiaalintaansa.

Sofia Saari on syntynyt 1976 Turussa. Hän on valmistunut Venetsian kuvataideakatemiasta kuvanveistäjäksi vuonna 1998.

Naantalissa asuva Saari on opiskellut lisäksi muun muassa Turun piirustuskoulussa, Helsingin Kuvataideakatemiassa sekä Taideteollisessa korkeakoulussa, josta hän on valmistunut taiteen maisteriksi.

Näyttelyjä Saari on pitänyt Suomen lisäksi Italiassa, muun muassa Roomassa sekä Sisiliassa ja Sardiniassa.

Hän on myös työskennellyt Italiassa usean vuoden ajan valokuvaajana.

Julkisia veistoksia Sofia Saari on tehnyt kolme. Porissa sijaitsevat vuosina 2008 ja 2009 valmistuneet kaupungin perustajan Juhana Herttuan sekä presidentti Risto Rytin muistomerkit. Somerolla paljastettiin kesäkuussa 2012 seiväshyppääjä Pentti Nikulan näköispatsas.

Sofia Saari

Neljäs julkinen teos von Döbelnin reliefi, joka liittyy näin ESPER-hankeen taiteen tarinaan.

 

– Se tullee olemaan osa kampukselle kirjoitettavia taide-kuntoilureittejä. Reliefi syventää osaltaan alueen historiaa ja liittää meidän taiteen ajan ja kerronnan kerroksellisuuteen, kertoo ESPER-hankkeen taidekoordinaattori Riitta Moisander.

Katso tietoja von Döbelnistä täältä

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *