Endoskopian yksikkö ylilääkäri Mika Puhton johdolla sai tunnustusta rokotusten ottamisesta.

Rokotuksia hyvin ottaneet yksiköt palkittiin

Entisen sairaanhoitopiirin henkilökunnan kausi-influenssarokotekattavuus nousi 65 prosenttiin. Jatkossa lait velvoittavat ottamaan rokotukset työn takia ja päivittämään niitä omatoimisesti.

Essote palkitsi kakkukahveilla yksiköitä, joissa henkilökunnan rokotuskattavuus kausi-influenssaa vastaan on ollut yli 90 prosenttia kaudella 2016-2017 ja näin parantanut potilasturvallisuutta.

Kehittämispäällikkö Pietari Perkinen luovutti keväällä rokotuksissa menestyneille yksiköille kunniakirjat asiakas- ja potilasturvallisuustyöryhmän puolesta. Eri yksiköiden tilaisuuksiin osallistuivat myös hygieniahoitajat Saija Dahl ja Sinikka Tynkkynen ja infektioylilääkäri Sakari Vuorinen.

Rokotuskattavuus on parantunut kokonaisuudessaan hyvin, mutta vielä on varaa parantaa. Erityisesti halutaan kiittää eri yksiköiden rokotusyhdyshenkilöitä, jotka ovat informoineet ja motivoineet ihmisiä omissa yksiköissään.

Sari Hokkanen kukitettiin

Pietari Perkinen kukitti Sari Hokkasen.

Lastentautien vastaanoton apulaisosastonhoitaja Sari Hokkanen toimi esimerkillisesti rokotusyhdyshenkilönä, puhui rokotusten puolesta ja rokotti itse suuren määrän henkilökuntaa työnsä ohessa. Sarin rokottamistyön ja esimerkin avulla koko lastenosastoryhmän rokotuskattavuus nousi lähes sataan prosenttiin. Häntä muistettiin henkilökohtaisella kunniakirjalla sekä kukkakimpulla.

Päävastuu rokotusten järjestämisestä oli aiempien vuosien tapaan Etelä Savon työterveydellä (ESTT). ESTT järjesti useita joukkorokotuspäiviä keskussairaalassa, Moisiossa ja työterveyshuollon tiloissa ilman ajanvarausta. Lisäksi työterveyshoitajat jalkautuivat yksiköiden pyynnöstä eri yksiköihin rokottamaan, myös hygieniahoitajat rokottivat henkilökuntaa. Edellytyksenä korkeaan rokotuskattavuuteen on rokotteiden helppo saatavuus ja matala kynnys hankkia rokote.

Etelä Savon työterveydestä saatujen tietojen perusteella henkilökunnan rokotuskattavuus on noin 65 prosenttia, joka on parempi luku kuin edellisellä kaudella. Viimeksi tiedossa olevien rokotettujen yhteismäärä oli 838 ja tällä kaudella 910 henkilöä.

Henkilökuntaryhmistä esimerkillisesti toimivat lääkärit, joiden rokotuskattavuus on erinomainen.

Lait velvoittavat nyt rokotuksiin

Maaliskuussa tulivat voimaan uusi tartuntatautilaki ja uudet tartuntatautiasetus ja rokotusasetus. Lainsäädäntö on entistä velvoittavampi.

– Terveydenhuollon potilastyössä tartunnalle erityisen herkkien potilaiden hoidossa saa vain poikkeuksellisesta syystä käyttää rokottamatonta henkilökuntaa, muistuttaa infektioylilääkäri Sakari Vuorinen.

Essote johto joutuu lakimuutosten johdosta määrittelemään ja nimeämään ne yksiköt, joissa hoidetaan erityisen herkkiä potilaita. Onkin todennäköistä, että kannustus ja koulutus aiheesta edelleen lisääntyvät ja leviävät myös perusterveydenhuollon ja sosiaalihuollon toimijoiden pariin.

– Näissä yksiköissä työnantaja edellyttää ko. yksiköiden henkilökunnalta rokotussuojan ylläpitoa. Rokotusten ottaminen on sinänsä edelleen vapaaehtoista, Vuorinen sanoo.

Neurologian yksikkö sai kunniakirjan Pietari Perkiseltä.

Rokotuskampanjan alkoi syksyllä

Ennen palkintoja kuljettiin pitkä tie. Rokotuskampanjan valmistelu alkoi jo syyskuun alussa.

Lokakuusta lähtien rokotuksista informoitiin montaa tietä ja monta kertaa. Pyrittiin varmistamaan, että koko sairaalan henkilökunta on tietoinen ajankohdista. Yksiköiden rokotusyhdyshenkilöitä kannustettiin myös informoimaan henkilökuntaa.

Intranetin tiedotteiden yhteyteen lisättiin linkki THL:n influenssamateriaaliin, mm. erilliseen influenssatestiin. Lisäksi kampanjoinnissa käytettiin hyödyksi edellisen vuoden kampanjaa varten kuvattua videota, jossa oman sairaalan henkilökunta kertoi, miksi ottavat rokotteen ja suosittelevat sitä muillekin.

Yksiköiden rokotusvastaavat välittivät tietoa ja THL:n materiaalia omissa yksiköissään.

Palkitut yksiköt ovat (edellytyksenä oli vähintään 90 prosentin rokotuskattavuus): Sisätautien osasto 34, Lasten osastoryhmä (os.21, vastasyntyneiden teho, poliklinikat) sekä vastaanottoalueen yksiköistä: hoitokeskus, endoskopia, neurologia, äitiyspoliklinikka, geriatria, sisätaudit, infektiosairaudet, sekä suu- ja leukasairaudet ja korva- nenä- kurkkutautien -yksikkö.

Lue lisää uusista tartuntatautilain velvoitteista

Lisätietoja

Sakari Vuorinen
Infektioylilääkäri, Essote
etunimi.sukunimi(at)essote.fi

Saija Dahl ja Sinikka Tynkkynen
Hygieniahoitajat, Essote
etunimi.sukunimi(at)essote.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *