Emma Pukkila liikkuu 3 D-ympäristössä katselulaitteen ja virtuaalikäsien avulla. Tilassa voi myös jonkin verran kävellä.

Perhetaloa ja Kuumaa sairaalaa suunnitellaan 3D-ympäristössä

Perhetalon ja Kuuman sairaalan tilojen suunnittelua tuetaan kolmiulotteisen grafiikan eli 3D:n avulla. Mikkelin keskussairaalan alueelle tuleva Perhetalo löytyy jo pääosin 3D-mallista ja lähiaikoina Kuuma sairaalaakin.

Käyttäjäsessiot alkavat huhtikuun lopussa. Jokainen Perhetalon ja Kuuman sairaalan työntekijä käy läpi uudet tilat.

Emma Pukkila kurottaa virtuaalikäsillä. Muut näkevät liikkeet isolta näytöltä.

ESPER-hanke haki vinkkiä maailmalta vuoden 2016 keväällä ja kävi tutustumassa lähellä Osloa Norjassa Euroopan moderneimmaksi sairaalaksi mainostettuun sairaalaan Sykehus Ösfold Kalnesiin.

– Norjassa työntekijöiden oli pakollista tutustua uuteen sairaalaan 3 D:ssä kahteen kertaan, ennen siirtymistä työskentelemään uusissa tiloissa. Hyvä tavoite on meilläkin, että jokainen työntekijä käy uudet tilat läpi 3 D:ssä ainakin kerran. Toivon aktiivista osallistumista, kannustaa ESPER-hankkeen hankejohtaja Pirjo Syväoja.

Tähän asti käyttäjät ovat katsoneet arkkitehtien ja muiden suunnittelijoiden piirroksia paperilta. On vaatinut runsaasti mielikuvitusta kääntää kuvat mielessään kolmiulotteisiksi ja saada tiloihin eloa ja toiminnallisuutta.

– Tämä on todella iso laatuloikka kohti parempaa käyttäjälähtöistä rakennussuunnittelua. Muut kuin rakentamisen ammattilaiset pystyvät harvoin ottamaan täsmällisesti kantaa rakennuspiirroksiin. Jokainen hahmottaa kuvat tavallaan ja kaksiulotteinen suunnittelu ei myöskään ole yhteinen kokemus. 3D:ssä tiloista voi puhuakin toisten kanssa ja kokemus on yhteinen, Syväoja iloitsee.

Virtuaalikädet näkyvät etualalla.

Virtuaalikädet kurottavat

Kolmiulotteisesta suunnittelusta saadaan hyötyä moneen otteeseen. Käyttäjät, Perhetalon ja Kuuman sairaalan yhteensä 600 työntekijää, pääsevät tutustumaan tiloihin ja vaikuttamaan kriittisiin muutostarpeisiin tulevan vuoden aikana kolmessa eri tarkistusajankohdassa.

Perhetaloa ja Kuumaa sairaalaa voidaan katsoa kolmiulotteisesti muutamassa tilassa, ainakin kokoushuone Marmorissa. Laitteilla voi kokeilla esimerkiksi sopivia korkeuksia kurottamalla ohjaukseen käytettävillä ”virtuaalikäsillä”.

Aluksi tiloja käydään läpi hankekoordinaattoreiden Kati Korhosen ja Emma Pukkilan avustuksella. 3D-mallien sisältö karttuu ja tarkentuu suunnittelun edetessä

– Tarkoitus on myös katsoa, miten rakentajat pystyvät hyödyntämään 3D esitystapaa.  Urakoitsijat voivat käytättää rakentajia 3D:ssä, jotta rakentajat näkevät millainen lopputuloksesta on tarkoitus tulla, Syväoja kertoo.

Jörg Hansmann

Suunnittelun jälkeen tiloja voidaan todennäköisesti hyödyntää viestinnässä ja perehdyttämisessä. Asiakkaat saattavat päästä katsomaan tiloja 3D-ympäristössä esimerkiksi ennen synnytykseen tai leikkaukseen tuloaan.

Laitteet kolmiulotteiseen katsomiseen toimittaa rakennusliike U. Lipsanen Oy, joka aloitti 3D-kokeilut 2,5 vuotta sitten kehitysversiolla.

– Eniten olemme 3D:tä käyttäneet meidän omissa kohteissamme ja muutamassa kouluhankkeessa teimme joitain mallihuoneita. Opettajilla oli mahdollisuus liikkua niissä huoneissa. Tarjosimme heille tämän mahdollisuuden ja meille harjoitusta, kertoo kehitysinsinööri Jörg Hansmann rakennusliike U. Lipsaselta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *