Imre Ilves toimii Mikkelin keskussairaalassa vatsaelinkirurgina. Kuva: Jenni Kosonen

Imre Ilves väitteli umpilisäkkeen tulehduksen hoidosta

Lääketieteen lisensiaatti Imre Ilves väitteli tohtoriksi umpilisäkkeentulehduksen hoidosta Mikkelissä (27.1.). Ilveksen väitöskirjatutkimuksen mukaan äkilliset umpilisäkkeen tulehdukset ovat vähentyneet Suomessa vuosina 1987–2007.

Esiintyvyys laski 21 vuoden aikana 32 prosentin verran ja oli suurin alle 30-vuotiaiden ikäryhmässä.

Ilves on yksi Mikkelin keskussairaalan neljästä vatsaelinkirurgista. Kirurgian ylilääkäri Tapani Liukkonen pitää Ilveksen väitöskirjaa uraauurtavana ja osoituksena Mikkelin keskussairaalan kirurgian korkeasta tasosta.

– Keskussairaalan kirurgian klinikassa työskentelee tämän jälkeen neljä lääketieteen tohtoria, iloitsee Liukkonen.

Vastaväittäjänä toimii Suomen johtava katastrofikirurgi, dosentti, professori Ari Leppäniemi Helsingin yliopistosta.

Ilmasto vaikuttaa umpilisäkkeen tulehduksiin

Äkillinen umpilisäketulehdus eli akuutti appendisiitti on yksi yleisimmistä diagnooseista vatsakipuisella potilaalla. Tauti on tunnettu 125 vuotta.

– Kyseessä on umpilisäkkeen bakteeritulehdus, jossa kipu tyypillisesti siirtyy keskivatsalta oikealle alavatsalle. Sen esiintyvyys vaihtelee eri maissa ja on tutkimuksien perusteella viime vuosikymmeninä ollut laskusuuntainen, Ilves kertoo.

Kehitysmaissa esiintyvyys saattaa olla kymmeniä kertoja matalampi kuin länsimaissa. Tarkkaa syytä siihen ei tiedetä.

Yksi Ilveksen tutkimuksen keskeinen löydös on, että ilmasto vaikutti esiintyvyyteen siten, että kylminä kuukausina tulehduksia oli vähemmän.

– Kosteudella ei ollut vaikutusta esiintyvyyteen, Ilves kertoo.

Edelleen vaikea erottaa muista vatsakivuista

Tutkimus osoitti myös, ettei lääkärin tutkimuksella tai laboratoriotesteillä voida edelleenkään luotettavasti erottaa umpilisäkkeen tulehdusta potevia muista vatsakipupotilaista.

Umpilisäkkeen tulehduksen diagnoosi perustuu perinteisesti lääkärin tutkimukseen ja laboratoriolöydöksiin, mutta viime vuosikymmenien aikana tietokonekerroskuvauksesta on tullut appendisiitin diagnostiikan kultainen standardi.

Osana väitöstutkimusta tarkasteltiin lääkärin havaintojen ja laboratoriolöydösten erityispiirteitä potilailla, joilla lääkäri oli todennut umpilisäkkeen tulehduksen, mutta tietokonekuvauksella ei pystytty vahvistamaan diagnoosia. Tuloksia verrattiin potilaisiin, joilla tietokonetomografia vahvisti diagnoosin.

– Ei löytynyt yhtään laboratorioparametria, niiden yhdistelmää tai kliinistä testiä, jolla voisi erotella luotettavasti appendisiittipotilaat muista vatsakipuisista Epäselvissä tilanteissa on diagnoosin vahvistamiseksi turvauduttava röntgentutkimuksiin, Ilves sanoo.

Tutkimuksessa selvitettiin myös, vaikuttaako antibioottien käyttö avohoidossa umpilisäkkeen tulehduksen esiintyvyyteen. Yllättäen antibioottien käyttö ei tutkimusaikana lisääntynyt, eikä niiden käyttö näyttänyt selittävän esiintyvyyden vähenemistä.

Ilveksen väitöskirja on otsikoltaan Epidemiological and clinical studies of acute appendicitis ja se tarkastetaan Itä-Suomen Yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa. Tilaisuuden kustoksena toimii professori Hannu Paajanen Itä-Suomen yliopistosta.

Väitöstilaisuuden aika ja paikka: 27.1.2017 klo 12, Mikpolisali, M-rakennus, Patteristonkatu 2, Mikkelin Ammattikorkeakoulu. Tilaisuus on suomenkielinen.

2 kommenttia “Imre Ilves väitteli umpilisäkkeen tulehduksen hoidosta

 1. Olisi ollut mielenkiintoinen aihe seurattavaksi ! Omakohtaisten tilanteiden tueksi/tiedoksi.

  En nähnyt missään mainintaa olisiko tilaisuuteen voinut tulla yleisöksi ?

  1. Väitöstilaisuudet ovat julkisia. Kuka tahansa voi tulla niihin.

   Parhain terveisin
   Jouni Vauhkonen
   Essoten viestintäpäällikkö

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *