Voittajat iloitsivat. Pirjo Kirvesmies, Satu Auvinen, Johanna Will-Orava, Auli Partio, Päivi Ylönen, Katja Saukkonen, palkinnon jakanut muutosjohtaja Sinikka Salo ja Helena Pohjanvirta riemuitsivat Innopalkinnon jakamisen jälkeen.

Essoten monitoimijapäivystys sai Innopalkinnon

Mikkelin keskussairaalan monitoimijapäivystys on saanut (28.11.) valtakunnallista tunnusta, vuoden 2016 Innopalkinnon.

Sosiaali- ja terveysalan palveluintegraation eli yhdistämisen edelläkävijät palkitaan Innokylän vuotuisessa Innofoorumissa.

– Innopalkinto on yksi osoitus siitä, että Etelä-Savo liikkuu sote-uudistuksen kärjessä. Päivystyksen kehittämisessä olemme selkeästi ykkönen. Kiitän omasta ja erityisesti asiakkaidemme puolesta lämpimästi päivystyksen kehittäjiä ja käytännön tekijöitä, sanoo Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän (Essote) johtaja Risto Kortelainen.

Palveluintegraatiolla tavoitellaan palvelukokonaisuuksia tai palveluketjuja, joissa sosiaali- ja terveydenhuollon asiakas on keskiössä ja liikkuu sujuvasti tarvitsemiensa palvelujen parissa. Yhdistetyissä palveluissa asiakas saa tarvitsemansa avun nopeasti, mikä vähentää pitkällä tähtäimellä myös sote-kustannuksia.

Monitoimijapäivystys sisältää fyysisten sairauksien ja tapaturmien päivystyksen lisäksi mielenterveys- ja päihdepäivystyksen, sosiaali- ja kriisipäivystyksen sekä lastensuojelun päivystyksen. Päivystyksen kautta koordinoidaan myös lähisuhdeväkivallan uhrien, lasten ja tekijöiden auttaminen, jota toteuttaa noin 160 tähän koulutettua eri alojen vapaaehtoista ammattilaista.

– Aloitimme yli vuosi sitten aika kaukaa yhdistämään palveluja. Meillä oli kolme sivua tekstiä, mihin aikaan ja mihin paikkaan voi milläkin paikkakunnalla ottaa yhteyttä. Nyt asiakkaat saavat palvelua kiireellisiin huoliinsa 24/7 yhdestä numerosta, kuvailee monitoimijapäivystyksen kokeilun koordinaattori Katja Saukkonen.

Monitoimijapäivystys on lisännyt erityisesti aikuisten ja ikäihmisten auttamista kriiseissä. Heidän kriisiensä taustalla ovat mielenterveysongelmat, sairastuminen, yksinäisyys tai turvattomuuden kokemukset. Lapsia ja perheitä monitoimijapäivystys auttaa usein, kun alaikäinen nuori karannut, lapsi tai nuori on päihtynyt, aikuiset riitelevät tai perhe on uupunut.

– Asiakkaiden haastatteluissa huomasimme, että asiakkaat halusivat nimenomaan läsnäoloa ja palvelujen järjestämistä rohkeasti ja joustavasti, Saukkonen sanoo.

Tänä vuonna Innopalkinnon kilpailun teemana oli palveluintegraatio. ”Monitoimijainen päivystysmalli on hieno esimerkki siitä, miten sosiaali- ja terveyspalvelujen välisten raja-aitojen purkamisella voidaan parantaa asiakkaiden saamia palveluja aidosti, asiakaslähtöisesti ja aiempaa kustannustehokkaammin”, todetaan arviointiraadin palkintoperusteluissa.

”Malli vastaa osaltaan erinomaisesti niihin tavoitteisiin, joita valmisteilla olevalle sote-uudistukselle on asetettu”, arviointiraati jatkaa.

Monitoimijapäivystys kehitettiin syksyllä päättyneessä ESSO-hankeessa ja se otetaan käyttöön täysimääräisesti vuoden 2017 alusta. Rahoitus tuli Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallisesta kehittämisohjelmasta (KASTE).

Toimintamallin rakentamisessa oli mukana palvelun kokeneita asiakkaita, erikoissairaanhoidon toimijoita yhteispäivystyksestä, psykiatriasta, ensihoidosta ja sairaalan sielunhoidosta, kuntien sosiaalipalveluista ja poliisin sosiaalityöstä, järjestötoimijoista Kriisikeskuksesta ja Viola ry:stä sekä Hätäkeskuksesta.

Innopalkinnon jakoi Palveluintegraatiolla hyvinvointia –Innofoorumissa sote-uudistuksen valtakunnallinen muutosjohtaja Sinikka Salo. Palkinnon ottivat vastaan päivystyksen osastonhoitaja Päivi Ylönen, Mikkelin kriisikeskuksen johtaja Helena Pohjanvirta ja koordinaattori Katja Saukkonen. Innokylä on hyvinvointi- ja terveysalan kaikille avoin innovaatioyhteisö, jota toteuttavat yhdessä SOSTE Suomen sosiaali- ja terveys ry, Suomen Kuntaliitto (KL) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Kolmen tuhannen euron palkinto aiotaan käyttää päivystyksen kehittämiseen edelleen. Kilpailun yleisöäänestyksen voitti Eksoten alueen Lasten ja nuorten talo.

Katso Katja Saukkosen videohaastattelu:

Lisätietoja

Katja Saukkonen
Hankekoordinaattori/ ESSO-hanke/Essote
katja.saukkonen@essote.fi
0443516616

Santeri Seppälä
Päivystyksen ylilääkäri/Essote
santeri.seppäläl@essote.fi
040 359 6934

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *