Tuula Tarkiainen toimi viimeksi ylilääkärinä Esper-hankkeessa.

Tuula Tarkiainen siirtyi Aviin

Esper-hankkeen yksi keskeisimmistä valmistelijoista, ylilääkäri Tuula Tarkiainen, on siirtynyt aluehallinnon palvelukseen. Tarkiainen aloitti syyskuun alussa osa-aikaisena Itä-Suomen aluehallintoviraston palveluksessa ja viimeinen työpäivä Essoten palveluksessa oli 18.10.

Tarkiainen ehti tehdä Etelä-Savon sairaanhoitopiirissä pitkän rupeaman. Hän tuli aluksi 2001 tekemään selvitystä Itä-Savon ja Etelä-Savon sairaanhoitopiirien kliinisfysiologisen ja isotooppilääketieteen toiminnasta.

Mikkelin keskussairaala ja KYS toimivat Tarkiaisen erikoistumispaikkoina ja hän toimi täällä Mikkelissä kliinisen fysiologian ja isotooppilääketieteen ylilääkärinä 2005-2014. Muutaman kuukauden hän ennätti johtaa sairaalaa, mutta siirtyi sitten Esper-hankkeeseen, aluksi apulaisylilääkäriksi ja myöhemmin ylilääkäriksi.

”Rakas, tärkeä ja avaava kokemus”

Esper-hankkeessa työ jakautui pääasiassa kahteen osaan. Aluksi hän teki paljon tarvelaskentaa.

– Laskin käyntimääriä ja niiden pohjalta tilatarpeita. Niitä täydennettiin myöhemmin ulkopuolisten yritysten toteuttamilla simulaatioilla, Tarkiainen kertoo.

Viime vuonna alkoivat Potilaan polku -työpajat, joita Tarkiainen veti yhdessä ESSO-hankkeen kanssa. Mukana oli asiakkaita, käytännön asiantuntijoina työtekijöitä ja lähiesimiehiä sekä ylintä johtoa.

– Se oli minulle erittäin rakas, tärkeä ja avaava kokemus, kun katselimme toimintaa asiakkaan näkökulmasta, Tarkiainen kiittelee.

Tarkiaisen tehtävät Esperissä sijoittuivatkin pitkälti tilojen käyttäjien näkökulman huomioimiseen.

– Olen käynyt paljon vuoropuhelua ammattilaistemme kanssa. Meillä oli paljon infoja ja työpajoja, Tarkiainen kertoo.

Esperin tilanne näyttää nyt pitkästä aikaa erittäin valoisalta, kun sosiaali- ja terveysministeriön poikkeuslupa tuli.

– Se oli erittäin hieno asia koko Etelä-Savolle. Tilanne on erittäin hyvä, kun ensimmäinen muuttokin on jo tapahtunut. Eri toimijat tulevat lähemmäksi toisiaan ja nyt päästään rakentamaan integraatiota, joka vastaa nykyistä paremmin asiakkaan tarpeisiin.

Ensimmäinen Mikkelissä väitellyt lääkäri

Mikkelissä on nyttemmin väitellyt tohtoriksi useampia henkilöitä, mutta vuonna 2012 tarkastettu Tarkiaisen väitöskirja sydämen sykevaihtelusta oli ensimmäinen laatuaan.

– Se oli elämäni huippupäiviä, iloitsee Tarkiainen.

”Lääninlääkäriksi” Aviin

Itä-Suomen aluehallintovirastossa Tarkiainen turvaa omalta osaltaan ohjauksen ja valvonnan kautta kansalaisten perusoikeuksien, oikeusturvan ja yhdenmukaisuuden toteutumista. Aluehallintolääkärin tehtäviin kuuluvat myös kanteluiden käsittely ja varautuminen esimerkiksi pandemioihin yhteistyössä infektiolääkäreiden kanssa.

Aluehallintolääkäri lienee vielä monille tuntematon titteli, mutta kyse on entisestä lääninlääkärin työstä. Toimintatapa on kuitenkin muuttunut.

– Pyrimme pois siitä, että ainoastaan jälkikäteen puututaan epäkohtiin. Yritämme jo etukäteen vuorovaikutteisesti ohjata toimimaan oikein. Tämä kiinnostaa minua erityisesti, koska muutosjohtaminen on lähellä sydäntäni, Tarkiainen paljastaa.

Tarkiainen vastasi jo sairaalajohtajana hoidosta tehtyihin muistutuksiin. Nyt työpöydälle ilmestyy juridisesti mutkikkaampia hallintokanteluja.

Monesti kanteluita ohjataankin muistutuksiksi. Asiakkaat saavat vastaukset näin nopeammin, Tarkiainen kertoo.
Tarkiainen tullaan varmasti tulevaisuudessa näkemään myös monenlaisten toimijoiden seminaareissa ja koulutuksissa, sillä yhteistyö eri tahojen kanssa kuuluu tehtäviin.

– Kiitän lämpimästi jokaista hyvästä yhteistyöstä ja toivotan menestystä sille arvokkaalle työlle, jota Essotessa tehdään jokaisena päivänä potilaan ja asiakkaan parhaaksi.

2 kommenttia “Tuula Tarkiainen siirtyi Aviin

  1. Paljon Onnea sinulle Tuula uudesta työtehtävästäsi ja Onnea ja menestystä siihen!
    Kiitos yhteisistä hetkistä niin työelämässä kuin siviilissäkin.
    t. Tytti

    1. Tuula Tarkiainen on ohjannut merkityksellisiä asioita toimiessaan Esper-hankkeen yhtenä valmistelijana. Nyt Etelä-Savon sairaanhoitopiiri voi paremmin huomioida asiakkaan prosesseissaan. Lisäksi käytännön kehittäminen yhdessä henkilökunnan kanssa on varmasti lisännyt tehtävän työn mielekkyyttä.

      Menestystä uuteen tehtävään toivottaen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *