Jouni Asikainen esittelee älylääkekaapin, jonka avulla voidaan saada paljon hyötyjä.

Älylääkekaapit tekevät tuloaan Essoteen – katso video

Ensimmäinen älylääkekaappi on otettu käyttöön Mikkelin keskussairaalassa. Kaapin käyttöpilotti alkoi syyskuun puolivälissä ja se kuuluu osana kliinisen farmasian eli osastofarmasian tehostamiseen koko Essoten alueella.

Katso video älylääkekaapista – klikkaa kuvaa

Katso video - klikkaa kuvaa.
Katso video – klikkaa kuvaa.

– Älylääkekaappeja pyritään ottamaan käyttöön lähes kaikkialla. Mikkelin keskussairaalan lääkevarastojen arvo voidaan saada noin miljoona euroa alemmalle tasolle, kun osastojen lääkevarastot muuttuvat apteekin varastopaikoiksi, arvioi keskussairaalan apteekkari Jouni Asikainen.

Essoten kliinisen farmasian hanke on Suomessa ainoa lajissaan, mutta älylääkekaappeja otetaan muuallakin käyttöön.  KYSin tutkimuksen mukaan kaapit vapauttivat hoitajien työaikaa noin 40-50 prosenttia ja lääkevirheiden määrä aleni 90 prosenttia. Kliininen farmasia on otettu käyttöön USAssa ja Britanniassa  jo 1960-luvulla.

Osastofarmasian nimike tulee jatkossa olemaan kliininen farmasia. Se pitää sisällään myös älylääkekaapit sekä osastofarmasian eri osa-alueet, kuten lääkehoidon arvioinnin, osastojen lääkevarastojen optimoinnin, osastojen koulutukset ja etä-osastofarmasian. Kliinisen farmasian yksiköstä osastot voivat kysyä lääkkeisiin liittyviä kysymyksiä.

Älylääkekaappien laajemmasta käyttöönotosta tehdään päätöksiä, kun pilotista on saatu kokemuksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *