Ravitsemusterapeutti Heli Pyrhönen tunnustelee Anna Siiriäisen työtä Kuulen.

MAD-viikko pohti taidetta sote-ympäristöissä

Essoten taideprojektit saivat näkyvyyttä Mikkeli Art & Design Weekin tapahtumissa. Mieletalon taiteilijan Anna Siiräisen monia aisteja stimuloivat työt näkyivät ja tuntuivat toiminnallisessa tilassa Estery ry:n talolla. Laajemmin taiteen merkitystä pohdittiin Taidetta sote-ympäristöissä seminaarissa (23.9.)

Koe Aisti, aistini, aistimus -installaatio videolla – klikkaa kuvaa

Katso video - klikkaa kuvaa
Katso video – klikkaa kuvaa.

 

Katso video Taidetta sote-ympäristöissä seminaarista

taidetta-sote-ymparistoissa
Katso video – klikkaa kuvaa.

Aistihuoneessa

Aistihuoneen keskeisimpänä osana olivat keskussairaalan Mielentaloon valitun Anna Siiriäisen työt.

– Aistihuoneen tarkoituksena oli herättää sekä näkö, tunto että kuuloaistimuksia ja antaa uutta hyvää oloa erilaisten kokemusten kautta. Tila antoi jokaiselle henkilökohtaisen kokemuksen, kertoo Heidi Aska-Randelin Esteryltä.

Siiräisellä on aiemmin ollut aistitöiden näyttely Prahassa.

– Pohdimme parhaillaan, että tulisiko Mielentaloon jotain tämän tyylistä kosketeltavaa taidetta, kertoo Esper-hankkeen taidekoordinaattori Heidi Huovinen.

Laajaa kiinnostusta herättänyt aistihuone toteutettiin taitelijan, Estery, Hacklab Mikkelin, Mikkelin Kuurojen yhdistyksen ja Etelä-Savon Näkövammaiset ry:n yhteistyönä. Huoneen visuaalisesta ilmeestä muutoin vastasi muotoilija Mira Laitinen.

Taidetta sotessa

Essoten kannalta MAD-viikko huipentui Taidetta sote-ympäristössä seminaariin (23.9.) hotelli Vaakunassa. Esper-hankkeen taidekoordinaattori Riitta Moisander kertoo, että tarkoituksellisesti tultiin ulos sairaalan alueelta.

– Prosessi on mahdollisimman avoin ja osallistava. Pullahdamme erilaisissa tilanteissa esille ja kerromme, mitä olemme Esper-hankkeessa tekemässä, Moisander sanoo.

Miten taide ja sote-ala kohtaavat? Tätä kysymystä pohti Hyvinvoinnin välitystoimisto-hankkeen Tarja Pääjoki.

– Me tuomme soveltavaa taidetta sosiaali- ja terveysalalle. Puhuin tänään siitä, millaisia haasteita ja mahdollisuuksia sosiaali- ja terveysalan ja taide- ja kulttuurialan kohtaaminen tuo tullessaan, Pääjoki kertoo.

Toinen seminaarin pääesiintyjistä oli valtakunnallinen läänintaitelija Kirsi Lajunen Taiteen edistämiskeskuksesta. Lajusen tehtävänä on edistää taiteilijoiden asemaa, työskentelyedellytyksiä sekä työllistymistä taiteen ja hyvinvoinnin rajapinnassa.

– Näitä hankkeita on aika paljon eri puolilla Suomea ja ne ovat hyvin erilaisia, Lajunen kuvaa tilannetta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *