Kirsimaria Törönen-Ripattin teoksia sarjasta Alternative Narratives. Kuva: Sami Funke.

Perhetalon taitelijat esittäytyvät Studio Wäkewässä

Tulevaan Mikkelin keskussairaala-alueen Perhetaloon valitut taiteilijat ovat tavattavissa ja heidän töitään on nähtävillä Studio Wäkevässä 5.-9.9.2016. Tarkoituksena on, että Essoten työntekijät ja asiakkaat voivat esittää näkemyksiään taiteilijoilla ja tutustua teosten tekijöihin etukäteen.

Studio on avoinna ma-pe 12-18 osoitteessa Tenholankatu 4 C, Mikkeli.

Keskussairaalan lisä- ja korjausrakentamishankkeelle tehtiin prosenttitaiteen käyttöönottoa varten taiteen esisuunnitelma tammikuussa 2016. Esper-hankkeen tilaaman esisuunnitelman tekivät läänintaiteilijat Anu-Anette Varho ja Hannu Aaltonen.

Suunnitelman toteuttamiseen hanke on perustanut taide- ja ympäristötoimikunnan, jonka puheenjohtajana on  johtajaylilääkäri Kati Myllymäki. Taidetoimikunta nimesi suunnitelman käytännön toteuttajiksi taidekoordinaattorit Heidi Huovisen ja Riitta Moisanderin. Lue lisää taidekoordinaattoreista henkilöstölehti Laastarista.

Taidekoordinaattorit käyttävät työssään sairaanhoitopiirin omistuksessa olevan taidekokoelman teoksia, etsivät osallistavaan työskentelyyn taiteilijoita Perhetaloa ja Mielentaloa varten. Perhetalon julkisivu ja parkkihallin sairaalaan yhdistävä käytävä ovat saaneet nimetyt taiteilijansa.

Sisääntuloaulaan tulevalle taiteelle avataan syyskuussa kilpailu. Taidetta tuodaan hoitoympäristöihin jo rakentamisprosessin aikana.

Taidetoimikunta nimesi Perhetalon taiteilijoiksi Tuomo Kukkosen Sulkavalta, Matti Kurkelan Juvalta ja Pirita Lautalan sekä Kirsimaria Törönen-Ripatin Mikkelistä.

Taiteilijat esittäytyvät uusimpien teostensa yhteisnäyttelyllä Studio Wäkewässä ja ovat tavattavissa seuraavasti:

pirita lautala detalji teoksesta luopuminen 2014
Yksityiskohta Pirita Lautalan teoksesta Luopuminen (2014). Kuva: Pirita Lautala.

Taiteilijatapaamiset

Ma 5.9.2016 klo 12-18 kaikki taiteilijat paikalla
Ti 6.9.2016 klo 12-18 Pirita Lautala, K.E.Törönen-Ripatti
Ke 7.9.2016 klo 12-18 Pirita Lautala, K.E.Törönen-Ripatti
To 8.9.2016 klo 12-18 K.E.Törönen-Ripatti
Pe 9.9.2016 klo 12-18 Tuomo Kukkonen, K.E.Törönen-Ripatti

Kansainvälisesti
tunnettuja taiteilijoita

Sulkavalla syntynyt kuvataiteilija Tuomo Kukkonen on omalla omintakeisella maalaustavallaan luonut merkittävän uran.  Hän, kuten muutkin Perhetalon taiteilijat ovat kansallisesti ja kansainvälisesti tunnustettuja taiteen tekijöitä. Häneltä löytyy mittava lista yksityis- ja yhteisnäyttelyistä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

– Tuomo Kukkonen maalaa luontoa, maisemaa ja arkisia esineitä vahvalla väri-intentiolla. Kuvien harras tunnelma on vangitseva, usein jopa meditatiivinen. Haikeus ja nostalgia puhuttelevat, kuvailee taidekoordinaattori Moisander.

Juvalaisella kuvanveistäjä Matti Kurkelalla on myös vahva luontosuhde. Puu taipuu mestarin käsissä naturalistisen esittävästä esteettiseen abstraktismiin. Taltan jäljessä on kaikua Kain Tapperin yksinkertaisesta mutta vahvasta ilmaisusta.

– Puun käsittelijänä Kurkela on verraton. Hän taitaa myös vanhat puunkäsittelyt tekniikat – tekniikat joista kansainvälisesti tunnustettu Puunkuokkijat –ryhmä on tunnettu. He ovat kierrelleet Eurooppaa – Unkarissa, Italiassa, Pohjoismaissa ja Venäjällä, Moisander kertoo.

Luonnonmateriaaleista myös jää on muotoutunut Kurkelan käsissä Suomen mestaruuteen asti.

Mikkeliläinen Pirita Lautala maalaa ja punoo usein orgaanisia muotoja. Tila ja ei-tila käyvät mielenkiintoista vuoropuhelua Lautalan maalauksissa ja veistoksissa.

– Kuvat ovat usein kuin merkkejä tai symboleja jostakin – myytit, aika ja tila kiinnostavat tätä kuvantekijää. Käsityöläistausta tuo kuviin oman viehättävän lisänsä, usein se johdattaa tutkimaan aikaa, Moisander kertoo.

Töissä korostuu kerroksellisuus, joka avaa uusia polkuja katsojan pohdittavaksi.

Tuomo Kukkosen teos sarjasta Taivaan alla. Kuva: Sami Funke.
Tuomo Kukkosen teos sarjasta Taivaan alla. Kuva: Sami Funke.

Lautala on ollut esillä useissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä eri puolella Suomea ja Tsekin tasavallassa.

Mikkelin Wäkewä-taiteilija on Kirsimaria Törönen-Ripatti. Kuvataiteilijana Törönen-Ripatti on moniottelija: maalari, graafikko, tilateosten ja installaatioiden tekijä. Ammattikuvaa täydentävät taidekasvattajana ja monipuolinen galleristina työskentely.

Törönen-Ripatin työt ovat vahvasti sidoksissa erilaisten yhteisöjen ja yhteiskuntien kulttuuri- ja taidehistoriaperimään.

– Ulkomailla eletty nuoruus näkyy, samoin vanhassa perinteikkäässä Rotterdamin taideakatemiassa opiskelu. Kansainvälisyys on tiivis osa Törönen-Ripatin identiteettiä, työtä ja toimintaa. Taidehistoria on mielenkiintoinen osa teosten ”sielunmaisemaa”, samoin tämän ajan teknisten mahdollisuuksien testaaminen ja käyttö. Kirsimaria on ollut esillä lukuisissa kotimaisissa ja ulkomaisissa näyttelyissä.  Galleristina hän tuottaa jatkuvasti mielenkiintoisia taiteiden esittäytymisiä alueellisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *