Jasu Forss ja Anne Loponen esittelivät Esson tuloksia toukokuussa Stellassa.

Esso jää elämään Essotessa

Sotessa vaikeimmaksi asiaksi sanotaan toimintatapojen muuttamista. Esso-hanke (2014-2016) on pureutunut juuri sosiaali- ja terveydenhuollon toimintatapojen muuttamiseen asiakkaan kannalta paremmiksi. Nyt Esso loppuu, mutta sen työ jatkuu Essotessa: Esso lähtee, Esper jää, minne menee Sote tää, runoillaan Esson loppuseminaarin ohjelmassa.

Selkeimmät askelmerkit on sosiaali- ja kriisipäivystyksellä, joka muuttuu osaksi päivystyksen toimintaa. Muutenkaan Essoa ei hankejohtaja Jarmo Lappalaisen mukaan aiota haudata loppuneiden hankkeiden kalmistoon.

– Olemme tehneet arvokasta kehitystyötä. Etälääkärin palvelut tulevat yleistymään Pertunmaalla, Mikkelissä ja Mäntyharjulla toteutetun pilotoinnin jälkeen. Monessa kohtaa madallamme hoitoon pääsyn kynnystä ja virtaviivaistamme palvelua, erityisesti mielenterveyspalveluissa, Lappalainen luettelee.

Katso video Essosta – klikkaa kuvaa

Jarmo Lappalainen
Jarmo Lappalainen ja Jasu Forss kertovat Essosta. Klikkaa kuvaa.

”Olemme oppineet paljon”

Essoten perusterveydenhuollon yksikön ylihoitaja Tuula Taivalantti pitää hankevuosia mielenkiintoisena alueen perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteistyön kehittämisen jaksona.

– Olemme saaneet oppia paljon toisiltamme ja kohdata erilaisissa kokoonpanoissa työkavereita yli organisaatiorajojen.  Olemme saaneet istua yhteisen pöydän ääressä ja yrittäneet löytää ratkaisuja potilaan/asiakkaan parhaaksi, Taivalantti kertoo.

Esso on Taivalantin mielestä myös yhdistänyt Etelä-Savoa maakuntana, kun yhteisiä sosiaali – ja terveydenhuollon toimintamalleja on mietitty.

– Etelä-Savossa on paljon sote-ammattilaisia, joilla on halu kehittää omaa työtään ja viedä toimintaa kohti asiakaslähtöisempää organisaatiota.  Esso -hankkeessa on ollut erittäin hyvä yhteishenki ja tekemisen meininki, joka on myös tukenut meitä hankkeessa mukana olevia välillä haastavissakin kehittämiseen liittyvissä tilanteissa, Taivalantti kehuu.

Hanke on myös pitänyt tärkeä jalkauttaa käytäntöön yhteistyössä rakennettuja ja toimiviksi kokeiltuja malleja.

– Siitä kiitos kaikille mukana hankkeessa olleille ja alueen esimiehille, jotka ovat antaneet meille hyvin tukea toimintaan, Taivalantti kiittelee.

Kotikuntoutuksessa opitaan
vanhat taidot uudelleen 

Essossa kehitetty kotikuntoutuksen toimintamalli jalkautuu koko alueelle. Hankekoordinaattori Jasu Forss on ollut keskeisessä roolissa kotikuntoutuksen kehittelyssä.

Jo pelkkä kotikuntoutuksen määrittely erotukseksi muista kotiin suunnatuista palveluista on Forssin mukaan osoittautunut kimurantiksi tehtäväksi. Tämä pohjatyö on kuitenkin tehtävä, jotta kuntouksessa voidaan edetä.

Tuula Taivalantti filmaa Esson yleisötilaisuutta Stellassa.
Tuula Taivalantti filmaa Esson yleisötilaisuutta Stellassa.

Kotikuntouksen käsitteen kiteyttäminen ei suinkaan vähennä muiden palveluiden arvoa tai tarvetta. Voi käydä jopa päinvastoin.

Tarkoituksena on joka tapauksessa vahvistaa asiakkaan omaa osallisuutta ja uskoa kykyynsä toimia vaikean elämäntilanteen jälkeen. Päivittäiset taidot pitää oppia uudelleen.

– Koti ja siellä tehtävä työ haastaa muutenkin ammattilaiset. Koti on osa asiakkaan luonnollista toimintaympäristöä, jonne ammattilainen menee ulkopuolisena, Forss kuvailee ammattilaisen tilanteen muutosta.

Koti ja siihen kytkeytyvä ympäristö ei ole vain fyysinen rakenne vaan siellä tehtävään työhön vaikuttavat esimerkiksi kodin ihmissuhteet ja muut sosiaaliset verkostot. Nämä näkökulmat muuttavat ajatusta kotiin suunnatuista palveluista.

Arkikuntoutuksessa on Forssin mukaan pitkälti kyse asenteesta ja moniammatillisen työn syvyydestä. Enää ei riitä paperikonsultaatiot tai yhteydenpito sähköisen sairaskertomuksen välityksellä.

– Jokaisen ammattilaisen on tuotava esiin oma näkemyksensä asiakkaan arjesta sekä siinä selviytymisestä. Tämä edellyttää toisten osaamisen arvostamista ja täydentämistä, kun yhdessä autetaan asiakasta saavuttamaan hänelle mielekkäät asiat, Forss sanoo.

Esso huipentuu seminaariin 15.9.

Sote-ammattilaiset voivat tutustua Esson työhön perusteellisesti kovatasoisessa koko päivän seminaarissa 15.9. Mikaelissa.

Tunnetuin luennoitsijoista on geriatri ja lääketieteen tohtori Harriet Finne-Soveri, joka toimii nykyisin Helsingin sosiaali- ja terveysviraston palvelualueiden ylilääkärinä.

Toinen seminaarin huippuluennoitsija on Aalto-yliopiston yli-innovaatio aktivaattori Anssi Tuulenmäki. Hän on monissa yhteyksissä korostanut ”lupaa toimia eri tavalla”. Myös Etelä-Savon sotelle hän tarjoilee seminaarissa tätä lupaa.

Hankekoordinaattori Jasu Forss ja Anne Loponen kertovat kotikuntoutuksen paradigman muutoksesta. Hämeenmaan Sydänpiirin toiminnanjohtaja Ulla Harala muistuttaa, että erilaiset ihmiset tarvitsevat erilaisia palveluja.

Lue koko ohjelma täältä: esson loppuseminaari-15-9-2016

Ilmoittaudu seminaariin täällä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *