SEKO valmistautuu keikalle Moisiossa. Timo Pöyry, Juha Ukkonen, Martti Solismaa, Jari Heikkinen, Ilkka Narvola ja Pietari Perkinen ovat tuttu näky keskussairaalan vapaamuotoisissa tilaisuuksissa.

Harrastus: Sairaan erikoinen kitaraorkesteri

Ensimmäisellä keikalla vuonna 2014 he pukeutuivat naamareihin. Ujostutti.

Enää SEKO eli Sairaan erikoinen kitaraorkesteri ei pelkää näyttää naamojansa niin syntymäpäivillä kuin läksiäisissäkin. Moision psykiatrisen sairaalan musiikkiterapeutti Juha Ukkosen alun perin kokoamasta kitarabändistä on tullut vakioesiintyjä kuntayhtymän pienissä ja vähän suuremmissakin tapahtumissa.

Parin vuoden mittaan keikkoja on kertynyt toistakymmentä. Harrastuksesta on alkanut tulla myös muiden ilo, mutta itseironiaa riittää

–  Esiinnymme isolla halulla ja pienellä osaamisella, kitaristi, kehittämisylihoitaja Pietari Perkinen virnistää.

Solisti, keskussairaalan fyysikko Jari Heikkinen täsmentää:

–  Panostamme esiintymiseen, ettei touhu jäisi liian vakavaksi. Laitetaan asua sopivaksi tilanteeseen ja yritetään kullakin keikalla kertoa omaa tarinaansa, Heikkinen paljastaa.

Lapin kesä

Timo Pöyry paukuttaa kannuja.
Timo Pöyry paukuttaa kannuja.

Tuoreimmalla keikalla Moision kanttiinissa Heikkinen pukeutui lappalaisen asuun. Setti alkoi Lapin kesällä, Eino Leinon runolla, johon Perttu Hietanen teki 70-luvulla sävellyksen ja jonka Vesa-Matti Loiri tulkitsi koskettavasti.

–  Tarina vaihtuu. Pyrimme säilyttämään aina jonkinlaisen yllätysmomentin, jotta kuulijoiden kiinnostus säilyy, Heikkinen kertoo.

Lappi-teema alkoi syntyä Moision edellisellä keikalla, jossa Heikkinen esiintyi joulupukkina. Yleisö ei ollut aivan tyytyväinen biisilistaan – vaadittiin suomenkielisiä kappaleita.

Alun perin vahvasti angloamerikkalaiseen rockiin perustuva biisilista onkin alkanut saada täytteekseen muita tyylisuuntia, mutta rap ei ole vielä yltänyt listalle asti.

–  Tämä on tyhy-toimintaa niin potilaille muulle henkilöstölle kuin meille itsellemmekin. Teemme tätä pääasiassa työajan ulkopuolella. Harjoittelemme sairaalan tiloissa, joten maksamme esiintymällä myös ”vuokraamme”, Perkinen kertoo.

Oma logo

sekon logoYhtyeellä on myös oma logo. Edesmenneen sairaanhoitopiirin logo jatkaa elämäänsä SEKO:n logon s-kirjaimessa ja ensimmäisen keikan naamari o-kirjaimessa.

SEKOon kuuluvat Heikkisen ja Perkisen lisäksi joukko entisiä tai nykyisiä kuntayhtymän työntekijöitä, mutta rumpali tulee ”ulkoa”: rakennusmies Timo Pöyry kaapattiin paukuttamaan kannuja Moision rakennustyömaalta.

Musiikkiterapeutti Jukka Ukkonen soittaa kitaraa ja ukulelea, eläkkeellä oleva kuntoutusylilääkäri Martti Solismaa kitaraa ja psykiatri Ilkka Narvola bassoa.

Perkinen ja Heikkinen tekevät keikkoja myös duona (SEduoKO). Orkesteri käyttää vierailevia tähtiä tilanteen mukaan muissakin kokoonpanoissa (SEtrioKO, SEkvartettiKO jne.). Mukana on ollut mm. Pietarin poika, sairaanhoitopiirin ex-johtaja Matti Nupponen, solistin veli sekä hollantilainen ammattimuusikko.

Yhtyeen viimeisimmästä Moision keikasta voi katsoa palasen tästä.

Jokainen kitaraharrastaja voi päästä SEKO-tunnelmaan oheisen Smoke On The Water -sovituksen avulla, joka summaa orkesterin toimintaa:

 

Seko on täällä

(san. Jari Heikkinen, sov. SEKO, alkuper. Deep Purple: Smoke On The Water)

Me kaikki tultiin Mikkeliin,

Saimaa-järven rantaan.

Soittamaan musiikkia,

Vaikkei ollut aikaakaan.

Musaterapia Moiskan!

Paras paikka soitella.

Ja joka tiistai ilta,

Syttyi roihu biiseihin.

 

SEKO on täällä, on kaikki liekeissä!

SEKO on täällä!

 

Ne poltti rokin iskelmän,

Siinä paloi klassikotkin.

Mikään ei ollut turvassa,

Poppi paistui pahiten.

Kun kaikki oli loppu,

Täytyi löytää polttoainetta.

Mut kello löi jo kahdeksan,

Kohta täytyi olla kotona.

 

SEKO on täällä, on kaikki liekeissä!

SEKO on täällä!

 

Me päädyttiin Moiskan kanttiiniin,

Täynnä upeeta yleisöä.

Biisit kaivettiin hiilloksesta,

Liekki syttyi uudestaan.

Pari riffiä, sähkökitaran!

Alkoi hiki lentää.

Tämä hetki, ikuisuus.

Tiedän, koskaan unohda en.

 

SEKO on täällä, on kaikki liekeissä!

SEKO on täällä!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *