Pirkko Valtola Mikkelistä ja Elisa Hänninen Juvalta johtavat Essoten tärkeimpiä luottamuselimiä.

Valtola ja Hänninen luotsaavat Essotea

Kaksi terveydenhuollon rautaista ammattilaista johtaa Essoten luottamuselinten kokouksia.

Kuntayhtymän valtuuston puheenjohtaja Pirkko Valtola (kok.) työskentelee työterveyslääkärinä ja toimitusjohtajana Etelä-Savon Työterveys Oy:ssä. Lähi- ja perushoitaja Elisa Hänninen (kesk.) heiluttaa hallituksen puheenjohtajan nuijaa paitsi kuntayhtymässä myös Juvan kunnavaltuustossa.

Molemmat puheenjohtajat pitävät Essotea erittäin tärkeänä askeleena, jolla turvataan pitkälle tulevaisuuteen, yhdistynein voimavaroin ja uusin menetelmin Etelä-Savon asukkaiden perusterveydenhuolto, erikoissairaanhoito ja sosiaalityö.

Molemmat haluavat tavoitella laadukkaita lähipalveluja.

Valtola odottaa
paljon digitalisaatiolta

Valtola on koulutukseltaan yleislääketieteen erikoislääkäri ja hän on tehnyt urastaan suurimman osan yleislääkärinä Mikkelissä. Monet potilaat ja hoitohenkilökunta ovat tuttuja, samoin kollegat.

Hän on seurannut terveydenhuoltoa myös valvonnan kautta, sillä neljä vuotta hän toimi lääninlääkärinä ja sosiaalineuvoksena.

– Työhistoriani kautta ovat lähikunnat ja heidän terveydenhuollon ja sosiaalihuollon olosuhteensa ja henkilöstö tulleet tutuiksi niin Kangasniemellä, Mäntyharjulla ja Juvallakin, Valtola kertoo.

Valtola näkee suurena tehtävä, että omat ennakkoluulot ja käsitykset saadaan uudessa tilanteessa kuriin. Potilaiden ja muiden asiakkaiden etu täytyy pitää koko ajan mielessä ja muuttaa toimintaa sen mukaisesti rajallisten resurssien puitteissa.

– Meidän jokaisen tulee työskennellä siten, että saamme lähipalvelut kunnissa toimimaan hyvin ja tuomme sinne erikoisosaajien panoksen mukaan. Tässä odotan digitalisaatiolta paljon. Uudet toiminnat tulevat toki vaatimaan myös henkilöstöltä uuden oppimista ja vanhojen rutiinien muuttamista, Valtola arvioi.

Äskettäin valitulta kuntayhtymän johtajalta Valtola odottaa johtamista, joka osallistaa, innostaa, kuuntelee ja tukee henkilöstöä ja seisoo eturivissä ja ansaitsee toiminnallaan henkilöstön luottamuksen.

– Nyt on avoimuuden paikka.  Luottamukselliset välit tulee rakentaa myös niin Pieksämäkeen kuin Savonlinnankin päin, Valtola sanoo.

”Itsemme näköistä integraatiota”

Juvan kunnan kotihoidossa työskentelevä Hänninen näkee Essoten pitkällisen työn tuloksena ja erinomaisena suuntautumisena tulevaisuuteen. Hännisen mielestä tärkein tehtävä juuri nyt on uuden johtajan luotsaamana luoda niin hyvät puitteet, että palveluiden tuotanto lähtee mutkattomasti käyntiin ensi vuoden alussa ja kansalaisten hyvä arki on turvattu.

– Me teemme itsemme näköistä integraatiota (sosiaali- ja terveyspalvelujen yhdistämistä). Uskon, että mitään valmista ei tuhota valtion puoleltakaan. Valmistelumme ovat samassa linjassa valtion sote-päämäärien kanssa, Hänninen arvioi.

Hän muistuttaa, että muutoksia tulee paljon ja henkilökuntaa tulee kuntayhtymään hyvin eri tahoilta.

– Rakennamme sotea monissa valmisteluryhmissä jo oikein hyvässä yhteistyössä. Muutoksia tulee paljon, mutta uudistumalla saamme turvattua myös lähipalvelut. ESPER-hanke toteuttaa perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalityön integraatiota ensimmäisenä keskussairaalan kampuksella ja luo sinne toiminnalle loistavat uudet tilat, Hänninen ylistää.

Molemmat puheenjohtajat ovat isoäitejä ja heitä yhdistää myös pitkä lista poliittisia luottamustoimia. Valtolan harrastuksena on Ristiinan Lohisaaressa sijaitsevan mökin rakentaminen ja kunnossapito. Hännisen lukuisiin harrastuksiin kuuluvat lavatanssi, ulkoilu, käsityöt ja avantouinti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *