Risto Kortelainen on toiminut kuntajakoselvittäjänä Savonlinnan seudulla.

Risto Kortelainen tuntee Etelä-Savon

Etelä-Savon uusi sote-johtaja, kuopiolaistaustainen Risto Kortelainen, 58, luonnehtii itseään kunta-alan moniottelijaksi.

Turun yliopistosta vuonna 1984 valtiotieteen maisteriksi valmistumisen jälkeen ura aukeni sosiaalijohtajana Suonenjoella.

– Jo sitä ennen sosiaaliala tuli tutuksi kesätöissä ja sijaisuuksissa Kuopiossa, Turussa ja Rautalammilla. Suonenjoella syntyi työn ohessa alan opettajan pätevyys Jyväskylässä ja auskultointi Pieksämäellä, Kortelainen kertoo.

Ylä-Savon sosiaalialan ammattioppilaitoksessa Iisalmessa hurahtivat lehtorin ja vararehtorin työssä vuodet 1990-95. Sitten avautui sosiaalijohtajan virka Suomen suurimmassa maalaiskunnassa Jyväskylän naapurissa.

Kuntaliitosta Jyväskylän kaupungin ja maalaiskunnan kesken hierottiin pitkään. Lukuisia yhteistyökuvioita pystytettiin jo ennen kuin Korpilahden, maalaiskunnan ja kaupungin liitos toteutui vuonna 2009 alusta.

– Näissä kuvioissa karttui kuntayhtymäkokemus ja neuvottelutaitoa. Uudessa Jyväskylässä muutosjohtajan työssä rakennettiin ison kaupungin organisaatiota, hitsattiin erilaisia käytäntöjä ja käynnistettiin kehittämishankkeita, Kortelainen muistelee.

Kuntajakoselvittäjänä
Savonlinnan seudulla

Kortelainen on toiminut valtiovarainministeriön asettamana kuntajakoselvittäjänä vuonna 2007 Pohjois-Pohjanmaan eteläisissä kunnissa ja Savonlinnan kaupunkiseudulla sekä Turun kaupunkiseudun 17 kunnassa 2013.

Essotessa Kortelainen aloittaa johtajana kesän aikana. Tarkempi päivämäärä täytyy vielä sopia päättäjien kanssa sekä lähtö- että tulopäässä.

– Etelä-Savon sote-kuntayhtymän johtajuus on uusi vaativa ja mielenkiintoinen tehtävä, jossa saa laittaa koko kunta-alan tuntemuksen ja osaamisen peliin. 3000 ihmisen organisaatio, yli 100 000 ihmisen sosiaali- ja terveyspalvelut ja sote- uudistus ovat ponnistus, johon tarvitaan kaikkien Etelä-Savon kuntaorganisaatioiden työskentelevien voimia ja osaamista, Kortelainen korostaa.

Kortelainen on ehtinyt ihailla Etelä-Savon kauniita maisemia aiemmin monilta kulmilta ja tuttuja ihmisiä löytyy eri puolilla maakuntaa. Mikkelistä tulee hänen asuinpaikkansa.

– Oma elämä on työpainotteista. Kun vapaa-aikaa jää, se sujuu muun muassa pyöräillen, mökkeillen Liperissä ja perheen parissa, monipuolisesti kulttuuria harrastaen ja matkaillen, Kortelainen kertoo harrastuksistaan.

Perheeseen kuuluva t vaimo, jonka työpaikka on Jyväskylässä, aikuinen tytär Tampereella ja poika Helsingissä sekä ukin silmäterä, 3,5-vuotias tyttärenpoika.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *