Henkilöstölehti Laastari aloitti MiKStuurana 40 vuotta sitten.

Paperisesta MiKStuurasta sähköiseen Laastariin

"Usein on todettu – ainakin väitetty, että informaatio ei ole toiminut parhaalla mahdollisella tavalla. Tämän virheen poistamiseksi on kädessäsi ensimmäinen MiKStuura-lehti. Minkä verran tilannetta voidaan tällä lehdellä muuttaa, riippuu siitä, kuinka siihen itse kukin suhtaudumme.”

Näin toteaa Mikkelin keskussairaalan liittohallituksen puheenjohtaja Mauri Pynnönen ensimmäisen MiKStuuran 1/1975 pääkirjoituksessa. Kuluneen 40 vuoden aikana ehdittiin julkaista kaikkiaan 113 painettua henkilöstölehteä.

Ensimmäisessä MiKStuurassa julkaistiin uusien viran- ja toimenhaltijoiden nimet, ammattinimikkeet ja työyksiköt. Siellä oli hallituksen päätösten kooste ja ammattijärjestöjen palsta, keittiönurkkauksessa marjatortun ja kesäpirtelön ohjeet, koulutusinfoa sekä pakina.

MiKStuurassa on siis käsitelty samanlaisia asioita kuin Laastari-lehdessä aina näihin päiviin saakka.

Juhani Nummela tehtaili nimiä lehdelle

Nimikilpailussa päädyttiin 80 nimiehdotuksesta MiKStuuraan, mikä oli yli-insinööri Juhani Nummelan ehdotus. Etelä-Savon sairaanhoitopiirin perustamisen yhteydessä vuonna 1991 järjestettiin uudistuneelle henkilöstölehdelle nimikilpailu.

Laastari-nimi ratkesi äänestyksen jälkeen. Se voitti Esarin äänin 9-6.

Nimikilpailun voittaja oli jälleen Juhani Nummela! Laastari-nimeä hän perusteli siten, että Laastari on yhdistävä ja suojaava esine alueen eri laitoksille. Lisäksi siitä saisi hyvän idean logoon laittamalla kaksi laastaria ristikkäin.

MiKStuura ilmestyi vuosittain kolmesta seitsemään kertaa. 1990-luvun lopusta saakka Laastaria on julkaistu kahdesti vuodessa.

Alkuvuosina henkilöstölehti on mustavalkoinen, seuraavaksi käyttöön otettiin yksi tehosteväri. Monivärivalokuvat tulivat lehteen vasta kymmenen vuotta sitten.

Toimituskunta on koostunut luottamushenkilöistä, ammattijärjestöjen edustajista, johtavista viranhaltijoista sekä aktiivisista lehtiyhdyshenkilöistä. Henkilöstölehteä on aina toimitettu oto:na. Ansiokkaita avustajia henkilökunnasta niin juttujen tekoon kuin valokuvienkin ottoon on onneksi löytynyt.

Laastarin numerossa 1/1991 liittovaltuuston puheenjohtaja Aslak Aas kehotti kaikkia säästämään ja ideoimaan säästömahdollisuuksia. Esittelyssä olivat sairaanhoitopiirin uudet johtajat, lehdessä julkaistiin artikkelit tulosjohtamisesta sekä sairaalan toiminnan ja henkilöstön tasapainottamiseksi suunnitellusta Heta-projektista. Suositulla Kiitoksia-palstalla henkilöstö kiitti työnantajaa ja työtovereita merkkipäivä- ja eläkemuistamisista. Tutut aihepiirit jatkuvat.

Moision juhlanumero

Laastari 2/1997 oli Moision juhlanumero, sillä Moision sairaala, entinen Mikkelin Piirimielisairaala, täytti tuolloin 70 vuotta. Sisältönä olivat mm. historiallinen katsaus seitsemältä vuosikymmeneltä, kuvaus psykiatrisesta hoitojärjestelmästä, artikkelit maatilatoiminnasta, AV-studion toiminnasta, omasta hautausmaasta ja museosta sekä kuvakollaaseja menneiltä vuosikymmeniltä.

2Henkilöstöpäällikkö Ainta Hahl-Wecstrom 02 2012000-luvulla Laastareihin pyrittiin lisäämään juttuja työntekijöistä, työtehtävien ja työyksiköiden esittelyistä, henkilökunnan harrastuksia sekä osaamisen laajentamisesta. Lisäksi kerrottiin muutoksista organisaatio- ja johtamismalleissa ja toimintaympäristössä.

”Tärkeintä lehden toiminnassa on se, että siitä muodostuu yhdistävä side koko sairaalaväen kesken”, päättää liittohallituksen puheenjohtaja Mauri Pynnönen pääkirjoituksen ensimmäisessä MiKStuurassa.

Sama tavoite on uudessa sähköisessä Laastarissakin eli yhdistää Etelä-Savon sote-henkilöstöä.

Anita Hahl-Weckström
henkilöstöpäällikkö

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *