Pääfantomi kääntää päät, missä ikinä se esiin kaivetaankin. Jari Heikkisen työväline matkii aivoja.

Fantomit auttavat fyysikoita

Harva tuntee sairaalafyysikoiden ammattikuntaa tai heidän työtään. Mikkelin keskussairaalan fyysikko Jari Heikkinen mainitsee heti haastattelun alussa jännittävän termin, fantomit (engl. phantom).

– Fantomit kuuluvat keskeisenä osana sairaalafyysikoiden työhön, Jari Heikkinen paljastaa.

Mutta ensin on kerrottava, että sairaalafyysikot käyttävät työssään paljon säteileviä aineita. Isotoopit ja niillä tutkimisen mallintaminen kuuluvat fyysikon arkipäivään. Heikkinen vilauttaa kaapista jopa äärimmäisen pientä määrää plutoniumia.

Säteileviä aineita säilytetään, valmistetaan ja käytetään erikoishuoneissa. Säteilevä aine ruiskutetaan potilaan elimistöön, jossa aineen liikkeitä seurataan gammakameralla.

Yksi uusimmista laitteistoista sairaalafyysikoiden työkentässä on isotooppilääketieteen yhdistelmälaite SPECT/CT (single photon emission computed tomography / computed tomography). Siinä gammakamera (SPECT) ja tietokonetomografialaite (CT) on koottu samaan pakettiin.

– Laitteella saadaan yhdistettyä molekyylitason isotooppikuva ja anatominen kuva, mikä tarkentaa diagnostiikkaa, Heikkinen kertoo.

Keksintöjä pukkaa

Kuopiossa syntynyt ja opiskellut Heikkinen on luonut sairaalafysiikan alalle monta keksintöä. Viimeksi hän on tuottanut innovaation säteilyn mittaamisen valvontaan.

Fantomit auttavat 4
Säteilyä voi seurata kännykästä käsin.

Joensuulaisen mittaamiseen erikoistuneen Sensire-yhtiön kanssa hän on kehittänyt säteilymittausjärjestelmän, jonka avulla ympäristön ja potilaiden säteilyä voidaan seurata tarkasti kaikkialla siellä, missä internet on käytössä. Heikkinen näyttää mittaustuloksia kännykästään.

Hoitajien ei tarvitse käydä mittaamassa säteileviä potilaita erikseen ja he altistuvat vähemmän säteilylle. Kun potilaan säteily on laskenut riittävälle tasolle, hänet voidaan kotiuttaa nopeammin kuin aiemmin. Potilaspaikka vapautuu muiden käyttöön. Keksinnöstä hyötyvät niin potilaat, sairaalan henkilökunta kuin veronmaksajatkin.

Samalla menetelmällä mitataan ja seurataan myös tiettyjen huoneiden säteilytasoa. Jälkikäteen voidaan tarkistaa, millaiset säteilytasot huoneissa oli jonain tiettynä päivänä.

Erityisen tärkeä tieto tämä voi olla hoitajalle, joka on käynyt korkean säteilytason huoneeseen ja saakin jälkikäteen tietää olleensa raskaana. Riskitaso voidaan arvioida, koska säteilymäärät ovat tiedossa.

 ”Tiede on työn suola”

Heikkisen pöydällä lojuu myös ideoimansa ja Sensiren valmistama laite, jolla henkilökunnan säteilyä voi mitata. Mittaukset ovat tarpeen ja viranomaiset myös vaativat mittauksia sellaisen työskentelyn jälkeen, jossa on käsitelty avoimia säteilylähteitä.

Eikä tässä kaikki. Lisäksi säteilyn mittaamisesta voi tehdä tutkimusta.

Fantomit auttavat 3
Punaiset keuhkofantomit näyttävät rajuilta.

– Tieteen tekeminen on sairaalafyysikon työn suola, Heikkinen tunnustaa.

Heikkinen väitteli tohtoriksi isotooppilääketieteen fantomeista vuonna 1999 ja hänellä on dosentuuri Kuopion yliopistossa. Hän on tehnyt itse ja yhteistyökumppaneiden kanssa kymmenittäin julkaisuja ja seminaariesitelmiä kansainvälisiin tieteellisiin lehtiin ja kokouksiin.

Nyt on työn alla jodihoitopotilaiden seurannan datasta Barcelonassa pidettävään kokoukseen seminaariesitelmä yhdessä isotooppeja käsittelevien kollegoiden kanssa.

Fantomit kuvajaisinamme

Fantomeilla sairaalafyysikot tarkoittavat ihmisen ruumiinosan tai elimien toimintaa mallintavia jäljitelmiä. Heikkinen kaivaa laatikosta vaikuttavan ihmisen pääfantomin, jolla aivojen toimintaa voidaan joissain suhteissa simuloida.

Fyysikon laatikoista löytyy niin kirkkaanpunainen luustofantomi, sydän kuin keuhkotkin.

Ylpeänä Heikkinen esittelee lempilapsensa, pieniä sinisiä pulloja: hän on patentoinut munuaisfantomin.

Munuaisfantomit mallintavat tärkeän sisäelimen toimintaa.
Heikkisen patentoima munuaisfantomi mallintaa radioaktiivisen nesteen liikkeitä kehossa.

 – Laite on tarkoitettu munuaistoiminnan gammakuvauksen vertailuun sairaaloiden välillä ja sillä on nyt toteutettu koko Suomen kattava testikierros sekä lisäksi testisarja Englannissa. Tutkimustulokset on julkaistu vuonna 2014 kansainvälisessä tieteellisessä lehdessä Nuclear Medicine Communications, Heikkinen kertoo.

Yksi kommentti “Fantomit auttavat fyysikoita

  1. kyllä saa täti olla ylpee hienoista pojista-jessus ku ne on viisaita!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *